TikTok, ο μεγάλος κίνδυνος από την Άπω Ανατολή

Μοιάζει αθώο, το κινεζικό social medium όμως κατηγορείται για κατασκοπία.

Ο Donald Trump πριν καν γίνει Πρόεδρος των Η.Π.Α έδειχνε με το δάχτυλο προς την Κίνα τονίζοντας πως αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος και ο πιο επικίνδυνος νέος αντίπαλος των Αμερικανών. Όλα αυτά, τον τελευταίο καιρό φαίνεται να μη μένουν στα λόγια αλλά να παίρνουν σάρκα και οστά. Πρώτα, ήταν οι κινεζικές εταιρείες Huawei και ZTE που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα, τώρα είναι το πλέον ανερχόμενο κοινωνικό δίκτυο του πλανήτη. Το TikTok της κινεζικής ByteDance αντιμετωπίζεται ως ο Δούρειος Ίππος που κατέφθασε από την Άπω Ανατολή.

Τo TikTok μοιάζει ακίνδυνο και παιδαριώδες: Μικρά βίντεο με ελάχιστα λόγια που όσο πιο επιφανειακά είναι τόσο περισσότερο viral γίνονται. Όσο όμως οι χρήστες παιδιαρίζουν ανέμελα, το κινεζικό social medium συλλέγει πληροφορίες. Μάλιστα, όπως πρόσφατα ανέφερε και ο Υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α Mike Pompeo: "Οι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να κατεβάσουν το TikToK μόνο στην περίπτωση που θέλουν τα προσωπικά τους δεδομένα να πέσουν στα χέρια του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας".

Συμμαχίες και συγκρούσεις

TikTok, ο μεγάλος κίνδυνος από την Άπω Ανατολή

Είναι άραγε τόσο δραματικά τα πράγματα όσο τα περιγράφουν οι αμερικανικές αρχές; Καταρχάς, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι και τα social media της Δύσης (σ.σ: όλα αμερικανικών συμφερόντων) έχουν κατηγορηθεί ξανά και ξανά για καταστρατήγηση των προσωπικών ελευθεριών με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το σκάνδαλο της Cambridge Analytica. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι οι Κινέζοι ανταγωνιστές τους έχουν αθώες προθέσεις ή καθαρές τακτικές. Μάλλον, το ακριβώς αντίθετο.


Αν την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου το παιχνίδι παιζόταν ανάμεσα μυστικούς πράκτορες, την κατασκοπία τώρα έχουν αναλάβει τα κοινωνικά δίκτυα και οι αλγόριθμοι.


Το πόσο επεκτατική είναι η πολιτική του TikTok και το τι ακριβώς μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό φαίνεται από τη στάση που τηρεί απέναντί του η Ινδία. Η χώρα των 1,3 δισ. κατοίκων είναι με διαφορά η μεγαλύτερη εκτός Κίνας αγορά του ανερχόμενου κοινωνικού δικτύου. Πιο συγκεκριμένα, το 2019 έγιναν συνολικά πραγματοποιήθηκαν 323 εκ. downloads του app στην υποήπειρο. Το περασμένο μήνα όμως η κυβέρνηση της Ινδίας απαγόρευσε συνολικά 59 εφαρμογές κινεζικής προέλευσης (μέσα σε αυτές και το TikTok) με την αιτιολογία ότι υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα Ινδών πολιτών με άγνωστους σκοπούς. Η ανακοίνωση ήταν χαρακτηριστική και φωτογραφίζει καταστάσεις - η λέξη "Κίνα" όμως δεν εμφανίστηκε πουθενά.

Έτσι, όσο οι Η.Π.Α προωθούν το σχέδιό τους για απαγόρευση επί της ουσίας του κινεζικού social medium, μπαίνουν και άλλες χώρες στο παιχνίδι: Εκτός από την Ινδία, στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να κινείται και η Αυστραλία σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της, αφού βρίσκεται κοντά στο ban του TikTok. Στην παγκόσμια σκακιέρα, ήδη δημιουργούνται συμμαχίες και συγκρούσεις με βάση τα κοινωνικά δίκτυα και τον νέο "χρυσό" που ακούει στο όνομα "προσωπικά δεδομένα". 

