Υπάρχει μία ισχυρή χημική ουσία στον εγκέφαλό σου, ικανή να βελτιώσει τη διάθεσή σου, να καταπολεμήσει το άγχος και να σε ανακουφίσει ακόμα και από τον πόνο, σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα. Αυτή είναι η ωκυτοκίνη και συμβάλλει στη χημεία του εγκεφάλου.

Τι είναι

Η ωκυτοκίνη παράγεται από τον εγκέφαλο και απελευθερώνεται από την υπόφυση όταν βρισκόμαστε μαζί με τους ανθρώπους που αγαπάμε, ιδίως όταν τους αγκαλιάζουμε, τους αγγίζουμε ή τους φιλάμε, δημιουργώντας μια έκρηξη θετικών συναισθημάτων. Ο λόγος που οι γυναίκες εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης αυτής απ’ ό,τι οι άνδρες είναι επειδή αποτελεί το "κλειδί" για την εκδήλωση της μητρικής αγάπης. Ο Rocio Salas-Whalen, MD, ιδρυτής του New York Endocrinology και κλινικός εκπαιδευτής στο NYU Langone Health, μας αποκαλύπτει τα δεδομένα για την εν λόγω ορμόνη και κάποιους συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους μας επηρεάζει.

>Διάβασε ακόμη: Πώς να νιώσω ξανά κανονικός;

Σε φέρνει κοντά με τους ανθρώπους γύρω σου

Η ωκυτοκίνη είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα μια χημική ένωση που σκοπό έχει τη διασύνδεσή μας, την επαφή μας με τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν. "Είναι μια ορμόνη της αγάπης, θα μπορούσαμε να πούμε, που μας κάνει να νιώθουμε προσκολλημένοι στην οικογένεια και στους φίλους μας" υπογραμμίζει ο Dr. Salas-Whalen.

Κρατά υπό έλεγχο την ανησυχία σου

Σε στιγμές αβεβαιότητας είναι φυσικό και δικαιολογημένο να αισθάνεσαι ένταση. Και το χρόνιο άγχος εύκολα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως αϋπνία και πονοκεφάλους. Ευτυχώς, η ωκυτοκίνη μπορεί να βοηθήσει και σε αυτή την περίπτωση μειώνοντας το άγχος. Σύμφωνα με μελέτη στο περιοδικό Neuroscience, ρυθμίζει την απόκριση του σώματος στις ορμόνες στρες που ονομάζονται γλυκοκορτικοειδή. Έχει, επίσης, αποδειχτεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα κορτιζόλης, σύμφωνα με άλλες επιστημονικές αναφορές. "Η ωκυτοκίνη έχει αντικαταθλιπτική δράση" τονίζει ο Dr. Salas-Whalen. "Όταν ο εγκέφαλός μας την παράγει, νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι και πιο ήρεμοι".

Η συνέχεια στο Shape.gr