Κρατώντας σημειώσεις στο χαρτί γίνεσαι εξυπνότερος

Ποιος είπε ότι η τεχνολογία υπερέχει σε όλα;

Θυμάστε πώς ήταν όταν κρατούσαμε σημειώσεις σε χαρτί; Η γενιά Z ενδεχομένως να μπήκε σε αυτήν τη διαδικασία μόνο στο σχολείο, γράφοντας σε μπλοκ, όμως όπως αποδεικνύεται από πρόσφατη έρευνα ο oldschool τρόπος, αυτός που δεν περιλαμβάνει κάποιο smartphone ή tablet είναι ο σωστός. Ο λόγος είναι πολύ απλός: Μόνο με χαρτί και στυλό εξασκείται ο εγκέφαλός μας, σύμφωνα με το Frontiers in Behavioral Neuroscience.

Το πείραμα

Πιο συγκεκριμένα, μία ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Τόκιο ζήτησε από 48 εθελοντές ηλικίας 18-29 ετών να διαβάσουν διαλόγους μεταξύ ανθρώπων που μιλούσαν για τα μελλοντικά τους σχέδια με συγκεκριμένες ημερομηνίες σε ραντεβού και καθήκοντα που έπρεπε να φέρουν εις πέρας και μετά να καταγράψουν τα βασικά στοιχεία σε ένα ημερολόγιο αλλά με διαφορετικό τρόπο: 16 χρησιμοποίησαν χάρτινο ημερολόγιο και στυλό, 16 ένα ημερολόγιο σε tablet και touch pen και οι υπόλοιποι smartphone με οθόνη αφής. 

Μία ώρα μετά την πρώτη φάση της μελέτης, κατά τη διάρκεια της οποίας ζητήθηκε από τους εθελοντές να ακούσουν μία ιστορία χωρίς να δίνουν σημασία στις συνθήκες, οι ερευνητές τους υπέβαλαν σε ένα τεστ: τους έκαναν ερωτήσεις ενόσω συσκευή μαγνητικής τομογραφίας ανέλυε ποιες περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνταν όταν απαντούσαν. Το αποτέλεσμα; Όσοι κρατούσαν σημειώσεις με στυλό και χαρτί αποκρίνονταν γρηγορότερα και επεδείκνυαν πολύ περισσότερη ακρίβεια σε απλές απαντήσεις, γεγονός που αποτυπωνόταν και στις διεργασίες του εγκεφάλου τους. Εν ολίγοις, όσοι κατέγραψαν τις πληροφορίες που έλαβαν με το χέρι τους αφομοίωσαν περισσότερα και ακριβέστερα δεδομένα.

Σημειώσεις στο μυαλό

Πρόκειται δηλαδή για μία ακόμη επιβεβαίωση, η οποία έρχεται μετά από άλλες παρελθοντικές μελέτες με συμμετέχοντες φοιτητές πανεπιστημίου, που απέδειξαν ότι οι σημειώσεις στο χέρι βοηθούν στην καλύτερη πρόσληψη και αφομοίωση εννοιολογικών πληροφοριών και γενικά ευνοούν την πνευματική απόδοση. Μια πρώτη εξήγηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έγκειται στο γεγονός ότι σημειώνοντας με το χέρι οι πληροφορίες αναδιατυπώνονται με τα λόγια εκείνου που σημειώνει, ενώ, από την άλλη πλευρά, με ψηφιακή υποστήριξη, τείνουμε απλά να καταγράψουμε εντελώς μηχανικά αυτό που ακούμε. Επιπλέον, γράφοντας με στυλό μπορούμε να σημειώσουμε όπου θέλουμε πάνω στο χαρτί, με οποιονδήποτε τρόπο, γεγονός που δε μπορεί πρακτικά να συμβεί ηλεκτρονικά. 

Τα πλεονεκτήματα είναι τουλάχιστον δύο: οργανώνοντας τις πληροφορίες στο χαρτί ουσιαστικά τις οργανώνουμε στο μυαλό μας, ενώ παράλληλα όταν γράφουμε πληροφορίες σε χαρτί, παραμένει εκεί, σε αυτό το συγκεκριμένο μέρος, και επομένως είναι πιο εύκολο να τις βρούμε. Όλα αυτά ευνοούν τη μνήμη, σε αντίθεση με τα ψηφιακά μέσα όπου ο χώρος γραφής είναι δυνητικά άπειρος και ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να θυμηθεί πού βάζει τι. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Δε μας έφταναν οι διάσημοι, ο Mark Zuckerberg προσβλέπει και στην AI εκδοχή τους

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta αποφάσισε να αναστατώσει τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας με ένα δελεαστικό όραμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 έξυπνοι τρόποι για να μειώσεις τα έξοδα του σκύλου σου

Ο σκύλος σου θα παραμείνει χαρούμενος και εσύ δε θα χαλάς μία περιουσία για τα έξοδά του.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Η Nespresso Professional τιμά την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ

Η Nespresso ταξιδεύει στα πέρατα της Γης για να προστατεύσει τον καλύτερο καφέ του κόσμου.

Η Αισιοδοξία σε Κάθε Γωνιά του Κόσμου από την Καμπάνια Life's Good της LG

Η καμπάνια που σε βοηθά να προσεγγίσεις τη ζωή με μία πιο αισιόδοξη στάση.

3 βασικές συμβουλές για μικροεπιχειρηματίες που χρησιμοποιούν ChatGPT

Στο διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας, έρχεται η στιγμή που η προσαρμογή δεν αποτελεί απλώς επιλογή, αλλά αναγκαιότητα.

Γραφει Παυλος Κρουστης