Το καλοκαίρι είναι εδώ και μαζί με αυτό και αμέτρητες λιχουδιές, όπως παγωτά και κοκτέιλ, που κάνουν την υγιεινή διατροφή ακόμα πιο δύσκολη. Πώς θα καταφέρουμε να απολαύσουμε εποχιακές γεύσεις με υγιεινό τρόπο; Εκτός από τα ανθυγιεινά και επιβαρυντικά φαγητά, υπάρχουν πολλές καλοκαιρινές επιλογές που είναι πολύ υγιεινές και δίνουν τη φρεσκάδα της εποχής στο μενού μας, χωρίς να μας επιβαρύνουν. Ρωτήσαμε δέκα διατροφολόγους τι τρώνε το καλοκαίρι για να μείνουν ικανοποιημένοι γευστικά αλλά και να μην επιβαρύνονται με περιττές θερμίδες. Πάρε ιδέες από αυτούς.

> Διάβασε ακόμη: Το διατροφικό πλάνο του Henry Cavill για μυική ανάπτυξη

Αναστασία Κόκκαλη

@kokkalidiet

Το καλοκαίρι για εμένα είναι συνυφασμένο με πολλά πολύχρωμα και υπέροχα φρούτα στον πάγκο της κουζίνας και μία Χωριάτικη σαλάτα με όλα τα ‘ελληνικά’ λαχανικά που το άρωμα τους θυμίζει Καλοκαίρι. 

Επιπρόσθετα το καλοκαίρι απολαμβάνω smoothies και χυμούς με βάση το καρπούζι και το πεπόνι τα οποία ενυδατώνουν το δέρμα και συμβάλλουν στη μείωση των κατακρατήσεων.

Αγαπημένες μου καλοκαιρινές τροφές είναι επίσης το αγγούρι – ακόμη και ροδέλες μέσα στο νερό, η μελιτζάνα (ψημένη σε λαδόκολλα με πιπέρι και μαϊντανό,  η φρέσκια ντομάτα (σε σαλάτα, στα φαγητά και σε μορφή κρύας σούπας γκασπάτσο)

Μια ενδεικτική μου μέρα λοιπόν περιλαμβάνει

  • Πρωινό: Smoothie – κεφίρ, βρώμη, φυστικοβούτυρο, ανανάς, πεπόνι, φράουλες, σπόρους chia, κανέλα
  • Δεκατιανό: Βερίκοκα / φράουλες / μύρτιλλα
  • Μεσημεριανό: Ψητό ψάρι ή θαλασσινά με ψητή γλυκοπατάτα  και Σαλάτα με χόρτα με λαδολέμονο ή τουρλού με μελιτζάνες, πατάτα, μανιτάρια, πιπεριές, κρεμμύδια και χωριάτικη Σαλάτα. 
  • Απογευματινό: Καρπούζι 
  • Βραδινό:  Χωριάτικη σαλάτα με ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά, ελιές, κάπαρη, δυόσμο, ρίγανη και τυρί χαμηλών λιπαρών ή Cottage.

> Διάβασε ακόμη: Τι τρώει συνήθως ένας διατροφολόγος όταν χρειάζεται ενέργεια

Ιωάννα Μανδηλάρη 

@ioanna_mandilari

Το καλοκαίρι προσπαθώ να παραμένω ενυδατωμένη, πίνοντας αρκετό νερό το οποίο έχω αρωματίσει με βότανα, φλούδες από αγγούρι ή λεμόνι. Αποφεύγω τους δύσκολους συνδυασμούς ώστε να μη με βαρύνουν, ενώ παράλληλα μειώνω την κατανάλωση ζωικών τροφίμων, σε σχέση με το χειμώνα. Επιπλέον, δίνω έμφαση σε εποχιακά φρούτα και λαχανικά, που είναι πλούσια σε βιταμίνες και θα βοηθήσουν περαιτέρω στην ενυδάτωση. 

  • Πρωινό: Αvocado-toast με πολύσπορο ψωμί ολικής άλεσης, ντοματίνια, ελαιόλαδο και φρέσκα μυρωδικά, που είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά.
  • Σνακ: Κάποιο αντιοξειδωτικό κρύο τσάι, μαζί με μερικά pancakes με βρώμη και φρούτα εποχής, που κλέβω από τον μικρό μου!
  • Μεσημεριανό: Ψάρι ψητό με μυρωδικά και βραστά παντζάρια με ελαιόλαδο
  • Σνακ: Κάποιο καλοκαιρινό φρούτο, όπως καρπούζι, βερίκοκο ή σύκο, ίσως μαζί με λίγα καρύδια ή αμύγδαλα
  • Βραδινό: Ψητά λαχανικά με sauce βαλσάμικου, και συνοδεία χούμους. Εναλλακτικά μια κρύα σαλάτα ζυμαρικών και οσπρίων με σπιτική pesto βασιλικού-ρόκας. 

 

Η συνέχεια στο Shape.gr