Ποιο θα έλεγες ότι είναι το πιο σημαντικό σύστημα γυμναστικής, σύμφωνα με το Harvard, για να παραμείνεις σε φόρμα καθώς μεγαλώνεις; Το πιο πιθανό είναι το μυαλό σου να πάει στις ασκήσεις αντοχής, καθώς ένα γερό μυικό σύστημα μπορεί να σου εξασφαλίσει ευκινησία και ευκολία στο να κινείσαι τις επόμενες δεκαετίες της ζωής σου. Παρ' όλα αυτά, κι ενώ οι επιστήμονες του Harvard όντως συστήνουν τις ασκήσεις αντοχής, έχουν επίσης εξηγήσει αναλυτικά ότι οι διατάσεις, οι οποίες συχνά δεν θεωρούνται 'σύστημα εκγύμνασης', είναι πιο σημαντικές για να σε κρατήσουν σε φόρμα.

Αφιερώνεις τον απαραίτητο χρόνο στις διατάσεις;

Το να κάνεις διατάσεις μετά από κάθε σου προπόνησή δεν βοηθάει μόνο στη χαλάρωση των μυών, στο να προλαβαίνεις τους πόνους από τα πιασίματα ή να 'συνέρχεσαι' από τη σωματική δραστηριότητα. Γι' αυτό, πέρα, από τις διατάσεις που κάνεις για ζέσταμα και αποθεραπεία, πρέπει να αφιερώνεις χρόνο για ξεχωριστά προγράμματα διατάσεων και να τα ενσωματώνεις στο προπονητικό σχήμα που ακολουθείς.

> Διάβασε ακόμα: Προπονήσεις που καίνε λίπος και σε κάνουν εξυπνότερο

Πώς σε ωφελούν οι διατάσεις

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατάσεων επιτρέπει στους μύες σου να παραμένουν ευλύγιστοι, υγιείς και δυνατοί, προστατεύοντάς τους από το να 'κοντύνουν' και να 'σκληρύνουν' με τα χρόνια, καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο του να βρεθείς αντιμέτωπος με πόνους στους συνδέσμους ή με κατεστραμμένους μύες.

iStock

Ακόμα αν δεν γυμνάζεσαι συστηματικά, θα πρέπει να βάλεις στο πλάνο σου ένα πρόγραμμα με διατάσεις, καθώς η έλλειψη κινητικότητας μπορεί να σε κάνει να αναπτύξεις προβλήματα, π.χ. στους ιγνυακούς σου τένοντες, σε σημείο που να μην μπορείς να ισιώσεις τα πόδια σου, κάτι που θα σου κάνει δύσκολο ακόμα και το να περπατάς.

> Διάβασε ακόμα: Η αγαπημένη άσκηση του Arnold Schwarzenegger για στήθος, πλάτη και κοιλιακούς

Σύμφωνα με τις συστάσεις των επιστημόνων του Harvard, οι πιο σημαντικές μυικές ομάδες στις οποίες πρέπει οπωσδήποτε να αφιερώνεις χρόνο για διατάσεις, βρίσκονται στα κάτω άκρα (γάμπες, ιγνυακοί τένοντες, μύες πυελικού εδάφους, τετρακέφαλοι), στην πλάτη, τον λαιμό και τους ώμους.

Παρότι συστήνεται το να εκτελείς ένα πρόγραμμα με διατάσεις κάθε μέρα, αν αυτό σου είναι αδύνατο, δοκίμασε να κάνεις διατάσεις τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.