Η πόλη με τα περισσότερα αστέρια Michelin στον πλανήτη
Συνολικά 308 και, spoiler, δεν είναι το Παρίσι.
Το ενδιαφέρον του κοινού για την υψηλή γαστρονομία έχει φτάσει στο πικ τα τελευταία χρόνια, με Βίβλο της όλης φάσης τον οδηγό της Michelin. Κάθε χρόνο, οι inspectors της Michelin σε κάθε γεωγραφική περιοχή του κόσμου επισκέπτονται χιλιάδες εστιατόρια, δοκιμάζουν και καταλήγουν σε εκείνα που κατά τη γνώμη και τα κριτήριά τους αξίζουν μια θέση στη λίστα.
Πολύ σημαντική σημείωση: Κανείς δε γνωρίζει ποιοι είναι (αν και υπάρχουν αρκετοί αστικοί μύθοι και φήμες για το πώς μπορεί να τους αντιληφθεί κάποιος), ενώ οι inspectors μιας χώρας ή ευρύτερης περιοχής δεν έχουν επικοινωνία και επαφή με τους αντίστοιχους σε κάποια άλλη, κάτι ιδιαιτέρως καθοριστικό για να κατανοήσουμε τη σημαντικότητα της απάντησης του ερωτήματος στον τίτλο του άρθρου.
Κι έτσι καταλήγουμε στην αρχική μας ερώτηση: Η παγκόσμια πρωτεύουσα για το 2019 είναι το Τόκιο, με 308 συνολικά αστέρια, σε 230 εστιατόρια - 4 λιγότερα ωστόσο σε σχέση με την αντίστοιχη λίστα του 2018. Από αυτά, τα 13 είναι τριάστερα (με πιο πρόσφατη προσθήκη στη λίστα το γαλλικό εστιατόριο L’Osier), ενώ τα 165 έχουν βραβευθεί με ένα αστέρι.
Το γεγονός πως το Τόκιο βρίσκεται στην κορυφή δεν αποτελεί έκπληξη. Παρουσιάζει μια ευρεία ποικιλία γαστρονομικών προτάσεων που δεν περιορίζονται απαραίτητα στην ιαπωνική κουζίνα. Τουλάχιστον όχι με την παραδοσιακή εκδοχή της. Το fusion περνά μέσα από πολλά στάδια (φυσικά και από την kaiseki κουζίνα) ενώ τα εστιατόρια της ασιατικής μητρόπολης επεκτείνονται σε μία γκάμα που χαρακτηρίζεται από πρωτότυπες ιδέες, πολυπολιτισμικότητα, κλασικό fine dining αλλά και εξαιρετικά οικονομικές προτάσεις, που όμως διατηρούν άριστη ποιότητα (γι' αυτό και κερδίζουν αστέρια).
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Μπακαλιάρος με αστέρι Michelin
Ο άνθρωπος που γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν τη θαλασσινή κουζίνα, ο Λευτέρης Λαζάρου, μοιράζεται τα μυστικά του για το ψάρι της ημέρας.
Γραφει Γιαννης ΣπανοςΌλα όσα τρώνε και πίνουν στο The Gentlemen του Guy Ritchie
Η κορυφαία σειρά του Netflix αυτή τη στιγμή, περιλαμβάνει μπόλικο και εκλεπτυσμένο φαγοπότι.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΜία γευσιγνωσία 'Μπουκιά και συγχώριο' στο Iama
Ηλίας Μαμαλάκης και Ηλίας Σκουλάς ενώνουν τις δυνάμεις τους το βράδυ της Παρασκευής 22 Μαρτίου, στο δημοφιλές μεζεδοπωλείο του Παλαιού Φαλήρου.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΗ διαδρομή της λαγάνας στο σήμερα
Καμία Καθαρή Δευτέρα δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς αυτήν.
Γραφει Γιαννης ΣπανοςΕγκλήματα κατά της ιταλικής κουζίνας
Μία έρευνα αποκαλύπτει όλα όσα θα έκαναν τον Massimo Bottura να ξαναγυρίσει στη Νομική και τον Dario Cecchini να γίνει vegan.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας μίνι οδηγός για εστιατόρια και ταβέρνες για όλη τη Σαρακοστή
Ό,τι πρέπει για μια απολαυστικά θαλασσινή Σαρακοστή, σε εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής.