
Η πόλη με τα περισσότερα αστέρια Michelin στον πλανήτη
Συνολικά 308 και, spoiler, δεν είναι το Παρίσι.

Το ενδιαφέρον του κοινού για την υψηλή γαστρονομία έχει φτάσει στο πικ τα τελευταία χρόνια, με Βίβλο της όλης φάσης τον οδηγό της Michelin. Κάθε χρόνο, οι inspectors της Michelin σε κάθε γεωγραφική περιοχή του κόσμου επισκέπτονται χιλιάδες εστιατόρια, δοκιμάζουν και καταλήγουν σε εκείνα που κατά τη γνώμη και τα κριτήριά τους αξίζουν μια θέση στη λίστα.
Πολύ σημαντική σημείωση: Κανείς δε γνωρίζει ποιοι είναι (αν και υπάρχουν αρκετοί αστικοί μύθοι και φήμες για το πώς μπορεί να τους αντιληφθεί κάποιος), ενώ οι inspectors μιας χώρας ή ευρύτερης περιοχής δεν έχουν επικοινωνία και επαφή με τους αντίστοιχους σε κάποια άλλη, κάτι ιδιαιτέρως καθοριστικό για να κατανοήσουμε τη σημαντικότητα της απάντησης του ερωτήματος στον τίτλο του άρθρου.

Κι έτσι καταλήγουμε στην αρχική μας ερώτηση: Η παγκόσμια πρωτεύουσα για το 2019 είναι το Τόκιο, με 308 συνολικά αστέρια, σε 230 εστιατόρια - 4 λιγότερα ωστόσο σε σχέση με την αντίστοιχη λίστα του 2018. Από αυτά, τα 13 είναι τριάστερα (με πιο πρόσφατη προσθήκη στη λίστα το γαλλικό εστιατόριο L’Osier), ενώ τα 165 έχουν βραβευθεί με ένα αστέρι.

Το γεγονός πως το Τόκιο βρίσκεται στην κορυφή δεν αποτελεί έκπληξη. Παρουσιάζει μια ευρεία ποικιλία γαστρονομικών προτάσεων που δεν περιορίζονται απαραίτητα στην ιαπωνική κουζίνα. Τουλάχιστον όχι με την παραδοσιακή εκδοχή της. Το fusion περνά μέσα από πολλά στάδια (φυσικά και από την kaiseki κουζίνα) ενώ τα εστιατόρια της ασιατικής μητρόπολης επεκτείνονται σε μία γκάμα που χαρακτηρίζεται από πρωτότυπες ιδέες, πολυπολιτισμικότητα, κλασικό fine dining αλλά και εξαιρετικά οικονομικές προτάσεις, που όμως διατηρούν άριστη ποιότητα (γι' αυτό και κερδίζουν αστέρια).
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα