Κάθε πότε πρέπει να σβήνεις το ιστορικό του browser

Επειδή τα data δεν είναι μόνο προσωπικά αλλά και ευαίσθητα δεδομένα.

"Προστασία των προσωπικών δεδομένων", μία φράση που βλέπουμε συνέχεια στην τηλεόραση, τη διαβάζουμε στις εφημερίδες, την ακούμε στα ραδιόφωνα και αναφέρεται σε κάθε δεύτερη γραμμή στο newsfeed των social media. Παρόλα αυτά, συνήθως δεν κάνουμε τίποτα για αυτό. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εξής: Η browsing history των browsers που χρησιμοποιούμε περιέχει όλα τα sites που επισκεφτήκαμε, όλους τους προορισμούς που αναζητήσαμε για να πάμε διακοπές, το πότε και πού γράψαμε κάποιο σχόλιο για την ομάδα μας ή το πολιτικό κόμμα που στηρίζουμε.

Μάλιστα, η browsing history δεν σταματά εκεί αλλά πηγαίνει ακόμα πιο πέρα. Υπάρχουν καταγραφές σχετικά με τις ασφάλειες ζωής που ψάξαμε, τις θεραπείες ή τα φάρμακα που χρησιμοποιήσαμε εμείς ή πολύ κοντινοί μας άνθρωποι, υπάρχουν τελικά ακόμα και φωτογραφίες με πολύ προσωπικές μας στιγμές. Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα χρονολογικό κατάλογο που περιέχει τα πάντα, όλες μας τις πληροφορίες.

Κάθε πότε πρέπει να σβήνεις το ιστορικό του browser

Για αυτόν τον λόγο, το δικό μας browsing history όσο και εκατομμυρίων άλλων χρηστών, αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό. Με όρους data (σ.σ: προσωπικών δεδομένων), είναι επί της ουσίας ένα πολύτιμο απόκτημα. Οι μεγάλες εταιρείες μας προσφέρουν μέσα από αυτά διαφημίσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα μας, έτσι ώστε να μην μπορούμε να αντισταθούμε στον πειρασμό. Οι πολιτικοί που διεκδικούν μία θέση στο κοινοβούλιο ή ακόμα και στο δημοτικό συμβούλιο μπορούν να μάθουν σε ποιος χρήστες είναι καλύτερο και σε ποιους όχι να απευθυνθούν – ποιοι, δηλαδή, είναι πιο πιθανοί ψηφοφόροι.

Υπό κανονικές συνθήκες, και με βάση τον GDPR κανονισμό που ψηφίστηκε πανευρωπαϊκά πριν περίπου 18 μήνες, αυτό το πολύτιμο data απόκτημα παραχωρείται μόνο σε όσους δεχόμαστε να το παραχωρήσουμε – όπως για παράδειγμα το Google Chrome. Εκείνο με τη σειρά του δεν έχει κανένα δικαίωμα να το παραχωρήσει σε τρίτους. Δυστυχώς, όμως, όπως έχει αποδειχθεί και με το σκάνδαλο του Facebook και της Cambridge Analytica, εμείς οι χρήστες δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ σίγουροι.

Browser history 4

Μάλιστα εκτός από τις μεγάλες εταιρείες, υπάρχουν και εξειδικευμένοι hackers στα ιντερνετικά scams (σ.σ: κομπίνες) που εποφθαλμιούν το browsing history των χρηστών. Κάπου εδώ, λοιπόν, εγείρεται η πιο σημαντική ερώτηση: Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; Η απάντηση δεν είναι απλή καθώς το να είμαστε συνεχώς σε incognito mode στον browser, έτσι ώστε να μην καταγράφονται οι κινήσεις μας, δεν είναι ούτε ευχάριστο ούτε χρηστικό.

Εκείνο που αποτελεί μία κάποια λύση είναι να σβήνουμε το browsing history. Η διαδικασία για όποιον browser κι αν χρησιμοποιούμε (Chrome, Firefox, Opera, Explorer) είναι σχετικά απλή. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον πιο δημοφιλή ιντερνετικό πλοηγό, το Chrome: Ανοίγουμε τον browser, πηγαίνουμε πάνω δεξιά στα Settings (ρυθμίσεις), κλικάρουμε την επιλογή History κι ύστερα επιλέγουμε το Clear Browsing History. Στο τέλος μπορούμε να επιλέξουμε τι θέλουμε και τι δεν θέλουμε να σβηστεί.

Γιατί, τελικά, ένα καθαρό ιστορικό μας κάνει πολύ λιγότερο ευάλωτους σε οποιαδήποτε κακόβουλη ενέργεια. Το πόσο συχνά χρειάζεται να το σβήνεις έχει να κάνει με το πόσο ασφαλής θέλεις να νιώθεις. Καλό, πάντως, είναι να το κάνεις τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, αφού έτσι θα "τρέχει" πιο γρήγορα και ο browser που χρησιμοποιείς.

Από: Esquire IT


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο James Hetfield των Metallica έκανε τατουάζ με τις στάχτες του Lemmy των Motorhead

Τι εννοείς δεν είναι αυτός τρόπος για να τιμήσεις τους φίλους σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

H άβαφη Megan Fox προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά γιατί;

Εμάς πάντως μας αρέσει φυσική - αν και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για το τι θέλει η ίδια.

Γραφει Πωλινα Φραγκου