Από το Walkman ξεκίνησαν όλα

43 χρόνια ακριβώς μετά το πρώτο Walkman, η ιδέα της δημιουργίας του παραμένει επίκαιρη.

Το πρώτο Walkman από τη Sony κυκλοφόρησε σαν σήμερα πριν από 43 χρόνια και σταδιακά έφερε επανάσταση στη μουσική βιομηχανία. Το τρανζίστορ ραδιόφωνο που πρωταγωνιστούσε από τη δεκαετία του 1950 παραήταν μεγάλο και η ποιότητα του ήχου δεν προσέγγιζε σε τίποτα εκείνη του πικ-απ. Ήταν, ωστόσο, η μόνη τεχνολογία που ήταν διαθέσιμη για τους μουσικόφιλους που βρίσκονταν εν κινήσει, μέχρι που η Sony Corporation προκάλεσε επανάσταση στα προσωπικά ηλεκτρονικά με την παρουσίαση του πρώτου προσωπικού στερεοφωνικού κασετόφωνου. Του γνωστού σε όλους (;) μας Sony Walkman.

Το Sony Walkman δεν αντιπροσώπευε τόσο μια τεχνολογική επανάσταση όσο μια επανάσταση στη φαντασία. Κάθε στοιχείο του Walkman βρισκόταν ήδη στην παραγωγή ή δοκιμαζόταν ως μέρος κάποιας άλλης συσκευής, όταν ο θρυλικός πρόεδρος της Sony, Masaru Ibuka, υπέβαλε ένα ειδικό αίτημα στις αρχές του 1979. Ο Ibuka ήταν λάτρης της μουσικής που ταξίδευε συχνά και είχε ήδη τη συνήθεια να κουβαλάει μαζί του στις διεθνείς πτήσεις ένα από τα "φορητά" στερεοφωνικά μαγνητόφωνα της εταιρείας του.

Αλλά το Sony TC-D5 ήταν μια βαριά συσκευή που δεν ήταν σε καμία περίπτωση φορητή με τα σύγχρονα πρότυπα, οπότε ο Ibuka ζήτησε από τον τότε αναπληρωτή του Norio Ohga αν μπορούσε να συναρμολογήσει κάτι καλύτερο. Δουλεύοντας με το υπάρχον προϊόν Pressman της εταιρείας - ένα φορητό, μονοφωνικό μαγνητόφωνο που ήταν δημοφιλές στους δημοσιογράφους - ο Ohga είχε ετοιμάσει μια στερεοφωνική συσκευή μόνο για αναπαραγωγή εγκαίρως για την επόμενη πτήση του Ibuka στον Ειρηνικό.

Πολλοί εντυπωσιάστηκαν εσωτερικά της εταιρίας από το κατασκεύασμα και άλλοι εξέφρασαν αντιρρήσεις. Γιατί κάποιος να αγόραζε κάτι που έμοιαζε με κασέτα και δεν μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για εγγραφή; Ο Ibuka είχε μια απλή απάντηση σε όλα αυτά: "Δεν νομίζετε ότι ένα στερεοφωνικό κασετόφωνο που μπορείτε να ακούτε ενώ περπατάτε είναι μια καλή ιδέα;" 

> Διάβασε ακόμη: A day in the life | To foldable αξεσουάρ του lifestyle editor είναι αυτό που χρειάζεται κάθε άντρας

Η ιδέα του υλοποιήθηκε 4 μήνες αργότερα και ακόμη και εάν δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς (μόνο 3.000 πωλήθηκαν τον Ιούλιο του 1979), εντούτοις μπόρεσε να κυριαρχήσει. Η τιμή του πρώτου Walkman έφτανε τα 30.000 γιεν ή 150 δολάρια και εκπρόσωποι της Sony ξεχύθηκαν στους δρόμους του Τόκιο για να προσεγγίσουν νέους, ώστε να δοκιμάσουν τον ήχο του. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου είχαν εξαντληθεί 30.000 συσκευές και ξαφνικά είχε ξεκινήσει ένα ταξίδι στον χρόνο.

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς η συνέχεια των Walkmans, που οι τελευταίοι γεννηθέντες της χιλιετίας προλάβαμε για λίγο, ήταν τα Mp3 Players. Το μέγεθος ολοένα και μίκραινε, μέχρι να ενσωματωθεί σιγά-σιγά μέσα στα κινητά. Η ιδέα παρέμενε πάντως η ίδια: "Δεν νομίζετε ότι ένα στερεοφωνικό κασετόφωνο που μπορείτε να ακούτε ενώ περπατάτε είναι μια καλή ιδέα;"

Και σήμερα τι;

Στην ουσία ακόμα και τα πιο σύγχρονα smartphones με τα wireless ακουστικά βασίζονται ακριβώς σε αυτήν την ιδέα. Το πώς δηλαδή θα μπορούμε να περπατάμε, να τρέχουμε και ταυτόχρονα να ακούμε μουσική, podcast, ραδιόφωνο. Ο ήχος πέρασε σε εντελώς ψηφιακή εποχή και σήμερα 43 χρόνια μετά μπορεί να μην χρειάζεται να κουβαλάμε μια έξτρα συσκευή μαζί μας, όμως μπορούμε να περπατάμε και να ακούμε μουσική, πιο βολικά από ποτέ.

Το Walkman πέρασε στην ιστορία σαν μια συσκευή που ενώ ο κόσμος άλλαζε με ιλιγγιώδη ταχύτητα, αυτό μπόρεσε να κυριαρχήσει για περίπου 3 δεκαετίες, ενώ μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο ρομαντικά και oldschool gadgets. Τo Walkman δε μας λείπει σήμερα στην πράξη, παρά μόνο ως ανάμνηση. Είναι ενσωματωμένο αυτό και η ιδέα του στις πρόσφατες τεχνολογίες και είναι σίγουρο ότι θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε αυτές, όσο καινοτόμες και να γίνονται.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.