700 ευρώ το μήνα σε όποιον μετακομίσει στα χωριά της Νότιας Ιταλίας

Καθόλου άσχημο το κόλπο της Ιταλικής περιφέρειας, ιδιαίτερα αν σκεφτείς ότι το τοπίο είναι πανέμορφο.

Εδώ και 48 ώρες ένα άρθρο της Guardian κάνει τον γύρο του παγκόσμιου ίντερνετ, αφού ενώ ακούγεται σαν hoax, τελικά δεν είναι. H περιφέρεια του Μολίζε στη νότια Ιταλία είναι μία από τις από τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές της χώρας. Κι ενώ τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός γνωρίζει άνθιση, η ερήμωση των όμορφων χωριών της συνεχίζεται. Έτσι οι τοπικοί άρχοντες κατέληξαν σε ένα πρωτότυπο πλάνο για να σώσουν την πατρίδα τους: Προσφέρουν 700 ευρώ το μήνα σε όποιον αποφασίσει να μετακομίσει μόνιμα σε κάποια από τα χωριά του Μολίζε.

Πραγματικά δεν υπάρχουν μικρά γράμματα ή αστερίσκοι σε αυτήν την προσφορά. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κανείς είναι να πάρει τη μεγάλη απόφαση και να κατευθυνθεί προς τη νότια Ιταλία με σκοπό τη μόνιμη μετεγκατάσταση. Μάλιστα για όσους αποφασίσουν να ξεκινήσουν μία επιχείρηση που δεν έχει ευκαιριακό χαρακτήρα (ένα μπαρμπέρικο, ένα ξενοδοχείο, ένα εστιατόριο) σε κάποιο από τα χωριά που αριθμούν λιγότερους από δύο χιλιάδες κατοίκους, υπάρχει πρόβλεψη για επιχορήγηση που ανέρχεται σε 10 χιλιάδες ευρώ.

700 ευρώ το μήνα σε όποιον μετακομίσει στα χωριά της Νότιας Ιταλίας

Άλλωστε δεν πρόκειται για καταναγκαστικά έργα μιας και τα χωριά της περιοχής είναι πολύ γραφικά και το τοπίο εξαιρετικής ομορφιάς. Παρ' όλα αυτά, βέβαια, σύμφωνα με έρευνες του ISTAT (σ.σ: Ιταλικό Ινστιτούτου Στατιστικών Ερευνών) τα τελευταία χρόνια η περιφέρεια του Μολίζε γνωρίζει μία σταδιακή ερήμωση: με πληθυσμό μόλις 305 χιλιάδων, από το 2014 έως σήμερα έχει χάσει περισσότερους από εννιά χιλιάδες κατοίκους. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως σε αρκετά χωριά της περιοχής δε σημειώθηκε ούτε μία γέννηση το 2018.

Έξυπνο marketing ή κίνηση απελπισίας; Δεν είναι εύκολο ακόμα να το κρίνει κανείς. Σίγουρα πάντως το καμπανάκι του κινδύνου όσον αφορά την ερήμωση ολόκληρων περιοχών χτυπά σε όλη τη νότια Ευρώπη - από τη περιφέρεια του Μολίζε μέχρι τα ελληνικά χωριά που ερημώνουν χρόνο με το χρόνο καθώς μετατρέπονται σε οικισμούς φαντάσματα.


Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης