Το iPhone 12 είναι εδώ, καθώς μετά από αρκετό καιρό αναμονής λόγω των συνθηκών και έπειτα από χιλιάδες φήμες, η Apple παρουσίασε τη νέα εκδοχή του ενδεχομένως δημοφιλέστερου smartphone που έχει δημιουργηθεί ποτέ. Το iPhone 12 λοιπόν θα κυκλοφορήσει σε 4 διαφορετικές εκδόσεις και θα έχει δυνατότητα σύνδεσης στα ταχύτερα δίκτυα επικοινωνιών πέμπτης γενιάς - το περιβόητο 5G.

4 νέες συσκευές

Είναι μία περίεργη αν μη τι άλλο χρονιά. Γι' αυτό και η Apple φαίνεται πως ήθελε να φτιάξει ένα iPhone για τον καθένα, με κοινές συνιστώσες τον εξαιρετικά γρήγορο επεξεργαστή A14 Bionic, τη συνδεσιμότητα 5G, την ταχύτερη ασύρματη φόρτιση και την pin-sharp OLED οθόνη.

Το iPhone 12 θα κυκλοφορήσει με οθόνη OLED 6,1'' αλλά και σε Mini edition με οθόνη 5,4'' (αρχική τιμή 699 δολάρια). Είναι 11% πιο λεπτό από το iPhone 11, με ελαφρώς μικρότερο μέγεθος από το iPhone SE. Θα κυκλοφορήσει ακόμη η αναβαθμισμένη έκδοση iPhone 12 Pro (επίσης με οθόνη 6,1'') με τρεις κάμερες και έναν ολοκαίνουριο τρισδιάστατο αισθητήρα lidar αλλά και μία μεγαλύτερη έκδοση Pro Max στο οποίο η οθόνη θα εκτείνεται στις 6,7''. Αυτό θα είναι και το μεγαλύτερο smartphone της Apple.

Διαφορετικό αλλά οικείο

Το iPad Pro υπήρξε για αρκετό καιρό ένα από τα πιο όμορφα προϊόντα της Apple, οπότε η τύπου μικρογραφία του στο iPhone 12 είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη. Η νέα συσκευή μας υπενθυμίζει επίσης την εικονική σχεδίαση με πλαίσιο αλουμινίου του iPhone 4 αλλά με πιο ευκρινή και γωνιακή αισθητική.

Κάμερα with a twist

Η πιο ριζοσπαστική αλλαγή που έφερε το προηγούμενο μοντέλο, iPhone 11, ήταν ασφαλώς η αναβαθμισμένη κάμερα, που ανέβασε την Apple στην κορυφή του δέντρου της φωτογραφίας όσον αφορά τα κινητά τηλέφωνα. Στο iPhone 12 διατηρείται η ίδια τακτική, με κάποιες μικρές αναβαθμίσεις.

Η κύρια προσθήκη είναι μια νέα κάμερα με διάφραγμα ƒ/1.6, που μπορεί να συλλάβει περισσότερο φως και να παράγει μεγαλύτερη λεπτομέρεια στις λήψεις της. Τα βίντεο μπορούν να τραβηχτούν και σε μορφή υψηλής δυναμικής εμβέλειας (HDR) Dolby Vision που εμφανίζεται σε πολυτελείς τηλεοράσεις 4K. 

Η κυκλοφορία και οι τιμές

Σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες τα iPhone 12 και iPhone 12 Pro αναμένονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες από τις 23 Οκτωβρίου, με τα iPhone Mini και Pro Max να ακολουθούν στις 13 Νοεμβρίου. Όσον αφορά τις τιμές τους (μιλάμε για τις αρχικές καθώς το κόστος διευρύνεται αναλόγως χωρητικότητας), το iPhone 12 Mini έχει κοστολογηθεί στα $699, το  iPhone 12 στα $799, το iPhone 12 Pro στα $999 και το iPhone 12 Pro Max στα $1.099.

To iPhone του 5G

Όλη αυτή η ιστορία με το 5G θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από περίπλοκη έως ιντριγκαδόρικη. Η υπόσχεση της ίδιας της τεχνολογικής κοινότητας κάνει λόγο για ταχύτητες μέχρι και 100 φορές γρηγορότερες από το 4G - πρακτικά αυτό μπορεί να μεταφραστεί ότι θα μπορείς να κατεβάσεις μία ταινία 2 ωρών στο κινητό σου σε περίπου 10 δευτερόλεπτα.

Το 5G θα είναι επίσης ο πιο ισχυρός σύμμαχος της επαυξημένης πραγματικότητας, μεγιστοποιώντας τις χρήσεις και τις εμπειρίες σε πρωτόγνωρο βαθμό. Μένει βέβαια να δούμε πώς, πότε και κυρίως πόσο αποτελεσματικά θα ενταχθεί αυτό στην ελληνική πραγματικότητα, όπου τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Το HomePod Mini

Εκτός από τα καινούρια iPhones, η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας παρουσίασε, επίσης, το νέο μικρότερο "έξυπνο" ηχείο HomePod Mini (με αρχική τιμή 99 δολάρια), το οποίο "μιλάει" με τη φωνή της προσωπικής ψηφιακής βοηθού Siri και θα αρχίσει να πωλείται από τις 16 Νοεμβρίου. Συμπτωματικά, η ανακοίνωση των καινούριων προϊόντων της Apple έγινε την ίδια ημέρα με υποχώρηση της τιμής της -κατά περίπου 3%- στο αμερικανικό Χρηματιστήριο.