Οι πιο πλούσιες, χαρούμενες και υγιείς χώρες του κόσμου

Μήπως να τα μαζεύουμε και να φεύγουμε για κάποια από αυτές τις 12;

Όχι. Δεν ζούμε στην καλύτερη χώρα του πλανήτη. Και για να στο κάνουμε ακόμη πιο εύκολο, θα ρίξουμε στο τραπέζι και κάποιους άλλους παράγοντες, από τους οποίους εξαρτάται σε πάρα πολύ σημαντικό βαθμό το ευ ζην: Το επίπεδο της δημόσιας υγείας, η ποιότητα του αέρα, η κίνηση στους δρόμους, η άμεση πρόσβαση σε άλλα μέρη, το κόστος ζωής σε σχέση με την αμοιβή στην εργασία.

Τώρα πείστηκες, είμαστε σίγουροι, χωρίς καν να χρησιμοποιήσουμε το ακλόνητο επιχείρημα του πόσου άσχημη μπορεί να φαίνεται η Αθήνα (και οι περισσότερες ελληνικές πόλεις) σε καιρικές συνθήκες βορείου Ευρώπης.

Η στατιστική έχει κάνει για ακόμη μια φορά τη δουλειά της και κατέληξε σε εκείνες τις χώρες του πλανήτη, όπου η "αντιλαμβανόμενη ευτυχία" είναι δεδομένη με βάση τόσο το φυσικό τοπίο, όσο και την αλληλεπίδρασή του με τις κοινωνικές δομές, τις παρεχόμενες υπηρεσίες και ασφαλώς τα χρήματα που μπαίνουν στις τσέπες των πολιτών της κάθε μήνα. Και είναι οι παρακάτω. 

12. Λουξεμβούργο

Οι πιο πλούσιες, χαρούμενες και υγιείς χώρες του κόσμου

Η μικρή χώρα ανάμεσα στο Βέλγιο, την Γερμανία και την Γαλλία, εκτός από στιβαρό όνομα και υπόσταση στο πολιτικό γίγνεσθαι (σαν έδρα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου), είναι και ένα από τα πιο βιώσιμα μέρη όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και ολόκληρης της Γης: Είναι μικρό, πλούσιο και κοντά σε οποιονδήποτε σημαντικό προορισμό της Γηραιάς Ηπείρου. 

11. Ισλανδία

ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Γίνεται όλο και πιο δημοφιλής προορισμός, ενώ έχει συζητηθεί αρκετά για τον τρόπο που κατάφερε να αποδράσει από την διεθνή οικονομική κρίση. Έχει κουλτούρα, είναι πανέμορφη, είναι ιδανικό μέρος για να ζήσει κάποιος. 

10. Ιρλανδία

ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Ακόμη ένα νησί, ακόμη μία έξοχα δομημένη κοινωνικά χώρα, που έχει εξελιχθεί και οικονομικά, με πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη -ειδικά στο τεχνολογικό πεδίο - να την επιλέγουν (κυρίως το Δουβλίνο) σαν έδρα τους. 

9. Ολλανδία

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Στην ένατη θέση της λίστας συναντά κάποιος την χώρα της τουλίπας (και άλλων, ασφαλώς, φυτών). Αξίζει να αναφερθεί πως τα δικαιώματα των πολιτών στη σύγχρονη εκδοχή τους εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία εδώ. 

8. Καναδάς 

ΚΑΝΑΔΑΣ

Η πατρίδα του Justin Trudeau και βορειότερη χώρα της αμερικάνικης ηπείρου είναι από τις πρώτες που θέσπισε τις ατομικές ελευθερίες. Το εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και οι υποδομές υγείας της χώρας λειτουργούν υποδειγματικά. Πρόσφατα, η κυβέρνησή της αποφάσισε να κάνει και λίγο πιο χαρούμενους τους πολίτες της

7. Ηνωμένο Βασίλειο

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Αν και οι απόψεις διίστανται, κυρίως λόγω Λονδίνου, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα από τα ιδανικότερα μέρη για να ζει κάποιος, ειδικά αν είναι νέος, ταλαντούχος ή επενδυτής. Μοναδικός αστερίσκος, η κατάσταση μετά το Brexit.

6. Σουηδία

ΣΟΥΗΔΙΑ

Πλησιάζουμε το top-5 και η Σουηδία βρίσκεται στην έκτη θέση. Πιθανότατα έχεις ακούσει για το τι ακριβώς παίζει και μάλλον έχεις μετανιώσει που δεν έχεις φύγει για εκεί. 

5. Δανία

ΔΑΝΙΑ

Το νοτιότερο από τα σκανδιναβικά κράτη θεωρείται εδώ και χρόνια η χώρα με τον πιο ευτυχισμένο πληθυσμό στον κόσμο, σύμφωνα με το Happiness index. Οι λόγοι είναι όλα αυτά που φαντάζεσαι και έχεις -επίσης- ακούσει, για σχεδόν κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής, των παροχών και γενικότερα της αντιμετώπισης του πολίτη. 

4. Ελβετία

ΕΛΒΕΤΙΑ

Συνέπεια, ευκολία, ελευθερία, ευκαιρία είναι το τετράπτυχο που καθιστά την Ελβετία ένα από τα πιο ιδιαίτερα (και πλούσια) μέρη του πλανήτη. Από το πώς αντιμετωπίζουν το θέμα των σκουπιδιών και των κατοικίδιων ζώων (δύο πάρα πολύ μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητας) καταλαβαίνει πολλά κάποιος.  

3.Φινλανδία

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Ακόμη μια χώρα της Σκανδιναβίας. Το κράτος όπου το εκπαιδευτικό επίπεδο, οι συγκοινωνίες, ο εργασιακός χώρος και ένα σωρό άλλοι παράγοντες λειτουργούν υποδειγματικά προς όφελος του πολίτη. 

2. Νέα Ζηλανδία

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

Μία έκπληξη που σπάει την σκανδιναβική κυριαρχία, στη δεύτερη θέση: Η Νέα Ζηλανδία. Παρότι απομονωμένη στα βάθη της Ωκεανίας, προσφέρει καταπληκτικές ευκαιρίες τόσο στους πολίτες της όσο και σε κάποιον που θα μεταναστεύσει εκεί. 

1. Νορβηγία

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Η βασίλισσα της παγκόσμιας ευημερίας, με τα περισσότερα ατού στα κομμάτια των ευκαιριών, της ποιότητας ζωής, των υπηρεσιών. Και ασφαλώς, μία από τις ομορφότερες χώρες του πλανήτη. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης