Γιατί Facebook και Instagram δεν πρόκειται να κλείσουν ποτέ

Ούτε στην Ευρώπη, ούτε πουθενά.

Esquire Team
Γράφει: Πωλίνα Φράγκου 08 Φεβρουαρίου 2022

Από χθες διαβάζουμε παντού για μία πιθανή 'βόμβα Zuckerberg', ο οποίος, άκουσον άκουσον, σκοπεύει να βάλει λουκέτο στο Facebook και το Instagram στην Ευρώπη. Δε νομίζω. Η Meta, η μητρική εταιρεία των δύο πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, έχει 309 εκατομμύρια καθημερινά ενεργούς χρήστες και 427 εκατομμύρια χρήστες που χρησιμοποιούν κάποια από τις δύο αυτές πλατφόρμες σε εβδομαδιαία τουλάχιστον βάση. Είναι δυνατό να θελήσει να χάσει αυτό το τεράστιο κοινό τη στιγμή που, το τελευταίο μόνο διάστημα, η ευρωπαϊκή διαφημιστική αγορά της απέφερε 15 δισεκατομμύρια δολάρια; Όχι.

Πώς ξεκίνησε η φήμη

Σύμφωνα με το ιταλικό Esquire, τα πράγματα έχουν, περίπου, ως εξής. Εξπέρ της αμερικανικής χρηματαγοράς σημείωσαν στο ετήσιο report που έστειλε για λόγους νομικούς και διαφάνειας η Meta στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο. Αυτό το ενδεχόμενο, όμως, στην ουσία αναφέρεται σε ένα περίπλοκο δομικό και νομοθετικό θέμα το οποίο υπάρχει στη σχέση ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, χωρίς να περιλαμβάνει την επιθυμία αποχώρησης.

Το κείμενο αναφέρει χαρακτηριστικά: 'Αν δεν υιοθετηθεί ένα καινούριο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διατλαντική μεταφορά δεδομένων και μας καταστεί αδύνατο το να μπορούμε να βασιζόμαστε στα SCCs ή σε άλλες εναλλακτικές μεθόδους μεταφοράς δεδομένων από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες, τότε πιθανόν να μην μπορούμε να παράσχουμε κάποια από τα πιο σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες μας, συμπεριλαμβανομένου του Facebook και του Instagram'.

Γιατί Facebook και Instagram δεν πρόκειται να κλείσουν ποτέ Getty Images
Διαδηλωτές στην Ινδία, κατά της πολιτικής του Facebook.

Θέμα πρωτοκόλλου

Το ζήτημα εντοπίζεται στη συμμόρφωση της Meta με τα νέα πρωτόκολλα της ΕΕ που αφορούν τη μεταφορά δεδομένων και πληροφοριών Ευρωπαίων πολιτών προς τρίτες αγορές.

Για να είναι εφικτή αυτή η μεταφορά και οι μη-ευρωπαϊκές εταιρείες να μπορούν να χρησιμοποιούν τις προσωπικές μας πληροφορίες θα πρέπει, πολύ απλά, να εναρμονίζονται με τα -πιο αυστηρά- επίπεδα ασφαλείας όσον αφορά π.χ. την πρόσβαση και την προστασία, που ισχύουν στην ΕΕ.

> Διάβασε ακόμα: Το Facebook και η ώρα της κρίσης στο αμερικανικό χρηματιστήριο

Έπειτα από συνεχείς συνεννοήσεις που άλλοτε ευδοκίμησαν και άλλοτε όχι απόλυτα, πριν από δύο χρόνια το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου υπέδειξε στις δύο πλευρές να εργαστούν για να χτίσουν μια νέα συμφωνία που θα παρέχει περισσότερα εχέγγυα, έτσι ώστε να συμμορφωθούν οι ΗΠΑ με τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων, που τέθηκε σε ισχύ το 2018.

Ούτε επιθυμεί, ούτε σκοπεύει την απόσυρση η Meta

Αυτό το πλαίσιο το οποίο χρησιμοποιείται από τη Meta και αποκαλείται εν συντομία SCCs (Standard Contractual Conditions) έχει θεωρηθεί ανεπαρκές, γι' αυτό και πρέπει να πραγματοποιηθεί ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ πάνω στα θέματα της τεχνολογίας, των δεδομένων, της καινοτομίας και της τεχνητής νοημοσύνης.

> Διάβασε ακόμα: Πώς να ξεφορτωθείς οριστικά τον λογαριασμό σου στο Facebook

Η αναφορά πάντως καταλήγει: 'Δεν έχουμε την παραμικρή επιθυμία, ούτε κανένα πλάνο να αποσυρθούμε από την Ευρώπη. Απλώς η Meta, όπως πολλές ακόμα εταιρείες, οργανισμοί και υπηρεσίες, βασίζεται στη μεταφορά δεδομένων ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, έτσι ώστε να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως άλλες εταιρείες, ακολουθούμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες και βασιζόματε τόσο στα SCCs όσο και σε επιπρόσθετα μέτρα προστασίας των δεδομένων'

Εκτός από τη Meta όμως, υπάρχουν και οι ίδιοι οι χρήστες. Πολλοί εκ των οποίων έχουν κατά καιρούς εκφράσει την επιθυμία να εγκαταλείψουν οποιαδήποτε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά δεν το έχουν κάνει. Γιατί; Οι λόγοι ποικίλουν και ενδεχομένως είναι άπειροι. Ας είμαστε όμως ειλικρινείς: Δεν είναι εύκολο να εγκαταλείψεις μία ολόκληρη ζωή. Ακόμη κι αν αυτή είναι το όποιο προφίλ σου στα social media. 

 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η τελευταία συνέντευξη του Robin Williams

Πάλευε ήδη με μια άγνωστη τότε ασθένεια και τίποτα δεν θύμιζε τον παλιό εαυτό του.

Αυτή η Ferrari F40 Competizione αναζητά ιδιοκτήτη

Το μοντέλο ορόσημο στην ιστορία της Ferrari, σε μία εκδοχή με μεγαλύτερη από τη διπλάσια ισχύ της βασικής έκδοσης, βγαίνει στο σφυρί.

Γραφει TopGear

Η τέταρτη γενιά αναδιπλούμενων smartphones είναι εδώ

Η Samsung παρουσιάζει τα Samsung Galaxy Z Flip4 και Z Fold4 που θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητά μας.

Γραφει Νικος Παπαηλιου

O Brad Pitt έχει τη δική του 'μαύρη λίστα'

Έχει λίστα με όλους τους ηθοποιούς με τους οποίους δεν θέλει να συνεργαστεί.