
Η πόλη με τα περισσότερα αστέρια Michelin στον πλανήτη
Συνολικά 308 και, spoiler, δεν είναι το Παρίσι.
Το ενδιαφέρον του κοινού για την υψηλή γαστρονομία έχει φτάσει στο πικ τα τελευταία χρόνια, με Βίβλο της όλης φάσης τον οδηγό της Michelin. Κάθε χρόνο, οι inspectors της Michelin σε κάθε γεωγραφική περιοχή του κόσμου επισκέπτονται χιλιάδες εστιατόρια, δοκιμάζουν και καταλήγουν σε εκείνα που κατά τη γνώμη και τα κριτήριά τους αξίζουν μια θέση στη λίστα.
Πολύ σημαντική σημείωση: Κανείς δε γνωρίζει ποιοι είναι (αν και υπάρχουν αρκετοί αστικοί μύθοι και φήμες για το πώς μπορεί να τους αντιληφθεί κάποιος), ενώ οι inspectors μιας χώρας ή ευρύτερης περιοχής δεν έχουν επικοινωνία και επαφή με τους αντίστοιχους σε κάποια άλλη, κάτι ιδιαιτέρως καθοριστικό για να κατανοήσουμε τη σημαντικότητα της απάντησης του ερωτήματος στον τίτλο του άρθρου.

Κι έτσι καταλήγουμε στην αρχική μας ερώτηση: Η παγκόσμια πρωτεύουσα για το 2019 είναι το Τόκιο, με 308 συνολικά αστέρια, σε 230 εστιατόρια - 4 λιγότερα ωστόσο σε σχέση με την αντίστοιχη λίστα του 2018. Από αυτά, τα 13 είναι τριάστερα (με πιο πρόσφατη προσθήκη στη λίστα το γαλλικό εστιατόριο L’Osier), ενώ τα 165 έχουν βραβευθεί με ένα αστέρι.

Το γεγονός πως το Τόκιο βρίσκεται στην κορυφή δεν αποτελεί έκπληξη. Παρουσιάζει μια ευρεία ποικιλία γαστρονομικών προτάσεων που δεν περιορίζονται απαραίτητα στην ιαπωνική κουζίνα. Τουλάχιστον όχι με την παραδοσιακή εκδοχή της. Το fusion περνά μέσα από πολλά στάδια (φυσικά και από την kaiseki κουζίνα) ενώ τα εστιατόρια της ασιατικής μητρόπολης επεκτείνονται σε μία γκάμα που χαρακτηρίζεται από πρωτότυπες ιδέες, πολυπολιτισμικότητα, κλασικό fine dining αλλά και εξαιρετικά οικονομικές προτάσεις, που όμως διατηρούν άριστη ποιότητα (γι' αυτό και κερδίζουν αστέρια).
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Στο Ammothines στη Μεσσηνία για εκλεπτυσμένες γεύσεις
Το Ammothines - Four Seas, παραμένει και φέτος ο αγαπημένος μας προορισμός στη Μεσσηνία.
Αν η αμαρτία ήταν φαγητό, θα ήταν Sinners Pizza
Εκεί όπου η πίτσα δεν έχει ανανά, δεν τρώγεται διπλωμένη και δε σερβίρεται με μαχαιροπίρουνα.
Τα νέα αστέρια της ελληνικής γαστρονομίας
Γνωρίστε νέους και νέες φερέλπιδες σεφ, που κάνουν αίσθηση στη γευστική μας σκηνή και την ανανεώνουν με τις ιδέες, τις δημιουργίες τους, το στυλ τους.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςNaporitan, η ιαπωνική απάντηση στη napolitana
Παραβρασμένα μακαρόνια, λουκάνικα και μανιτάρια, κρεμμύδι και κέτσαπ. Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έχουν μία κάπως διαφορετική άποψη για την ιταλική κουζίνα.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΗ διακριτική γοητεία του να τρως έξω μόνος
Χαλάρωσε και απόλαυσε. Τόσο το φαγητό όσο και τη γαλήνη που αυτό προσφέρει.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΌλη η αλήθεια για την πρωτεΐνη αρακά
Είναι το Next Big Thing της αθλητικής διατροφής;