
Πώς θα φτιάξεις το τέλειο ναπολιτάνικο καλτσόνε
Όλα τα τρικ για να το δημιουργήσεις στο σπίτι.

Όλοι αγαπούν την πίτσα, οπότε εύλογα η αγάπη αυτή μπορεί να μεταφερθεί και στο καλτσόνε. Σε μία τελική και αντικειμενική ανάλυση ουσιαστικά και πάλι για πίτσα μιλάμε, μόνο που είναι σκεπασμένη αυτή τη φορά. Η κλασικότερη συνταγή είναι εκείνη που περιλαμβάνει ζαμπόν, ντομάτα και μοτσαρέλα. Υπάρχει ωστόσο και ο ναπολιτάνικος τρόπος.
Η διαδικασία είναι η ίδια με την παρασκευή μίας κλασικής ναπολιτάνικης πίτσας, με την διαφορά ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί καλής ποιότητας νερό για τη ζύμη. Αυτό παίζει σημαντικό ρόλο καθώς το χλώριο και τα άλατα που περιέχονται στο νερό βρύσης μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το ζυμάρι και την ανάπτυξή του.
Φυσικά, θα πρέπει να διαμορφώσεις το καλτσόνε με το χέρι και να έχεις υπομονή. Η βιασύνη θα καταστρέψει το τελικό αποτέλεσμα, ενώ μην ξεχνάς πως η ζύμη θα πρέπει να ξεκουραστεί, για να αναδειχθεί καταλλήλως. Ακόμη, θα πρέπει να είσαι ιδιαιτέρως προσεκτικός με τη χρήση του αλατιού, το οποίο τείνει να επιβραδύνει το φούσκωμα του ζυμαριού, γι' αυτό και θα πρέπει να προστεθεί στο τέλος της όλης διαδικασίας.

Η όλη διεργασία ξεκινά τοποθετώντας αλεύρι και ελάχιστο ελαιόλαδο στο μπολ που θα επεξεργαστεί η ζύμη, καθώς και ελάχιστη ποσότητα νερού. Έπειτα μεταφέρεις το ζυμάρι σε μία επιφάνεια, επίσης με απλωμένο αλεύρι, και προσθέτοντας ελάχιστο αλάτι, ζυμώνοντας πάντοτε. Όταν ολοκληρωθεί το ζύμωμα, αφήνεις το μείγμα να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 3 ώρες.
Έπειτα, σχηματίζεις το καλτσόνε, το μήκος του οποίου δεν χρειάζεται να ξεπερνά τα 20 εκ. σε διάμετρο, τοποθετώντας στο εσωτερικό του τη γέμιση. Σε αυτήν πρέπει να υπάρχουν μία καλή σάλτσα ντομάτας, Mozzarella di Bufala, σαλάμι κομμένο σε κύβους, ρικότα και λίγα φύλλα βασιλικού. Μετά από αυτό, το "σκεπάζεις" με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και στα ραβιόλι. Όσον αφορά το ψήσιμο, αρκούν 20 λεπτά στους 180°C.
Από: Esquire IT
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα