Το ταξίδι της επόμενης ημέρας

Πού και πώς θα ταξιδεύουμε μετά την πανδημία.

Ο πλανήτης έχει χτυπηθεί πραγματικά σκληρά από την πανδημία του COVID-19, με τον φονικό ιό να επηρεάζει κάθε έκφανση της καθημερινότητας. Ο κόσμος του ταξιδιού δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος - θα λέγαμε μάλιστα πως έχει πληγεί όσο ελάχιστοι τις τελευταίες εβδομάδες, με άπειρες πτήσεις να ακυρώνονται και εκατοντάδες χιλιάδες ξενοδοχεία να κλείνουν, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου. 

Κάποια στιγμή, όλα όσα διαδραματίζονται αυτή τη στιγμή θα τελειώσουν και άπαντες θα προσπαθήσουν να επανέλθουν σε αυτό που ορίζει ο καθένας ως κανονικότητα. Το ίδιο ισχύει και για την ταξιδιωτική βιομηχανία και όλους όσοι άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με αυτήν. 

Το ταξίδι της επόμενης ημέρας

Τα πράγματα ίσως είναι λίγο πιο αισιόδοξα από ό,τι θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος. Μία έρευνα που διενήργησε το Luggage Hero αναφέρει ότι το 58% των Αμερικανών που έχουν σχεδιάσει ένα ταξίδι από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020 σκοπεύουν να το πραγματοποιήσουν, με την προϋπόθεση πως ο προορισμός τους δεν θα τελεί υπό καθεστώς καραντίνας. Το 21% εξ' αυτών τονίζει πως θα αποφύγει τις μεγάλες πόλεις και τις δημόσιες συγκοινωνίες. Κάποια επιπλέον ευρήματα που προκύπτουν από τα στοιχεία της έρευνας είναι πως ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό θα κάνει εντός χώρας το επόμενο ταξίδι του και σε όχι πολύ μεγάλη απόσταση από το hometown ή την τοποθεσία μόνιμης κατοικίας του. Επίσης, θα προτιμήσει τη λύση του long weekend και όχι ένα μεγαλύτερο διάστημα, ακόμη κι αν πρόκειται για την άδεια του καλοκαιριού.

Μία μεγάλη μερίδα των travel experts από την πλευρά της, πιστεύει ότι ο κλάδος του τουρισμού και του ταξιδιού έχει αντιμετωπίσει αρκετές φορές στο παρελθόν παρόμοιες καταστάσεις. Και κάθε φορά επανερχόταν όλο και πιο γρήγορα. "Παρά τις προκλήσεις, η κατάσταση δεν πρόκειται να παραμείνει έτσι για πάντα. Μιλάμε για μία εξαιρετικά ανθεκτική βιομηχανία που έχει πάντοτε τους τρόπους της να επιστρέφει. Το είδαμε άλλωστε και μετά την 11η Σεπτεμβρίου" λέει ο John Lovell, Πρόεδρος της ταξιδιωτικής εταιρείας Travel Leaders Group στο Forbes, συμπληρώνοντας πως "είμαι βέβαιος πως θα υπάρξει ένα δυναμικό bounce back. Πρέπει όμως και οι ίδιοι οι ταξιδιώτες να είναι προσεκτικοί στις επιλογές τους και να ψάξουν ενδελεχώς τον επόμενο προορισμό τους".

ΤΑΞΙΔΙ ΚΑΙ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ 2

Σχεδόν κάθε δημοφιλής προορισμός του πλανήτη θα ξεκινήσει ένα τρομερά επιθετικό πρόγραμμα αποκατάστασης στην μετά τον κορονοϊό εποχή, ώστε να είναι έτοιμος αμέσως μόλις δοθεί το "all clear" σήμα από τους αρμόδιους φορείς. "Οι περισσότεροι προορισμοί σχεδιάζουν ήδη τις στρατηγικές τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρχουν φθηνότερες τιμές, αν έχεις κάτι τέτοιο στο μυαλό σου. Θα επικρατήσει όμως η λογική του value for money. Αυτό που αγοράζεις, να ανταποκρίνεται πλήρως σε αυτό που προσφέρει η άλλη πλευρά. Κατά τη γνώμη μου είναι τίμιο και ειλικρινές κάτι τέτοιο" λέει ο καθηγητής του τμήματος Φιλοξενίας και Διαχείρισης Ταξιδιών του κολεγίου Charleston.

Δεν είναι όλα όμως ρόδινα. Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Sophie Anderson, marketing manager της Cruise Agency Australia, δείχνουν και την άλλη όψη του νομίσματος. "Πολλές εταιρείες θα καταρρεύσουν και θα κηρύξουν πτώχευση. Ειδικά στο πεδίο της κρουαζιέρας. Δεν θα μου κάνει εντύπωση αν ανάμεσα σε αυτές υπάρξουν και κάποια πολύ λαμπερά ονόματα του χώρου, για τα οποία δεν θα αρκούν ούτε τα κυβερνητικά προγράμματα διάσωσης. Η ιστορία δείχνει ότι θα μείνουν λιγότεροι παίκτες στο τραπέζι".

ΤΑΞΙΔΙ ΚΑΙ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ 3

Αυτό που σίγουρα θα αλλάξει είναι η συμπεριφορά των ίδιων των ταξιδιωτών. Οι too-good-to-be-true προσφορές θα αποφεύγονται, ειδικά αν προέρχονται από εταιρείες που δεν συγκαταλέγονται στις πιο αξιόπιστες. Επίσης, αναμένεται να ληφθεί σοβαρότερα από ποτέ το κομμάτι της ταξιδιωτικής ασφάλισης, με ίσως πιο ευέλικτα συμφωνητικά μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών. Σε κάθε περίπτωση, ο κόσμος θα συνεχίσει να ταξιδεύει. 


Διάβασε ακόμη για τις πιο ασφαλείς χώρες για να ταξιδέψεις αυτή τη στιγμή, την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με τα ακριβότερα Airbnb και για το νησί με τα μεγάλα καπνιστά ουίσκι Islay.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.