Η παραπληροφόρηση κάνει κουμάντο στο TikTok

Πληκτρολογώντας "κλιματική αλλαγή" μπορεί η εφαρμογή να προτείνει την αναζήτηση "η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει".

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 22 Σεπτεμβρίου 2022

Οι νέοι που αναζητούν να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους στρέφονται όλο και περισσότερο στο TikTok ως υποκατάστατο μηχανής αναζήτησης, με την εθιστική εφαρμογή κοινής χρήσης βίντεο να είναι γεμάτη με τα πάντα: από συνταγές, μέχρι μουσικά νέα και από αθλήματα, μέχρι πολιτικές απόψεις. Φυσικά, όπως κάθε πλατφόρμα με πλήρη ελευθερία κινήσεων, έτσι και το TikTok, που έχει ελάχιστες παραβιάσεις, είναι βαθιά εκτεθειμένο στα Fake News. To πρόβλημα με αυτό όμως είναι ότι οι νέοι πλέον εν πολλοίς ενημερώνονται μέσω της πλατφόρμας. 

Μόνο για τον Σεπτέμβριο το Fact Checker της NewsGuard διαπίστωσε παραπληροφόρηση σε σχεδόν 20% των βίντεο που εμφανίστηκαν από τη μηχανή αναζήτησης της εφαρμογής. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας αναλύθηκαν 540 βίντεο του TikTok, ενώ 105 βρέθηκαν να περιέχουν "ψευδείς ή παραπλανητικούς ισχυρισμούς".

> Διάβασε ακόμη: 4 χρόνια TikTok

"Αυτό σημαίνει ότι για αναζητήσεις σε θέματα που κυμαίνονται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έως τους πυροβολισμούς σε σχολεία και τα εμβόλια COVID, οι χρήστες του TikTok τροφοδοτούνται σταθερά με ψευδείς και παραπλανητικούς ισχυρισμούς", έγραψε η NewsGuard.

Η μελέτη της NewsGuard σημείωσε επίσης ότι ενώ οι τέσσερις αναλυτές με έδρα τις ΗΠΑ που συμμετείχαν στη μελέτη αυτή χρησιμοποίησαν τόσο ουδέτερους όσο και πιο συνωμοσιολογικούς όρους αναζήτησης, το ίδιο το TikTok πρότεινε συχνά αμφιλεγόμενους όρους. Πληκτρολογώντας πχ. "κλιματική αλλαγή" μπορεί η εφαρμογή να προτείνει την αναζήτηση "η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει",

"Οι Κοινοτικές Οδηγίες μας καθιστούν σαφές ότι δεν επιτρέπουμε την επιβλαβή παραπληροφόρηση, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής παραπληροφόρησης, και θα την αφαιρέσουμε από την πλατφόρμα", ανέφερε εκπρόσωπος του TikTok σε δήλωσή του στο Mashable. "Συνεργαζόμαστε με αξιόπιστες φωνές για να αναδείξουμε έγκυρο περιεχόμενο σε θέματα που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία και συνεργαζόμαστε με ανεξάρτητους ελεγκτές γεγονότων που μας βοηθούν να αξιολογούμε την ακρίβεια του περιεχομένου".

Τα περισσότερα βίντεο είχαν ψευδείς πληροφορίες για την Covid-19

Σε προηγούμενη έκθεση διαφάνειας που κάλυπτε τους τελευταίους έξι μήνες του 2020, το TikTok δήλωσε ότι αφαίρεσε πάνω από 340.000 βίντεο στις ΗΠΑ για την κοινοποίηση "εκλογικής παραπληροφόρησης, παραπληροφόρησης ή παραποιημένων μέσων", καθώς και πάνω από 50.000 βίντεο που διέδιδαν παραπληροφόρηση COVID-19.

Η παραπληροφόρηση σχετικά με τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ, την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και τους πυροβολισμούς στο σχολείο του Uvalde είναι ήδη εξαιρετικά επικίνδυνη. Ωστόσο, η έκθεση της NewsGuard διαπίστωσε επίσης σημαντική παραπληροφόρηση για την υγεία, η οποία θα μπορούσε να έχει ακόμη πιο άμεσο αρνητικό αντίκτυπο. 

> Διάβασε ακόμη: Το TikTok στο εξής θα μας προειδοποιεί για πιθανό 'ακατάλληλο' περιεχόμενο

Συγκεκριμένα, η μελέτη βρήκε πολλά βίντεο στο TikTok που προωθούν ψευδείς θεραπείες για το COVID και σπιτικά παρασκευάσματα που αποσκοπούν στην πρόκληση έκτρωσης. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτές οι υποτιθέμενες θεραπείες θα μπορούσαν να μην έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσαν να είναι ενεργά επικίνδυνες για την υγεία ενός ατόμου.

Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς η πρόσβαση σε ασφαλείς αμβλώσεις δεν προστατεύεται πλέον νομικά στις ΗΠΑ, αφήνοντας απελπισμένους ανθρώπους ευάλωτους σε αυτή την επικίνδυνη παραπληροφόρηση.

"Παρόλο που ένας εκπρόσωπος του TikTok δήλωσε στη NewsGuard τον Ιούλιο του 2022 ότι τα βίντεο που προωθούν τις φυτικές αμβλώσεις παραβιάζουν τις κατευθυντήριες γραμμές της κοινότητας του ιστότοπου και θα αφαιρεθούν, η NewsGuard διαπίστωσε ότι δύο μήνες αργότερα, το περιεχόμενο των φυτικών αμβλώσεων εξακολουθεί να είναι εύκολα προσβάσιμο στην πλατφόρμα".

Το TikTok είναι, από τη φύση του, γεμάτο από ανθρώπους που μοιράζονται ιδέες και δημιουργούν περιεχόμενο, μερικά από τα οποία μπορούν πράγματι να είναι εκπαιδευτικά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ελέγχουμε πάντα τις πληροφορίες με πιο αξιόπιστες πηγές, ειδικά όταν πρόκειται για θέματα όπως η πολιτική ή η υγεία. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To 'iPhone της AI' μάλλον είναι στα σκαριά

H OpenAI και ο Jony Ive ενώνουν τις δυνάμεις τους για να σφυρηλατήσουν το μέλλον της αλληλεπίδρασης με την τεχνητή νοημοσύνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Κι αν η φονική αράχνη-μπανάνα θεραπεύει τη στυτική δυσλειτουργία;

Η αράχνη-μπανάνα, όπως είναι το όνομά της, είναι ένα από τα πιο δηλητηριώδη είδη στον κόσμο.

H Gisele μας συστήνει τις αδερφές της

Οι Raquel, Graziela, Patricia, Gabriela και Rafaela είναι οι αδερφές του πασίγνωστου μοντέλου.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

To Nibble είναι ένα chatbot που φέρνει το παραδοσιακό παζάρι στις online αγορές

Ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης που δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να παζαρέψουν την τιμή.

Jim Ryan, ο τύπος που έκανε πανίσχυρο το PlayStation

Με αφορμή την ανακοίνωση της αποχώρησής του από το "τιμόνι" της Sony Interactive Entertainment ρίχνουμε μία ματιά στα σημαντικότερα επιτεύγματα της 30χρονης πορείας του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τελικά πόσο έξυπνο είναι το νέο Hyundai Kona;

Το τεχνολογικό υπόβαθρο του Kona 2ης γενιάς είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο περιλαμβάνοντας συστήματα που συναντώνται σε μοντέλα premium κατασκευαστών.

Γραφει TopGear