Η προπόνηση κάνει τον personal trainer ή ο personal trainer την προπόνηση; Ένας καλός προπονητής θα σε βοηθήσει να πετύχεις αποτελεσματικά, γρήγορα και με ασφάλεια κάθε στόχο που έχεις βάλει για να γίνεις ένας αξιόλογος fit τύπος, έως και αθλητής αξιώσεων.

Ένας καλός προπονητής δεν πρόκειται να σου χρυσώσει το χάπι -η προπόνηση απαιτεί από σένα μόχθο, πειθαρχία, αφοσίωση και ατσαλένια θέληση.

> Διάβασε ακόμη: Πώς θα διπλασιάσεις τα αποτελέσματα της προπόνησης

Ένας καλός προπονητής έχει την ικανότητα να σου αλλάξει φιλοσοφία ζωής και να πάει πολλά σκαλιά παραπάνω την αντρική σου υπόσταση σε κάθε τομέα της καθημερινότητάς σου.

Ψάξε βρες τον.

Τα χαρακτηριστικά που κάνουν ένα προσωπικό προπονητή, αληθινά αξιόπιστο

Μπορεί να σου τον συστήσει ένα φίλος ή να τον "νοικιάσεις" αποκλειστικά για σένα από το γυμναστήριο που ήδη είσαι μέλος. Ή μπορεί να τον "ψαρέψεις" στο Google μέσω προσωπικών ή ομαδικών -επαγγελματικών- ιστότοπων. Προσπερνώντας τις καλές δημόσιες σχέσεις που μπορεί να έχει ένας personal trainer (αν και θεμιτές) και αδιαφορώντας για το "ουάου" website του (αν και ενδεικτικό του καλού γούστου του), υπάρχουν κάποια σημάδια που θα σε οδηγήσουν εύκολα να διαπιστώσεις αν ο προπονητής που επέλεξες είναι πραγματικά καλός -ακόμη και απ’ την πρώτη μέρα που θα ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι υπό τις οδηγίες του.

Δεν πρέπει να κάνει τον ξερόλα

Οι προπονητές δεν παντογνώστες. Μπορεί να κατέχουν το αντικείμενο, όμως η μυϊκή τόνωση και ανάπτυξη όπως και η βελτίωση της καρδιαγγειακής ικανότητας κρύβουν πολλά καινούργια μυστικά.

> Διάβασε ακόμη: Η πιο βασική αλλά και η πιο σημαντική προπόνηση για κάθε άντρα

> Πώς θα τον τσεκάρεις: Η γνώση είναι δύναμη. Διαβάζοντας μόνος σου σύγχρονες επιστημονικές μελέτες σε sites και έντυπα σχετικά με την προπόνηση και τη διατροφή μπορείς να απαιτήσεις περισσότερες πληροφορίες από τον personal trainer για κάθε τι περίεργο ή πρωτοποριακό που σου κεντρίζει το ενδιαφέρον. Αν σου απαντήσει "’Ντάξει, μωρέ, τι ξέρουν αυτοί οι γραφιάδες, άκου εμένα που σου λέω..", δεν είναι καλός.

Θα σου τεκμηριώνει κάθε παλιά ή καινούργια τεχνική προπόνησης

Ένας απόφοιτος δημόσιας ή ιδιωτικής σχολής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού δεν μπορεί να κάνει σοβαρή καριέρα στο personal training, αν δεν ενημερώνεται συχνά μέσα στο χρόνο, αλλά όχι μόνο από βιβλία και περιοδικά. Τα ειδικά σεμινάρια που διοργανώνουν ανεξάρτητοι επιστημονικοί φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά: να μυούν τους προπονητές στα νέα δεδομένα της παγκόσμιας βιομηχανίας και επιστήμης του fitness.

> Πώς θα τον τσεκάρεις: Αν δεν κάτσει να σου μιλήσει, να σου υποδείξει και να σου συστήσει μια νέα μέθοδο προπόνησης δίχως να παρουσιάζει τα επιστημονικά στοιχεία μέσα από κάποιο σύγγραμμα, είναι κακός. Αν, επίσης είναι πάντα διαθέσιμος, κάθε μέρα ή ώρα που εσύ επιλέγεις, σημαίνει δυο πράγματα: α) δεν ταξιδεύει ποτέ για να παρακολουθήσει κάποιο σεμινάριο και β) δεν έχει πελατεία. Δεν είναι καλός.

Γράφει Προγράμματα, όχι Ασκησιολόγια

Η διαφορά είναι τεράστια. Τα προγράμματα είναι μακροπρόθεσμα, έχουν αρχή, μέση και τέλος και δεν συμπεριλαμβάνουν μόνο ασκήσεις, αλλά και διατροφή, πιθανώς και καθημερινές προσωπικές συμβουλές ευεξίας, ελέγχου βάρους και αποθεραπείας, μέσω διαδραστικών εφαρμογών fitness στα κινητά σας. Απ’ την άλλη, τα ασκησιολόγια είναι περισσότερο μια δουλειά αγγαρείας για σένα και γι’ αυτόν.

> Πώς θα τον τσεκάρεις: Μια μέρα ελεύθερη προπόνησης, στείλε του ένα μήνυμα στο κινητό και ρώτησέ τον: "Είμαι σε φάση να πάω για τρέξιμο -ή να παίξω μόνος μου λίγες ασκήσεις υπερτροφίας ή να βγω για φαγητό και ποτό με την παρέα. Τι συστήνεις"; Αν μέσα στην επόμενη μία ώρα έχει απαντήσει, είναι καλός.

Δεν είναι φιγουρατζής

Θα δεις πολλούς personal trainers να επιμένουν να φέρνουν τον πελάτη τους σε κάποιο συνεργαζόμενο γυμναστήριο (με μια σχετική προμήθεια). Θα σου εξηγήσει ότι το κάνει για να μπορέσεις να προπονηθείς ολοκληρωμένα χρησιμοποιώντας όλα τα μηχανήματα, τις μπάρες ή τους ιμάντες.

Μπορεί να είναι έτσι, αλλά μπορεί να θέλει να κάνει επίδειξη της πελατείας του (εσένα, δηλαδή) στοχεύοντας να την αυξήσει, αλιεύοντας μέλη του γυμναστηρίου που θα επιθυμούσαν personal training (αθέμιτος ανταγωνισμός;). Αλλά εδώ είναι το μυστικό: Αυτό, μπορείς να το κάνεις και μόνος σου δίχως να τον χρυσοπληρώνεις. Οι αληθινά αποτελεσματικές, ενθουσιώδεις και διασκεδαστικές προπονήσεις γίνονται μερικές φορές στη φύση, στο πάρκο ή σε κάποιο ανοιχτό γυμναστήριο.

> Διάβασε ακόμη: Άλλο γυμναστική, άλλο προπόνηση: Σε τι διαφέρουν;

> Πώς θα τον τσεκάρεις: Αν δεν τον νοιάζει να ριχτεί και κείνος με τα μούτρα στις ασκήσεις που σου έχει ετοιμάσει για σήμερα, ανάμεσα σε χώματα, άμμους, και ανηφορικούς λόφους, σημαίνει ότι ενδιαφέρεται για σένα πραγματικά, περισσότερο από κολλητός. Άρα, είναι καλός.

Από: gr.AskMen.com