Το κόλπο για να φτιάχνεις πανίσχυρα passwords

Όχι, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζεις.

Πώς θα φτιάχνεις εύκολους και πανίσχυρους κωδικούς για smartphones και υπολογιστές; Ακούγεται πολύ απλό αλλά αν δεν γνωρίζεις τον τρόπο μπορεί να δυσκολευτείς. Συνήθως πιστεύουμε ότι ένας συνδυασμός από το όνομά και την ημερομηνία γέννησής μας αρκεί. Δυστυχώς όμως αυτό είναι βούτυρο στο ψωμί για τους επαγγελματίες που ασχολούνται με την παραχάραξη.

Πάντα, βέβαια, υπάρχει η δυνατότητα να φτιάξεις κάτι όπως "Xcko55FF! ° ° 94rpCv4" για να είσαι σίγουρος ότι κανείς ποτέ δεν θα σε χακάρει. Αλήθεια, όμως, ποιος είναι ικανός να θυμάται κάτι τέτοιο; Για να βγεις, λοιπόν, από το δίλημμα υπάρχει μία απλή μέθοδος που θα σου λύσει τα χέρια. Λέγεται "phrase method" κι είναι η πιο εύκολη διαδρομή για ένα password που δεν θα μπορεί κανείς να σπάσει.

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να βάλεις μία πολύ απλή φράση στο μυαλό σου, κάτι που συμβαίνει καθημερινά και το γνωρίζεις μόνο εσύ. Όπως για παράδειγμα την ώρα και τον σταθμό που παίρνεις το λεωφορείο κάθε μέρα για να πας στη δουλειά σου: "Παίρνω το λεωφορείο από Μέγαρο για Μαρούσι στις 8 και 15!". Θα χρειαστεί απλά να μεταφράσεις την φράση στα Αγγλικά διότι τα passwords θέλουν λατινικούς χαρακτήρες: "Ι take the bus from Megaro to Marousi at 8:15!".

H σωστή διαδικασία

Το κόλπο για να φτιάχνεις πανίσχυρα passwords

Ας δούμε τώρα ποιος κωδικός προκύπτει από την παραπάνω φράση και την χρήση μόνο του πρώτου γράμματος των λέξεων αλλά παράλληλα όλων των αριθμητικών στοιχείων και των σημείων στίξης: 

  • "Ι take the bus from Megaro to Marousi at 8:15!".

Στο τέλος της διαδικασίας καταλήγεις με τον κωδικό: 

  • ittbfmtma815!. 

Αν, τώρα θες το password να είναι ακόμα πιο ισχυρό μπορείς να γράψεις με κεφαλαία κάθε δεύτερο γράμμα.

  • iTtBfMtMa815!

Κάπως, έτσι, σε μερικά απλά βήματα θα μπορείς κι εσύ να φτιάξεις πανίσχυρους κωδικούς όμοιους με αυτούς που συνήθως έχουν τα routers στο πίσω μέρος του. Με μία όμως πολύ βασική διαφορά: Θα τους θυμάσαι εύκολα και χωρίς να χρειάζεται να σπας το κεφάλι σου.


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης