Ποιους αφορά τελικά το bodybuilding

Ένας bodybuilder που κατεβαίνει σε αγώνες μας εισάγει στον συναρπαστικό κόσμο του bodybuilding.

Οι αγώνες bodybuilding, τόσο οι επαγγελματικοί όσο και οι ερασιτεχνικοί, μπορούν να περιγραφούν με όρους θεατρικής παράστασης. Μόνο που στα 'καμαρίνια-αποδυτήρια', αντί για ηθοποιούς με κοστούμια εποχής, βλέπεις μαυρισμένους άντρες που φορούν μικροσκοπικά speedo μαγιό. Κάποιοι έχουν τα μάτια τους κλειστά και κάνουν διαλογισμό πάνω σε χαλάκια της γιόγκα. Κάποιοι άλλοι, κάνουν ζέσταμα με ιμάντες αντίστασης. Αυτό που ακολουθεί είναι ό,τι περίπου απεικονίζεται στο ντοκιμαντέρ Pumping Iron, με τον Arnold Schwarzenegger: Οι bodybuilders μοστράρουν το σώμα τους μπροστά σε μία κριτική επιτροπή και στο φιλοθεάμον κοινό, ενώ το σπρέι αυτομαυρίσματος και ο θεατρικός φωτισμός καθιστούν ακόμα και τον πιο μικρό ανθρώπινο μυ ορατό σε όλο του το μεγαλείο.

Ένα σωματικό και πνευματικό challenge

Σύμφωνα με όσα ενδιαφέροντα, ειλικρινή και άκρως αποκαλυπτικά είπε ο Charly van den Enden, ένας 20χρονος bodybuilder που κατεβαίνει σε αγώνες, σε δημοσιογράφο της ολλανδικής έκδοσης του Esquire, κάθε αγώνας bodybuilding αποτελεί πολλά περισσότερα από το 'ποιος έχει τους μεγαλύτερους μύες', καθώς οι κριτές δίνουν έμφαση στις αναλογίες της σωματικής διάπλασης και όχι στον όγκο.

Ο ίδιος, πριν λάβει μέρος σε έναν 'ερασιτεχνικό' αγώνα προετοιμαζόταν επί πέντε μήνες, ασκούμενος έξι ημέρες την εβδομάδα, επί 2,5 ώρες κάθε φορά. Το πρόγραμμά του περιελάμβανε προπονήσεις δύναμης για να χτίσει μύες και αεροβική άσκηση για να χάσει θερμίδες και να 'στεγνώσει'. 

Το bodybuilding αποτελεί, βέβαια, και μία πνευματική πρόκληση, τόσο λόγω της στρατηγικής που πρέπει να ακολουθεί κάποιος για να φτάσει στον στόχο του και τη συνέπεια που πρέπει να επιδεικνύει όσο και για να εκπαιδευτεί στο π.χ. να αγνοεί την πείνα ή να απασχολεί το μυαλό του με άλλα πράγματα για να μην σκέφτεται το φαγητό.

> Διάβασε ακόμα: Η ρουτίνα για θώρακα σαν του Arnold Schwarzenegger

Ο ρόλος της μεζούρας και των αναβολικών

Ο συναρπαστικός κόσμος του bodybuilding έχει συνδεθεί στενά, σε επίπεδο κοινωνικών αναπαραστάσεων, με αυτόν των παράνομων ή μη ουσιών που βελτιώνουν τις επιδόσεις και πιο συγκεκριμένα με τα στεροειδή. Μάλιστα, ήδη από τη δεκαετία του 1930, οι αθλητές σωματοδομής χρησιμοποιούσαν τέτοιες ουσίες. Μάλιστα, ακόμα και ο Schwarzenegger έχει μιλήσει ανοιχτά για τη χρήση στεροειδών.

Ο Charly van den Enden θα πει ότι όλοι έχουν άποψη για το συγκεκριμένο θέμα χωρίς καν να έχουν γνώση για το τι μιλάνε. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στεροειδή έχουν στιγματιστεί λόγω του ιστορικού των bodybuilders που πέθαναν από την κατάχρησή τους. Για εκείνον, η 'λογική' τους χρήση δεν θέτει σε κίνδυνο την υγεία. Εμείς, που δεν είμαστε γιατροί, δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τα λεγόμενά του.

