Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Υπάρχουν χόμπι που μπορούν να βελτιώσουν τον δείκτη ευφυΐας μας; Από ό,τι φαίνεται ναι και όπως μεταδίδει το Business Insider τουλάχιστον, μία σειρά από μελέτες δείχνει ποια είναι τα χόμπι εκείνα που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε από την πλειοψηφία. 

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι με την πάροδο των ετών, η επιστήμη έχει βρει αντιστοιχίες μεταξύ ορισμένων συνηθειών και της ικανότητάς τους να κάνουν κάποιον πιο έξυπνο. Εξάλλου, ο εγκέφαλος πρέπει να εξασκείται -όπως και το υπόλοιπο σώμα- και υπάρχουν κάποιες "προπονήσεις" που είναι καλύτερες από άλλες.

Τι έδειξαν οι μελέτες

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι το να αφιερώσουμε μερικούς μήνες στην εξάσκηση θα κάνει άμεσα σημαντική διαφορά, όμως ποτέ δεν ξέρεις. Είναι πολύ πιθανό με λίγα λόγια ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν αυτές τις συνήθειες για χρόνια να γίνουν γνωστικά ανώτεροι. 

Ποια είναι τα χόμπι που μαρτυρούν την ευφυΐα μας

Υπάρχει λοιπόν μεγάλη πιθανότητα να είμαστε εξυπνότεροι από όλους τους άλλους, αν ακολουθήσαμε κάποια από τα παρακάτω χόμπι για ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας.

  • Εκμάθηση γλωσσών
  • Διαλογισμός
  • Άσκηση
  • Παίζοντας ένα όργανο
  • Ανάγνωση
  • Παίζοντας βιντεοπαιχνίδια
  • Ταξίδι
  • Γράφοντας με το χέρι

Ορισμένα από αυτά τα χόμπι, όπως το διάβασμα ή τα ταξίδια, βοηθούν να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και να κατανοήσουμε τον κόσμο με τρόπο που οι άλλοι δεν μπορούν. Εκτός από όλα όσα μαθαίνουμε στην πορεία, φυσικά. Το ίδιο ισχύει και για τις γλώσσες, οι οποίες βελτιώνουν τη λήψη αποφάσεων και τη νοητική ευελιξία. Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου μπορεί να αυξήσει τη σύνδεση μεταξύ των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου, ενώ το γράψιμο με το χέρι ενισχύει τη δημιουργικότητα και τη διαίσθηση.
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης