Πώς θα φτιάξεις το τέλειο ναπολιτάνικο καλτσόνε

Όλα τα τρικ για να το δημιουργήσεις στο σπίτι.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 18 Δεκεμβρίου 2019

Όλοι αγαπούν την πίτσα, οπότε εύλογα η αγάπη αυτή μπορεί να μεταφερθεί και στο καλτσόνε. Σε μία τελική και αντικειμενική ανάλυση ουσιαστικά και πάλι για πίτσα μιλάμε, μόνο που είναι σκεπασμένη αυτή τη φορά. Η κλασικότερη συνταγή είναι εκείνη που περιλαμβάνει ζαμπόν, ντομάτα και μοτσαρέλα. Υπάρχει ωστόσο και ο ναπολιτάνικος τρόπος. 

Η διαδικασία είναι η ίδια με την παρασκευή μίας κλασικής ναπολιτάνικης πίτσας, με την διαφορά ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί καλής ποιότητας νερό για τη ζύμη. Αυτό παίζει σημαντικό ρόλο καθώς το χλώριο και τα άλατα που περιέχονται στο νερό βρύσης μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το ζυμάρι και την ανάπτυξή του.

Φυσικά, θα πρέπει να διαμορφώσεις το καλτσόνε με το χέρι και να έχεις υπομονή. Η βιασύνη θα καταστρέψει το τελικό αποτέλεσμα, ενώ μην ξεχνάς πως η ζύμη θα πρέπει να ξεκουραστεί, για να αναδειχθεί καταλλήλως. Ακόμη, θα πρέπει να είσαι ιδιαιτέρως προσεκτικός με τη χρήση του αλατιού, το οποίο τείνει να επιβραδύνει το φούσκωμα του ζυμαριού, γι' αυτό και θα πρέπει να προστεθεί στο τέλος της όλης διαδικασίας. 

Πώς θα φτιάξεις το τέλειο ναπολιτάνικο καλτσόνε

Η όλη διεργασία ξεκινά τοποθετώντας αλεύρι και ελάχιστο ελαιόλαδο στο μπολ που θα επεξεργαστεί η ζύμη, καθώς και ελάχιστη ποσότητα νερού. Έπειτα μεταφέρεις το ζυμάρι σε μία επιφάνεια, επίσης με απλωμένο αλεύρι, και προσθέτοντας ελάχιστο αλάτι, ζυμώνοντας πάντοτε. Όταν ολοκληρωθεί το ζύμωμα, αφήνεις το μείγμα να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 3 ώρες.

Έπειτα, σχηματίζεις το καλτσόνε, το μήκος του οποίου δεν χρειάζεται να ξεπερνά τα 20 εκ. σε διάμετρο, τοποθετώντας στο εσωτερικό του τη γέμιση. Σε αυτήν πρέπει να υπάρχουν μία καλή σάλτσα ντομάτας, Mozzarella di Bufala, σαλάμι κομμένο σε κύβους, ρικότα και λίγα φύλλα βασιλικού. Μετά από αυτό, το "σκεπάζεις" με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και στα ραβιόλι. Όσον αφορά το ψήσιμο, αρκούν 20 λεπτά στους 180°C.

Από: Esquire IT 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας