Τόκιο, αγάπη μου

Η ιαπωνική μητρόπολη ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του καλοκαιριού θυμίζοντας πάντοτε έναν άλλο, διαφορετικό και άκρως γοητευτικό, πλανήτη.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 14 Ιανουαρίου 2020

Ένα ταξίδι στο Τόκιο ασφαλώς και αποτελεί εμπειρία ζωής, για λόγους που λίγο-πολύ έχεις ακούσει κατά καιρούς: Η αίσθηση πως βρίσκεσαι όχι απλά σε άλλη χώρα και ήπειρο αλλά σχεδόν σε άλλον πλανήτη, η ενδιαφέρουσα μείξη του του παλιού και του μοντέρνου, η σπουδαία γαστρονομική σκηνή και η γοητευτική νυχτερινή ζωή, η θρυλική ψαραγορά Tsukiji, η πανταχού παρούσα τεχνολογική σφραγίδα, το αίσθημα ασφάλειας, τα φεστιβάλ και τα δρώμενα που λαμβάνουν χώρα σε αυτό είναι μόνο κάποιοι από τους πιο προφανείς.

Τόκιο, αγάπη μου

Το ερχόμενο καλοκαίρι και πιο συγκεκριμένα από τις 24 Ιουλίου μέχρι και τις 9 Αυγούστου, το Τόκιο θα φιλοξενήσει τους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης ιστορίας. Μάλιστα θα έχει την τιμή να διοργανώσει Ολυμπιάδα για δεύτερη φορά, μετά το 1964. Το γεγονός, καθιστά αυτομάτως την πρωτεύουσα της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου ως έναν από τους πιο δημοφιλείς και περιζήτητους προορισμούς του 2020. 

Οι ταξιδιώτες του δυτικού κόσμου που φτάνουν σε αυτό διαπιστώνουν αρχικά πως πρόκειται για ένα τοπίο γεμάτο αντιφάσεις, αρκετά μακριά ωστόσο από τα στερεότυπα που περιγράφουν γλαφυρά ταινίες όπως το Lost in Translation. Αυτό είναι κάτι απολύτως λογικό για μία χώρα που ναι μεν ακολουθεί ή και πολλές φορές δημιουργεί τις τάσεις στον τεχνολογικό κόσμο αλλά από την άλλη τρέφει βαθύ σεβασμό για την παράδοση. Στις περισσότερες από τις γειτονιές του, τόσο στις μεγαλύτερες και πιο δημοφιλείς όσο και στις πιο ταπεινές, δεν θα δεις κολώνες και καλώδια.

ΤΟΚΙΟ 6
ΤΟΚΙΟ 9

Οι Ιάπωνες, λόγω του σεισμογενούς χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής, έχουν φροντίσει να υπογειοποιήσουν τα πάντα, "θάβοντάς" τα 4 και 5 μέτρα κάτω από το έδαφος ώστε να αποφύγουν περαιτέρω ζημιές και διακοπή της ηλεκτροδότησης και των επικοινωνιών σε περίπτωση που αρκετά Ρίχτερ χτυπήσουν την πόλη. Έπειτα, παρότι το Τόκιο -όπως και η υπόλοιπη Ιαπωνία- είναι πεντακάθαρο, απουσιάζουν παντελώς οι κάδοι σκουπιδιών. Κάτοικοι ή επισκέπτες της πόλης κουβαλούν τα απορρίμματά τους για να "ξεφορτωθούν" σε πολύ συγκεκριμένα μέρη.

ΤΟΚΙΟ 7

Πίσω από την όλη διαδικασία, υπάρχει μία τραγική ιστορία του πρόσφατου παρελθόντος: Στις 20 Μαρτίου του 1995, ο γκουρού της μυστηριώδους παραθρησκευτικής οργάνωσης Aum Shinrikyo, Shoko Asahara, άφησε πέντε σακούλες γεμάτες με το αέριο νεύρων Σαρίν σε κάδους απορριμάτων του μετρό του Τόκιο, οδηγώντας στον θάνατο 13 άτομα και αφήνοντας χιλιάδες άλλα με σημαντικά προβλήματα υγείας μέχρι και σήμερα. Ήταν ένα από τα χειρότερα χτυπήματα που έχει υποστεί η χώρα κατά την περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της και ένα γεγονός που προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία σχετικά με την απόκτηση και τη χρήση χημικών όπλων από τρομοκράτες.

