Ο Khaby Lame ξέρει πώς θα γίνεις star του TikTok

Ο μαγικός αλγόριθμος του TikTok, η περίπτωση του Khaby Lame και η μόνη συνταγή πιθανής επιτυχίας.

Ο 21χρονος Ιταλοσενεγαλέζος Khaby Lame ξεκίνησε να φτιάχνει βίντεο για το TikTok με το που απολύθηκε από το εργοστάσιο στο οποίο δούλευε, μεσούσης της πανδημίας του κορονοϊού. Πλέον, μετράει πάνω από 30 εκατομμύρια followers, κάτι που τον κατατάσσει στην 22η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των πιο δημοφιλών TikTokers. Πώς όμως έφτασε ως εκεί και τι μπορείς να μάθεις από την περίπτωσή του για να διεκδικήσεις κι εσύ μία θέση στον ήλιο της πιο επισφαλούς διασημότητας στον κόσμο;

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Khaby Lame (@khaby00)

Το concept των βίντεο του Khaby Lame 

Τα σύντομα βίντεο που ποστάρει ακυρώνουν όλα τα περίεργα και άχρηστα βίντεο-tutorials που έχουν πλημμυρίσει το διαδίκτυο και σου δείχνουν π.χ. πώς να ξεφλουδίσεις ένα αγγούρι με τα δόντια σου, πώς να ανοίξεις μία χάρτινη συσκευασία με γάλα ή να αφαιρέσεις το κοτσάνι από ένα κεράσι. Η αποδόμησή τους έρχεται με το απίστευτα εκφραστικό του βλέμμα και τις κινήσεις των χεριών του, καθώς σπανίως μιλάει.

Το concept του είναι απλό, δεν απαιτεί τεχνικές γνώσεις, είναι ακατέργαστο και του επιτρέπει να φτιάχνει τα βίντεό του ακόμα και από το σπίτι του. Επίσης, όπως εκ των υστέρων αποδείχτηκε, έχουν αυτό το κάτι που έκανε τον αλγόριθμο του TikTok να τα "τσιμπήσει", επιβραβεύοντας τον αυθορμητισμό τους και βοηθώντας τα να φτάσουν σε εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες της πλατφόρμας.

Με αυτό το απλό concept και με το αλγοριθμικό πουσάρισμα, o Khaby Lame, από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Μάρτιο του 2021, είχε καταφέρει να προσελκύσει 1 εκατομμύριο followers. Τον Απρίλιο του 2021 τους αύξησε κατά 5 εκατομμύρια και στη συνέχεια, μέσα σε 3 μέρες, έφτασε να έχει 12 εκατομμύρια μέχρι να φτάσει σήμερα να ξεπερνάει τους 30 εκατομμύρια followers.

Η επόμενη μέρα της επιτυχίας

Τι πρόκειται να ακολουθήσει μετά από αυτή την τεράστια επιτυχία; Όπως αναφέρει το ισπανικό Esquire, o ίδιος δουλεύει με το πρακτορείο που τον εκπροσωπεί για να διαφοροποιήσει το περιεχόμενο των βίντεό του, έτσι ώστε το κοινό του να μην τον βαρεθεί. Αλλά εδώ προκύπτει ένα θέμα σοβαρό, που έχει να κάνει με τον αλγόριθμο του TikTok.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Khaby Lame (@khaby00)

Στον συγκεκριμένο αλγόριθμο τον πρώτο λόγο δεν τον έχει ο δημιουργός αλλά το περιεχόμενο. Συνεπώς, αν ο Khaby Lame αποφασίσει να αλλάξει το περιεχόμενο των βίντεο που ανεβάζει, αυτά θα σταματήσουν να φτάνουν στο σημερινό μεγάλο κοινό του.

Γατάκια και αρώματα

Ο αλγόριθμος του TikTok λειτουργεί στη βάση του περιεχομένου που θέλουν να βλέπουν οι χρήστες. Αν κάποιος έγινε διάσημος ανεβάζοντας βίντεο με γατάκια και στη συνέχεια το γυρίσει σε βίντεο με αρώματα, τα νέα του βίντεο θα σταματήσουν να εμφανίζονται στο feed των ανθρώπων που τον ακολουθούν, γιατί τον είχαν ακολουθήσει για τα βίντεο με τα γατάκια.

Οπότε, το να επιχειρήσεις να διαφοροποιήσεις το περιεχόμενό σου στο TikTok για να διατηρήσεις την επιτυχία σου αφού φτάσεις σε μία κορυφή είναι κάτι το εξαιρετικά δύσκολο.  

Η μόνη συνταγή πιθανής επιτυχίας

Δεν υπάρχει κάποιο κόλπο που να σου επιτρέπει να φτιάχνεις βίντεο που να γίνονται viral. Όλα έχουν να κάνουν με τον αλγόριθμο. Οπότε η μόνη συνταγή (πιθανής) επιτυχίας στο TikTok είναι το να δημιουργείς αυθόρμητα.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Khaby Lame (@khaby00)

> Διάβασε ακόμα: Το TikTok ίσως σε βοηθήσει να βρεις δουλειά

Αφού έρθει η επιτυχία (χλωμό), ίσως μετά να καταλάβεις ότι αυτό που έκανες ήταν απίστευτα επιτυχημένο. Στη συνέχεια, το μόνο που θα έχεις να κάνεις θα είναι το να επαναλαμβάνεις την ίδια φόρμουλα για όσο κρατάει το ενδιαφέρον του κοινού.

> Διάβασε ακόμα: Πώς βγάζουν χρήματα οι influencers του TikTok

Αυτό συνέβη στην περίπτωση του Khaby Lame, που έφτιαξε τυχαία τον λογαριασμό του στο TikTok, στη μέση μίας πανδημίας και ξεκίνησε να δημοσιεύει το περιεχόμενό του χωρίς καν να σκέφτεται. Αν είχε προσπαθήσει να το σχεδιάσει, ίσως να μην είχε επιτύχει ποτέ.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο James Hetfield των Metallica έκανε τατουάζ με τις στάχτες του Lemmy των Motorhead

Τι εννοείς δεν είναι αυτός τρόπος για να τιμήσεις τους φίλους σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

H άβαφη Megan Fox προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά γιατί;

Εμάς πάντως μας αρέσει φυσική - αν και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για το τι θέλει η ίδια.

Γραφει Πωλινα Φραγκου