Τι ακριβώς κάνει το TikTok

TikTok

Ναι, είναι ξεκάθαρο ότι παίζονται σκληρά γεωπολιτικά παιχνίδια που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά το πού μπορούν να οδηγήσουν τον πλανήτη. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που η παγκόσμια σκακιέρα παίρνει φωτιά. Τι ακριβώς, λοιπόν, κάνει το TikTok, πόσο πραγματικά επικίνδυνο είναι και γιατί αντιμετωπίζεται ως ο Δούρειος Ίππος της Κίνας; Πριν λίγο καιρό,  ένας χρήστης του Reddit με τον όνομα Bangorlol προχώρησε σε μία mini έρευνα που προκάλεσε μεγάλη συζήτηση στο ίσως μεγαλύτερο forum του πλανήτη, αφού λίγο έως πολύ αποκάλυπτε τα βασικά στοιχεία που συλλέγει το TikTok.

  • Αναγνώριση hardware (όπως σειριακοί αριθμοί)
  • Χρήση της μνήμης της συσκευής
  • Τι εφαρμογές διαθέτει η κάθε συσκευή
  • Διευθύνσεις IP
  • WiFi με τα οποία συνδέθηκε η συσκευή
  • Τοποθεσίες μέσω GPS

Η αλήθεια είναι ότι το TikTok δεν κρύβει το γεγονός ότι συλλέγει πληροφορίες. Σύμφωνα, όμως, με τον Bangorlol αν κάποιος προσπαθήσει να επέμβει στον κώδικα της εφαρμογής (για να μειώσει για παράδειγμα τη λογοκρισία που επιβάλει το Πεκίνο), το app καταγράφει αυτές τις προσπάθειες και αυτομάτως κρύβει τον κώδικά του.

Σε τελικά ανάλυση, μπορεί το TikTok να ενημερώνει ότι συλλέγει στοιχεία, το πρόβλημα όμως είναι πως δε γνωρίζουμε τι ακριβώς κάνει με αυτά. Αν, μάλιστα, στην εξίσωση βάλουμε και τις τακτικές της Κίνας απέναντι στους νεαρούς διαδηλωτές του Χονκ Κονγκ όπου οι κάμερες και τα προσωπικά δεδομένα παίζουν βασικό ρόλο στην καταστολή, το σενάριο γίνεται ιδιαίτερα δυστοπικό. Τα μέχρι τώρα δεδομένα μας οδηγούν σε ένα καταφανέστατο συμπέρασμα: Αν την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου το παιχνίδι παιζόταν ανάμεσα μυστικούς πράκτορες, την κατασκοπία τώρα έχουν αναλάβει τα κοινωνικά δίκτυα και οι αλγόριθμοι.


φωτογραφία © Getty Images 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι τα αυτοκίνητα SDV;

Ό,τι πρέπει να ξέρεις για την επόμενη μέρα της αυτοκίνησης.

Γραφει TopGear

Ανθή Φακιδάρη, η 20χρονη Ελληνίδα που κάνει καριέρα στο μόντελινγκ

Η Ανθή Φακιδάρη έχει περπατήσει μεταξύ άλλων στις πασαρέλες των Chanel, Armani και Givenchy.

Νίκος Παππάς - Βαγγέλης Περρής, ένα ακόμη αχρείαστο beef

Όλα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες.

Το Dragon's Dogma 2 είναι απλά ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του 2024

Δοκιμάσαμε το νέο action RPG της Capcom και σου μεταφέρουμε την εμπειρία μας.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Πώς μπορείς να 'ξαναβαφτίσεις' το iPhone σου

Μέσα σε μόλις ένα λεπτό μπορείς να αλλάξεις όνομα στη συσκευή σου.

Γραφει Παυλος Κρουστης