Μία από τις ενέργειες των τοπικών αρχών ήταν να αφαιρέσουν από τους πολυσύχναστους δημόσιους χώρους τους κάδους, κάτι που τηρείται αυστηρά μέχρι και σήμερα. Όλα τα παραπάνω ασφαλώς δεν σημαίνουν πως οι Ιάπωνες δεν έχουν κουλτούρα ανακύκλωσης. Αντιθέτως, είναι από τους πιο πρωτοπόρους και αποδοτικούς λαούς του πλανήτη πάνω στο συγκεκριμένα ζήτημα. 

Ένα άλλο χαρακτηριστικό των Ιαπώνων και δη των κατοίκων της πρωτεύουσας, είναι η απάνθρωπη ικανότητά τους να μένουν προσηλωμένοι στις υποχρεώσεις τους. Κοινώς, να κοιτούν αποκλειστικά τη δουλειά τους αποφεύγοντας σχεδόν κάθε διάδραση με ταξιδιώτες, χωρίς απαραίτητα να είναι αγενές κάτι τέτοιο. Αυτό άλλωστε μπορούν να επιβεβαιώσουν και οι επισκέπτες του Τόκιο που εύκολα παρατηρούν πως σχεδόν ποτέ δεν υπάρχει eye contact με τους ντόπιους. Παράλληλα και συμπληρωματικά λειτουργεί το γεγονός της απουσίας αγγλικών επιγραφών, με αποτέλεσμα κάποιο app μετάφρασης να κρίνεται σχεδόν απαραίτητο. 

ΤΟΚΙΟ 5

Όλες αυτές οι ιδιαιτερότητες θα έκαναν κάποιον να πιστεύει πως μιλάμε για μία μάλλον αφιλόξενη και δύσκολη πόλη για τον επισκέπτη, κάτι που ασφαλώς δεν ισχύει, όσο αντικρουόμενο κι αν ακούγεται κάτι τέτοιο. H δήμαρχος του Τόκιο από το 2016 Yuriko Koike (που είναι και η πρώτη γυναίκα σε αυτό το ρόλο στην ιστορία της πόλης) είναι από τους ανθρώπους που ευθύνονται για ό,τι θετικό έχει γίνει τα τελευταία χρόνια.

Η Koike, που είναι γνωστή και με το παρατσούκλι Lipstick Ninja λόγω της αγάπης της για τα anime και τα manga, διαφέρει πολύ από το στερεότυπο του κλασικού πολιτικού, έχοντας σπουδάσει μεταξύ άλλων Κοινωνιολογία και Αραβικά σε αμερικανικά πανεπιστήμια. Από τις πρώτες της ενέργειες όταν ανέλαβε τα ηνία της πόλης ήταν να εκσυγχρονίσει κάθε πτυχή της καθημερινότητας, να ενισχύσει το ρόλο της γυναίκας στους δημόσιους τομείς και να διευκολύνει με μία σειρά μέτρων τις λιγότερο προνομιούχες κοινωνικές ομάδες.

ΤΟΚΙΟ 3
ΤΟΚΥΟ 2
ΤΟΚΙΟ 1

Στην προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες κατόρθωσε να αποσπάσει ένα μεγάλο μέρος του μπάτζετ των έργων ώστε να δημιουργήσει δομές που θα δίνουν πρόσβαση σε οποιονδήποτε χώρο για άτομα με κινητικά προβλήματα. Γενικότερα, έχει διαμορφώσει ένα Τόκιο φιλόξενο, εύκολο και λειτουργικό για τον οποιονδήποτε. Κάτι που εύκολα θα διαπιστώσει ο κάθε επισκέπτης του τους αμέσως επόμενους μήνες αλλά κυρίως, το ερχόμενο καλοκαίρι. 

Από: Esquire IT


φωτογραφίες © Getty Images, iStock

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.