Η πόλη με τα περισσότερα αστέρια Michelin στον πλανήτη
Συνολικά 308 και, spoiler, δεν είναι το Παρίσι.
Το ενδιαφέρον του κοινού για την υψηλή γαστρονομία έχει φτάσει στο πικ τα τελευταία χρόνια, με Βίβλο της όλης φάσης τον οδηγό της Michelin. Κάθε χρόνο, οι inspectors της Michelin σε κάθε γεωγραφική περιοχή του κόσμου επισκέπτονται χιλιάδες εστιατόρια, δοκιμάζουν και καταλήγουν σε εκείνα που κατά τη γνώμη και τα κριτήριά τους αξίζουν μια θέση στη λίστα.
Πολύ σημαντική σημείωση: Κανείς δε γνωρίζει ποιοι είναι (αν και υπάρχουν αρκετοί αστικοί μύθοι και φήμες για το πώς μπορεί να τους αντιληφθεί κάποιος), ενώ οι inspectors μιας χώρας ή ευρύτερης περιοχής δεν έχουν επικοινωνία και επαφή με τους αντίστοιχους σε κάποια άλλη, κάτι ιδιαιτέρως καθοριστικό για να κατανοήσουμε τη σημαντικότητα της απάντησης του ερωτήματος στον τίτλο του άρθρου.

Κι έτσι καταλήγουμε στην αρχική μας ερώτηση: Η παγκόσμια πρωτεύουσα για το 2019 είναι το Τόκιο, με 308 συνολικά αστέρια, σε 230 εστιατόρια - 4 λιγότερα ωστόσο σε σχέση με την αντίστοιχη λίστα του 2018. Από αυτά, τα 13 είναι τριάστερα (με πιο πρόσφατη προσθήκη στη λίστα το γαλλικό εστιατόριο L’Osier), ενώ τα 165 έχουν βραβευθεί με ένα αστέρι.

Το γεγονός πως το Τόκιο βρίσκεται στην κορυφή δεν αποτελεί έκπληξη. Παρουσιάζει μια ευρεία ποικιλία γαστρονομικών προτάσεων που δεν περιορίζονται απαραίτητα στην ιαπωνική κουζίνα. Τουλάχιστον όχι με την παραδοσιακή εκδοχή της. Το fusion περνά μέσα από πολλά στάδια (φυσικά και από την kaiseki κουζίνα) ενώ τα εστιατόρια της ασιατικής μητρόπολης επεκτείνονται σε μία γκάμα που χαρακτηρίζεται από πρωτότυπες ιδέες, πολυπολιτισμικότητα, κλασικό fine dining αλλά και εξαιρετικά οικονομικές προτάσεις, που όμως διατηρούν άριστη ποιότητα (γι' αυτό και κερδίζουν αστέρια).
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο
Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςChic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.
Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'
Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.
Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια
Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.
Γραφει Νικη Κοντομηνα