5 χρόνια TikTok

10 ενδιαφέροντα πράγματα για το αγαπημένο κοινωνικό δίκτυο της Gen Z που έγινε αισίως 5 χρόνων.

Η πανδημία μπορεί να σε έκανε να το συμπαθήσεις (και ίσως να το λατρέψεις) ή να το σιχαθείς. Όπως και να᾽χει το πασίγνωστο πλέον κοινωνικό δίκτυο TikTok προ ολίγον ημερών έκλεισε τα 5 - ήταν 2 Αυγούστου του 2018 όταν έγινε διαθέσιμο σε iOS και Android (εκτός Κίνας) αφού είχε πρώτα συγχωνευτεί με ένα άλλο κινεζικό κοινωνικό δίκτυο. Σε περίπτωση λοιπόν, που έχεις χάσει τα επεισόδια που μεσολάβησαν μέχρι το TikTok να καταλήξει σήμερα να είναι ένα εκ των πιο ραγδαία αναπτυσσόμενων brands στον πλανήτη μαζί με τα Zoom και Peacock, συγκεντρώσαμε 10 ενδιαφέρονται πράγματα για την πλατφόρμα που πλέον φημίζεται ως υποκινήτρια viral βίντεο, τραγουδιών, αλλά και για τη δημιουργία αστέρων παγκοσμίου βεληνεκούς. 

>Διάβασε ακόμη: Τα πιο viral τραγούδια του TikTok

1. Αναδείχθηκε στην εφαρμογή με τα περισσότερα downloads για το 2020

Μόνο το Μάρτιο του 2020, οι χρήστες το κατέβασαν 115 εκατ. φορές. Πρόκειται για το απόλυτο ρεκόρ που σημείωσε ποτέ εφαρμογή στο διάστημα ενός μήνα. 

2. Στην Κίνα λέγεται Douyin

Η πρωτότυπη εφαρμογή του TikTok πρωτολανσαρίστηκε με το όνομα Douyin στην Κίνα από την εταιρεία Bytedance. Όταν αποφάσισαν να κάνουν το άνοιγμα στο δυτικό κόσμο, προέκυψε η μετονομασία. Η διαφορά του κινεζικού Douyin είναι ότι ελκύει και μεγαλύτερο ηλικιακά κοινό, με τους χρήστες του να είναι παιδιά έως μεσήλικες. 

3. Περίπου το 41% των χρηστών του ανήκει στις ηλικίες 16-24

Το TikTok σχεδιάστηκε με γνώμονα να προσελκύσει τους πιο νέους χρήστες των κοινωνικών δικτύων. Η εφαρμογή επιτρέπει στον κόσμο να εκφράζεται μέσω του lip sync, της υποκριτικής, του χορού και του τραγουδιού, οπότε ποντάρει σε μεγάλο βαθμό στον αυθορμητισμό και τη διαδραστικότητα. 

4. Το αρχικό του όνομα ήταν Musical.ly

Το Musical.ly πρωτοεμφανίστηκε το 2014 με τους χρήστες να ανεβάζουν τότε σύντομα βίντεο με τους ίδιους να κάνουν κωμικά σκετς και lip sync. Μετονομάστηκε όμως σε TikTok το 2017, όταν και πάρθηκε η απόφαση της συγχώνευσης. Για την ακρίβεια, στις 9 Νοεμβρίου του 2017 η κινεζική εταιρεία Bytedance εξαγόρασε το Musical.ly για ένα δισ. δολάρια and the rest is history. 

5. Προώθησε διαφημίσεις που ενθαρρύνουν τους χρήστες να κάνουν διαλείμματα από την εφαρμογή

Το 2019 και στο πλαίσιο της σειράς περιεχομένου ονόματι You’re in Control, το TikTok προέβαλε διαφημίσεις που υπενθύμιζαν στους χρήστες ότι δεν πρέπει να "καίγονται" από τη χρήση της εφαρμογής. Με τη βοήθεια διασήμων, τους ενθάρρυνε να πίνουν νερό και να τρέφονται σωστά, με το επιχείρημα ότι κάποιοι ξεχνούν να κάνουν ακόμη και τα βασικά.

6. Έχει απαγορευθεί στην Ινδία

Για το 2020, το TikTok μέτρησε πάνω από 611 εκατ. downloads στην Ινδία που αντιστοιχούν στο 30% των παγκόσμιων downloads. Για να έχεις μία εικόνα, στις Η.Π.Α. σημειώθηκαν 200 εκατ. downloads. Στις 29 Ιουνίου του 2020, το αρμόδιο υπουργείο στην Ινδία πολύ δημαοκρατικά, αποφάσισε να μπλοκάρει την εφαρμογή.

7. Διαθέτει λειτουργία διαχείρισης χρόνου

Πριν από την προαναφερθείσα You’re in Control καμπάνια, το TikTok έκανε μία ακόμη προσπάθεια για να ελαττώσει το χρόνο που αφιερώνουν οι χρήστες σε αυτό. Η εν λόγω λειτουργία δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2019 και τους παρακινούσε να ακολουθήσουν την οδό της "ψηφιακής ευεξίας και ευημερίας" επιτρέποντάς τους να οριοθετούν την καθημερινή του χρήση.

8. Ο μέσος χρήστης περνάει περίπου 52 λεπτά την ημέρα στην εφαρμογή

Οι χρήστες συνήθως την ανοίγουν 8 φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας και ασχολούνται μαζί της 6-7 λεπτά. Τα αντίστοιχα στατιστικά του Instagram δείχνουν 53 λεπτά χρήσης.

9. Το 90% των χρηστών προτιμούν να μπαινοβγαίνουν στην εφαρμογή πολλές φορές

Σύμφωνα με έρευνες, τα 3/4 των εφαρμογών που κατεβάζουμε στο κινητό μας, παραμένουν ανέγγιχτα (οι χρήστες τις άνοιξαν μία φορά δηλαδή) μετά από την εγκατάστασή τους. Το TikTok είναι μία κατηγορία από μόνο του, αφού το 90% των χρηστών του το χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση. 

10. Η αξία του ανέρχεται στα 140 δισ. δολάρια

Για την ακρίβεια, υπερδιπλασίασε τα ετήσια έσοδα του 2019. Από τα 7.4 δισ. δολάρια του 2018, τα 17 του 2019 και τα 75 στις αρχές του 2020, φτάσαμε στο σήμερα με το εξωπραγματικό ποσό των 140 δισ. δολαρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας σταρ του TikTok μπορεί να βγάζει από 50.000 έως 150.000 δολάρια ετησίως

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr