Κατάθλιψη και άγχος μετά το σεξ

Τι είναι η Μετασυνουσιακή Δυσφορία και πώς αντιμετωπίζεται;

Εν έτει 2022, είναι σχεδόν ανακουφιστικό να μπορούμε να συζητάμε ανοιχτά θέματα που παλαιότερα δεν τολμούσαμε ούτε να παραδεχτούμε πόσω μάλλον να ψελλίσουμε. Η επιστήμη έχει προχωρήσει και έχει απαντήσεις για πολλά από όσα μας προβληματίζουν όσον αφορά στη σεξουαλική ζωή και συμπεριφορά μας. Για παράδειγμα, η μετασυνουσιακή δυσφορία (η έντονη διάθεση για δάκρυα ή η τάση για κρίσεις πανικού μετά το σεξ) αφενός μπορεί να παρουσιαστεί στον οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως φύλου και προτιμήσεων αφετέρου έχει εξήγηση. 

Κατάθλιψη και άγχος μετά το σεξiStock

Τι είναι η Μετασυνουσιακή Δυσφορία

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής στη σχολή Ιατρικής Presbyterian Hospital Weill-Cornell για την πλατφόρμα Healthline, Gail Saltz εξηγεί ότι η μετασυνουσιακή δυσφορία αναφέρεται σε συναισθήματα που κυμαίνονται από τη θλίψη και το άγχος έως την ταραχή, το θυμό και βασικά σε οποιοδήποτε άσχημο συναίσθημα μετά το σεξ που δεν είναι αναμενόμενο. Μία μελέτη των Joel Maczkowiack και Robert D. Schweitzer που δημοσιεύθηκε το 2019 σχετικά με την κατάσταση αυτή στους άνδρες, την ορίζει ως ένα αντιφατικό φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από εκείνα τα ανεξήγητα συναισθήματα μετά από συναινετική και ικανοποιητική σεξουαλική δραστηριότητα.

>Διάβασε ακόμη: Η ευχαρίστησή της θα έπρεπε να σε απασχολεί σοβαρά

Μία έκφραση που χρησιμοποιείται για την κατάσταση αυτή στα αγγλικά είναι το 'post-sex blues' και είναι εντελώς διαφορετική από το 'σύνδρομο μετα-οργασμικής ασθένειας' και εμφανίζεται συνήθως αποκλειστικά στους άνδρες.

Οι αιτίες

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει άπειρες έρευνες για το θέμα, ωστόσο οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να προκληθεί από οποιονδήποτε από τους παρακάτω παράγοντες:

Ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης

Διαταραχή μετατραυματικού στρες ή ψυχολογικό στρες

Γενικευμένο άγχος ή κατάθλιψη

Στρες

Δυσαρέσκεια

Μεταγεννητική κατάθλιψη

Oρμονικές διακυμάνσεις

Συναισθήματα ή πεποιθήσεις σχετικά με τη σχέση, το σεξ ή το σώμα

Σεξουαλική δυσλειτουργία

Τα συμπτώματα

Θλίψη

Κλάμα, άγχος και κατάθλιψη

Ευερεθιστότητα ή θυμός

Αισθήματα δυσαρέσκειας

Μελαγχολία

ζευγάρι στεναχωρεμένοiStock

Πόσο συχνά εμφανίζεται

Μία μελέτη του 2015 έδειξε ότι το 46,2% των γυναικών το έχει βιώσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του με (τουλάχιστον) το 5 έως 10% αυτών να το έζησαν μέσα στις τελευταίες 4 εβδομάδες πριν από τη μελέτη. Από την πλευρά, η έρευνα δεν είναι ακόμη επαρκής και στην πραγματικότητα, αποτελεί μία κατάσταση που είναι πιο δύσκολο να εξηγηθεί επειδή, τουλάχιστον στη δυτική κουλτούρα, οι άνδρες υπόκεινται σε μεγαλύτερη πίεση προσδοκιών όσον αφορά στις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, τις επιδόσεις τους στο κρεβάτι ή την εμπειρία της σεξουαλικής δραστηριότητας.

>Διάβασε ακόμη: Full frontal, η επιστροφή

Η προαναφερθείσα μελέτη του 2019, λοιπόν, διαπίστωσε ότι το 41% των ανδρών ανέφερε ότι βίωσε μετασυνουσιακή δυσφορία κάποια στιγμή στη ζωή τους, το 20,2% δήλωσε ότι την βίωσε τουλάχιστον μία φορά στις 4 εβδομάδες που προηγήθηκαν της μελέτης, ενώ ένα 4,4% φαίνεται να τη βιώνει ως τακτικό φαινόμενο στη ζωή τους.

Πώς αντιμετωπίζεται

Οι ειδικοί εξηγούν ότι πολλές φορές, η πίεση που ασκείται για την εξάλειψη ή την επιθυμία αποφυγής ενός συναισθήματος είναι αντιπαραγωγική, αφού αντί να το κάνει αυτό, σε περισσότερες από μία περιπτώσεις καταλήγει να το εντείνει, κάνοντας το άτομο να αισθάνεται χειρότερα.

Είτε αυτό συμβαίνει σε εσάς είτε στο σύντροφό σας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε σε ένα ασφαλές μέρος σωματικά και ψυχικά. Η επικοινωνία είναι σημαντική και αν υπάρχει εμπιστοσύνη, το γεγονός ότι μπορείτε να μιλήσετε ελεύθερα γι' αυτό θα τους επιτρέψει να εντοπίσουν τις ανάγκες σας, όπως και εσείς τις δικές τους. Μερικές φορές, αρκεί απλά να ακούσετε χωρίς να κρίνετε και φυσικά να θυμάστε ότι πρέπει επίσης να υπάρχει σεβασμός. Δηλαδή όποιος δε θέλει να μιλήσει για αυτό, δεν είναι και υποχρεωμένος να το κάνει. 

Αν σας ζητηθεί χρόνος, χώρος ή βοήθεια, πρέπει να βοηθήσετε. Μην πιέζετε τις καταστάσεις και αν αυτό επαναλαμβάνεται, η αναζήτηση θεραπείας ή βοήθειας από έναν επαγγελματία είναι η καλύτερη επιλογή.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ασβεστοποιό τενοντίτιδα ώμου

Το φαινόμενο εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικες 30-60 ετών, ενώ η αιτία του μέχρι στιγμής δεν είναι απόλυτα γνωστή.

Τα Apple Vision Pro και το ενδεχόμενο να αλλάξουν την τεχνολογία για πάντα

Η νέα καινοτομία της Apple ονομάζεται Vision Pro και -σίγουρα- θα σε ενθουσιάσει.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Όταν ο Leonardo DiCaprio έφαγε 'άκυρο' από τη Gwyneth Paltrow

Leonardo DiCaprio και Gwyneth Paltrow ήταν "κατά το ήμισυ" τελειωμένη υπόθεση, εκείνος ήθελε τουλάχιστον.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Κάποιοι λόγοι για τους οποίους δε βρίσκεις σύντροφο

Μία καλή κουβέντα με τον εαυτό σου και τις ανάγκες σου, είναι μία καλή αρχή.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Απλές και ήπιες ασκήσεις για να ξαναβρείς τη φόρμα σου

Όσα ξέρει περί body reconditioning ο personal trainer που μεταμόρφωσε τη Lily James σε Pamela Anderson.

Γραφει Γιαννης Σπανος