Το TikTok ίσως σε κατασκοπεύει

Κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα δεδομένα σου αλλά και τι μπορείς να κάνεις για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Γράφει: Πωλίνα Φράγκου 10 Μαρτίου 2020

Εδώ και περίπου 3 χρόνια, το TikTok καλπάζει στον κόσμο των social media, ειδικά όσον αφορά τις μικρότερες ηλικίες. Είναι πλέον διαθέσιμο σε πάνω από 150 αγορές και σε 75 γλώσσες, ενώ τον Φεβρουάριο του 2019 τα downloads της εφαρμογής σε iOS και Android ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο σε παγκόσμιο επίπεδο - χωρίς σε αυτόν τον αριθμό να υπολογίζονται οι εγκαταστάσεις σε Android στην Κίνα. 

Εφαρμογές που είναι εξαιρετικά δημοφιλείς, ακριβώς όπως το TikTok, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Το TikTok, που δημιουργήθηκε από την κινεζική τεχνολογική εταιρεία ByteDance -η οποία παρεμπιπτόντως ειδικεύεται στα videos που έχουν σκοπό να διασκεδάσουν όσο περισσότερους θεατές γίνεται- χρησιμοποιεί έναν συγκεκριμένο αλγόριθμο που μπορεί να προσαρμοστεί στη διανομή ειδήσεων ή περιεχομένου που επηρεάζει την κοινή γνώμη. Αυτό, όπως ασφαλώς θα γνωρίζεις και από την περίπτωση της Cambridge Analytica, είναι μία μορφή ελέγχου των πληροφοριών ή ακόμη κατεύθυνσης της κοινής γνώμης. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει σημαντικός κοινωνικός αντίκτυπος.

Στην Κίνα ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το 2017 ένας νόμος σχετικά με τη συλλογή πληροφοριών από εταιρείες πληροφορικής προκειμένου να υπάρξει πρόληψη τρομοκρατικών χτυπημάτων. "Η Κίνα έχει ένα πολύ διαφορετικό νομικό πλαίσιο από τον υπόλοιπο πλανήτη και γενικότερα μία παντελώς δική της αντίληψη για το σημαίνει κράτος δικαίου. Το TikTok υποστηρίζει ότι δεν αποθηκεύει και διαρρέει πληροφορίες για τους χρήστες του αλλά είναι δύσκολο να γίνει πιστευτό κάτι τέτοιο. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι τα δεδομένα των χρηστών δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε καμπάνια. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν θυμάται ότι τον Φεβρουάριο του 2019 το TikTok τιμωρήθηκε με πρόστιμο για τη χρήση προσωπικών δεδομένων και την προστασία αυτών" αναφέρει ο Andrea Little Limbago, Chief Social Scientist της Virtru, μίας εταιρείας κρυπτογράφησης και προστασίας δεδομένων. 

Η υπεύθυνη για την κυβερνοασφάλεια των δραστηριοτήτων της εταιρείας New America, Adira Levine, επισημαίνει από την πλευρά της ότι πρέπει να λαμβάνουμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψιν τους όρους που αποδεχόμαστε κάθε φορά που πατάμε "accept", στα cookies που εμφανίζονται κάθε φορά που επισκεπτόμαστε έναν ιστότοπο. Αυτό είναι απλά μία σημαντική παράμετρος που σχετίζεται με τις πιθανότητες κακής χρήσης από εταιρείες ή ακόμη και στην περίπτωση κυβερνοεπίθεσης. 

Πέρα και πάνω από όλα αυτά όμως οφείλει κάποιος να σκεφτεί -εφόσον ασφαλώς χρησιμοποιεί το TikTok- αν είναι πολύ λογικό να δώσει τα προσωπικά του δεδομένα σε μία εταιρεία στην Κίνα ώστε να μπορεί να περνά χρόνο σε μία εφαρμογή που δεν έχει καν νόημα. Ο μόνος τρόπος βέβαια για να αναπτύξει ο καθένας άμυνες σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να είναι πολύ πιο προσεκτικός με τις ίδιες τις συσκευές που χρησιμοποιεί, καθώς και τις εφαρμογές. 

Από: Esquire ES

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι πιο συχνές ερωτήσεις σεξουαλικού περιεχομένου στην Google

Άλλες τελείως νηφάλιες, άλλες κάπως θλιβερές και μερικές αρκετά ελπιδοφόρες.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Το αναπάντεχο επιχειρηματικό βήμα του Pharrell Williams

Ο αεικίνητος μουσικός αυτή τη φορά δραστηριοποιείται εκτός μουσικής βιομηχανίας.

H γοητευτική ιδιαιτερότητα των Ferraris Pininfarina

Όταν συνεργάζονται δύο εμβληματικά ιταλικά brands, το αποτέλεσμα είναι, κυριολεκτικά, μοναδικό.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι δουλειές-όνειρο για όσους αγαπούν τα ταξίδια

Απόδρασε από τα πάντα και περιηγήσου στον κόσμο αμειβόμενος αδρά.

Γραφει Τιμος Σαλαμες