Από μόνη της η λέξη κεφτεδάκι (ή κεφτεδάκια αν δεν αρκεί μόνο ένα ή meatballs αν είσαι λάτρης των διεθνών ορολογιών ή νιώθεις πως μεγάλωσες στο Μπρούκλιν) αρκεί για να σου γεμίσει το στόμα, την καρδιά και το στομάχι. Ειδικότερα στη χώρα μας, το εν λόγω έδεσμα έχει συνδεθεί με κάποιες πολύ συγκεκριμένες αναμνήσεις.

Για παράδειγμα, πολλοί τα έχουν συνδέσει με τις τηγανητές πατάτες και το δυόσμο, άλλοι με τη γιαγιά ή τη μαμά τους, κάποιοι με το καλοκαίρι και την αγαπημένη τους ταβέρνα στο νησί και λίγοι, σχεδόν ελάχιστοι, με τον τραυματισμό της στοματικής τους κοιλότητας αμέσως μετά την πρώτη, λαίμαργη μπουκιά. 

Σε κάθε περίπτωση, τα κεφτεδάκια συνδέονται στην από εδώ πλευρά του Ατλαντικού και πιο συγκεκριμένα στη χώρα μας με κάποιες πολύ ευχάριστες γευστικές εμπειρίες. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η μόνη κοινή συνιστώσα είναι η απόλαυση, κι ας μην τα φτιάχνουν με τον ίδιο τρόπο και αγάπη. 

Μάλιστα, στις ΗΠΑ, η 9η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Meatball Day και γιορτάζεται αναλόγως - συνήθως με μεγάλη κατανάλωση του iconic πιάτου που έφεραν έναν αιώνα πριν οι Ιταλοί μετανάστες στην ανατολική όχθη: Κεφτέδες με μακαρόνια.

Η ιστορία του κεφτέ

Αλεσμένος κιμάς από (κυρίως) βόειο, χοιρινό ή αρνίσιο κρέας, καθώς και το mix όλων ή κάποιων εξ' αυτών. Μετά, ψίχα ψωμιού, αυγό, μπαχαρικά, κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Όλα μαζί ή και ελάχιστα από αυτά. Και έπειτα, το τηγάνι. Η διαδικασία μοιάζει και είναι απλή αλλά δεν γινόταν πάντοτε έτσι. 

Τα πρώτα κεφτεδάκια της ιστορίας καταγράφονται σε μία κινέζικη συνταγή του 221 π.Χ., η οποία κατόρθωσε με κάποιον τρόπο να φτάσει μέχρι την αρχαία Ρώμη, μετά από ένα πέρασμα από την Περσία και τα παράλια της Μικράς Ασίας. Όλα αυτά, μέσα από τους αιώνες κατάφεραν να διαμορφώσουν μία συγκεκριμένη φόρμα για τα κρεατοσφαιρίδια, που η εκάστοτε γαστρονομική κουλτούρα προσάρμοσε στις απαιτήσεις, τις ανάγκες και τα γούστα της.

Το Tasty-guide.gr σου δίνει μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες για να γιορτάσεις την ημέρα όπως ακριβώς πρέπει. Δες τις συνταγές εδώεδώ, εδώ, εδώ και εδώ.