Είτε νοιάζεσαι να ρίξεις μερικά κιλά είτε να χτίσεις ένα καλοκαιρινό σώμα, η Ιστορία έχει να σου υποδείξει πολλά χρήσιμα κόλπα. Συμβουλές fitness ίσως και να μπορούσες να πάρεις από διάφορους πολιτισμούς, σε διάφορα χωροχρονικά πλαίσια του παρελθόντος. Το ακόλουθο αλαζονικό κείμενο, γραμμένο από τον Σενέκα το Νεότερο, Ρωμαίο πολιτικό, ρήτορα και φιλόσοφο (4 π.Χ. - 65 π.Χ.), ήταν αφιερωμένο σε μια ιδιαίτερα αντιπαθητική φυλή Ρωμαίων bodybuilders οι οποίοι σύχναζαν στα αστικά λουτρά της αρχαίας Ρώμης. Θα μπορούσε να είχε γραφτεί και σήμερα:

"Ποια τρομακτική φαντασία έπλασε όλους τους περίεργους, άγριους ήχους που κάνουν; Ακόμη και αν κλείσω τα αφτιά μου, τα γρυλίσματα αυτών των μυωδών ανδρών διαπερνούν το κεφάλι μου. Κινούνται σπασμωδικά, προπονούνται σκληρά, σηκώνουν βάρη ασήκωτα. Ακόμη και το βίαιο σφύριγμα του αέρα που απελευθερώνουν από την εγκλωβισμένη αναπνοή τους, ακούγεται σαν μανιώδης θύελλα".

> Διάβασε ακόμη: Πώς θα μετατρέψεις το περπάτημα σε γυμναστική που καίει λίπος

O Σενέκας συνέχιζε ως εξής: "Το πανδαιμόνιο που δημιουργούν αυτά τα αναιδή καθάρματα την ώρα που βουτούν στα νερά της πισίνας, είναι το χειρότερο απ’ όλα. Χειρότερο και από τον βρομερό ιδρώτα που ξεπλένουν μέσα της".

Αρκετά, όμως, με τις φιλοσοφίες. Στις επόμενες σελίδες, θα βρεις πάρα πολλά χρηστικά κόλπα που αξιοποίησαν οι αρχαίοι πολιτισμοί και τα έφεραν σώμα με σώμα μέχρι τις μέρες μας.

Υπάρχει τουλάχιστον ένας καλός λόγος για να γυμναστείς μεθυσμένος

Η μέθη μπορεί να υποχωρήσει με ήπια άσκηση, δίδασκε ο Φιλόστρατος (2ος αι. μ.Χ.). Ο γκουρού της Ελληνορωμαϊκής γυμναστικής συνειδητοποίησε ότι μολονότι οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να εκπαιδευτούν αποτελεσματικά ενώ βρίσκονταν υπό την επήρεια αλκοόλ, εντούτοις, ανακάλυψε ότι οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης χαμηλής έντασης προσφέρουν θεαματική αντιστροφή των συμπτωμάτων του... αρχαίου hangover.

> Διάβασε ακόμη: Το πρόγραμμα προπόνησης των βατραχανθρώπων του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α

Τίποτα δεν αυξάνει την αντοχή όπως η άρση καυτών καζανιών

Μια αρχαία κινεζική αθλητική δραστηριότητα ήταν το σήκωμα ενός μεταλλικού δοχείου γεμάτο αναμμένα κάρβουνα. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να ανασηκώνουν ψηλά πάνω από το κεφάλι τους ένα τέτοιο καζάνι, μια όντως οδυνηρή διαδικασία της ανθρώπινης θέλησης. Αυτή η άσκηση, ωστόσο, αποδείχθηκε θανάσιμη για το βασιλιά Γου της δυναστείας Τσιν, ο οποίος έσπασε την επιγονατίδα του κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου διαγωνισμού.

Ο βασιλιάς Γου πέθανε λίγους μήνες αργότερα, αλλά οι Κινέζοι τηρούν το συγκεκριμένο έθιμο ως της μέρες μας, τιμώντας τη μνήμη του.

> Διάβασε ακόμη: Το ιαπωνικό τρικ αναπνοών για επίπεδο στομάχι

Μην ξεπερνάς τα όριά σου

Η ινδική Caraka Samhita είναι ένα από τα παλαιότερα ιατρικά έγγραφα του κόσμου (ακόμη και ιστορικοί δεν ξέρουν πότε ακριβώς δημιουργήθηκε). Τα αρχαία κείμενα επαινούν τα πολλά οφέλη της σωματικής δραστηριότητας, ζητούν όμως μετριοπάθεια: "Η σωματική άσκηση η οποία υπερβαίνει τις αντοχές του αθλούμενου προκαλεί κόπωση, εξάντληση, φθίση, δίψα, αιμορραγία από διάφορα μέρη του σώματος, δύσπνοια, βήχα, πυρετό και εμετό", ανέφεραν, επακριβώς, οι σοφοί συγγραφείς.

Η συνέχεια στο gr.AskMen.com