BODYBUILDER Icon Sportswire / Getty Images
Επί δεκαετίες, οι bodybuilders έχουν ως μέτρο σύγκρισης τη διάπλαση του Arnold Schwarzenegger.

Η μεζούρα, πάντως, δεν λέει ποτέ ψέμματα και τα αναβολικά βοηθούν στο να λέει μία αλήθεια πιο κοντά στο ζητούμενο. Έτσι, στην κοινότητα των bodybuilders τα στεροειδή χρησιμοποιούνται έπειτα από συμβουλή του προπονητή και υπό την επίβλεψη ενός εξειδικευμένου γιατρού, με συχνά τεστ αίματος και κατανόηση για το πώς οι συγκεκριμένες ουσίες επηρεάζουν την ψυχολογία. Παρόλα αυτά, τα στεροειδή δεν είναι πανάκεια γιατί όλα κρίνονται από τις αναλογίες της σωματικής διάπλασης που απαιτεί σκληρή δουλειά και όχι από τον όγκο που μπορεί εύκολα να αναπτυχθεί

> Διάβασε ακόμα: H προπόνηση του Ivan Drago

Όλα για το σώμα, την ευφορία και το brotherhood

Αυτό που εκπλήσσει είναι το πόσο 'ειρηνικοί' είναι πολλοί επαγγελματίες bodybuilders, σαν 'αγαθοί γίγαντες'. Κάτι που εξηγείται από το γεγονός ότι δεν χτίζουν μπράτσα για να μπλέξουν σε καβγάδες ή για να τους προσέξουν οι άλλοι, αλλά, πολύ απλά, επειδή γουστάρουν την όλη φάση.

Ο Schwarzenegger στο Pumping Iron λέει ότι 'οι bodybuilders είναι σαν γλύπτες'. Συμπεριφέρονται στο σώμα τους σαν ένα άγαλμα το οποίο σμιλεύουν επί καθημερινής βάσεως. Στους bodybuilders αρέσουν, επίσης, οι προκλήσεις. Το να ξεπερνούν τα όριά τους και το να βιώνουν την ευφορία που ακολουθεί μετά από μία έντονη προπόνηση.

ARNOLD SCHWARZENEGGER AND OTHER BODYBUILDERS Cinema 5
Ο Arnold Schwarzenegger προπονείται με τους κολλητούς του στο Gold's Gym του Λος Άντζελες.

Τέλος, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει το ωραίο κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στους αθλητές σωματοδομής και που μπορεί να το έχεις βιώσει κι εσύ στο γυμναστήριο με τους συναθλούμενούς σου, τουλάχιστον την προ κορονοϊού εποχή, όταν οι ανθρώπινες σχέσεις ήταν πιο εύκολες.

> Διάβασε ακόμα: Η καλύτερη άσκηση για τρικέφαλους από τον γιο του Arnold Schwarzenegger

Οι δεσμοί που αναπτύσσονται ανάμεσά τους είναι πραγματικά στενοί. Μπορεί στη 'θεατρική παράσταση' των αγώνων ο ένας να βρίσκεται απέναντι στον άλλο, αλλά στο backstage μοιράζονται συμβουλές και ανταλλάσσουν εμπειρίες. Άλλωστε, αν χάσεις, αυτός στον οποίο πρέπει να ρίξεις το φταίξιμο είναι ο εαυτός σου, όχι ο αντίπαλός σου, καθώς νικάει πάντα αυτός που έχει δουλέψει πιο μεθοδικά και πιο σκληρά. 

Το bodybuilding, άλλωστε, υπό ιδανικές συνθήκες, τους χωράει όλους -νέους και μεγαλύτερους σε ηλικία, πλούσιους και φτωχούς, δεν καταλαβαίνει από κοινωνικές διακρίσεις- και τους ωθεί στο να αποκτήσουν την επιθυμητή από τους ίδιους εικόνα για το σώμα τους.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο James Hetfield των Metallica έκανε τατουάζ με τις στάχτες του Lemmy των Motorhead

Τι εννοείς δεν είναι αυτός τρόπος για να τιμήσεις τους φίλους σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

H άβαφη Megan Fox προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά γιατί;

Εμάς πάντως μας αρέσει φυσική - αν και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για το τι θέλει η ίδια.

Γραφει Πωλινα Φραγκου