
Η συνταγή του Χριστόφορου Πέσκια για το πιο δροσερό καρπάτσιο λαβράκι
Ο γνωστός σεφ προτείνει στο Esquire ένα από τα πιο νόστιμα, καλοκαιρινά πιάτα που σερβίρει στο Balthazar.

O Χριστόφορος Πέσκιας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, αλλά γρήγορα ανακάλυψε το πάθος του για τη μαγειρική. Επέστρεψε στην Αθήνα το 1992 και δούλεψε για τρία χρόνια στο Dash στην Κηφισιά. Το 1995 ταξίδεψε στο Σικάγο για να εργαστεί δίπλα στον Charlie Trotter, τον οποίο θεωρεί μέντορά του. Εργάστηκε επίσης στο εστιατόριο Γεύσεις με ονομασία προελεύσεως και έπειτα στο Rock ’n’ Roll και στο Balthazar για πέντε χρόνια. Στη συνέχεια ταξίδεψε στην Ευρώπη για να εκπαιδευτεί δίπλα στους Ferran Adrià και Marc Meneau, πριν επιστρέψει στην Αθήνα για να αναλάβει το εστιατόριο 48, το οποίο από την πρώτη στιγμή θεωρήθηκε ένα από τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια και έλαβε διεθνή αναγνώριση.
Συνεργάστηκε επίσης με την Creta Farm για την ανάπτυξη των εστιατορίων Dakos και έφτιαξε την κάρτα για το εστιατόριο Scala Vinoteca. Το 2010 άνοιξε το δικό του πBox, ένα μικρό εστιατόριο deli, όπου έδωσε το δικό του στίγμα στο casual dining. Με το ένα βλέμμα στην παράδοση και το άλλο στις μοντέρνες και διεθνείς τάσεις της γαστρονομίας, με διάθεση νοσταλγίας αλλά και ανανέωσης, αφήνει τη δική του ξεχωριστή σφραγίδα. Από το 2015 είναι ξανά στο Balthazar (Τσόχα 27, Αμπελόκηποι, τηλ.: 210 6441215), στην πιο εμβληματική αυλή της καλοκαιρινής Αθήνας, που ανανεωμένη έχει ήδη ανοίξει για τους πολυάριθμους fans της.
Λαβράκι καρπάτσιο με αχινό, αβγοτάραχο, passion fruit, ελαιόλαδο και ψημένο ψωμί

ΥΛΙΚΑ
- 900 γρ. φιλέτο λαβράκι
- 6 ώριμες ντομάτες
- 4-5 passion fruit (την ψίχα τους)
- 100 γρ. αχινός
- 1 καυτερή πιπεριά κέρατο
- 20 φέτες αβγοτάραχο Τρικαλινός και σκόνη αβγοτάραχο
- Ξύσμα 2 λεμονιών
- 20 φύλλα βασιλικού
- Ελαιόλαδο
- 500 γρ. καλό ψωμί
- Αλάτι θαλασσινό
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
>Κόβουμε το ψωμί σε ακανόνιστες φέτες και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ºC για 7-8 λεπτά.
>Κόβουμε το λαβράκι σε λεπτές φέτες. Το ίδιο και την πιπεριά.
>Τοποθετούμε τις φέτες από το λαβράκι σε ένα πιάτο και από πάνω τους το αβγοτάραχο, τον αχινό, το passion fruit και την πιπεριά.
>Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση και τις στύβουμε πάνω από το πιάτο. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο.
>Ξύνουμε το λεμόνι από πάνω και αλατοπιπερώνουμε.
>Στολίζουμε με το βασιλικό. Αν είναι λεπτόφυλλος, με ολόκληρα φυλλαράκια, ενώ, αν είναι πλατύφυλλος, ρολάρουμε τα φύλλα και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές λωρίδες.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα