Το τρικ του Michael Phelps για καλύτερη ψυχική υγεία

Πώς μία 'υπεύθυνη δήλωση' μπορεί να σε σώσει από την κατάθλιψη και να σου δώσει πίσω τη ζωή σου.

Επί πολλά χρόνια, ο πρώην πρωταθλητής της κολύμβησης Michael Phelps, ο ρέκορντμαν με τα 28 ολυμπιακά μετάλλια, δεν άνοιγε την καρδιά του για να μοιραστεί το άγχος που τον κατέτρεχε και τη μάχη του με την κατάθλιψη, για να μη δώσει λαβή στους αντιπάλους του. Κλεισμένος στον εαυτό του, συνέχιζε να βελτιώνει το σώμα του, αγνοώντας την ψυχική του υγεία. Μέχρι που το 2014 βρέθηκε σε ένα σημείο που δεν ήθελε πια να ζει. Απηυδισμένος με το να αισθάνεται χάλια, θέλησε να δώσει στον εαυτό του μία ευκαιρία.

Η δύναμη του να ζητάς βοήθεια

Όταν τελικά αναζήτησε ψυχολογική υποστήριξη, ένιωσε σαν κάποιος να του πήρε από τους ώμους ένα μεγάλο βάρος, που αισθανόταν ότι το κουβαλούσε σε όλη του τη ζωή. Κι έτσι, κατάφερε να αγαπήσει τον εαυτό του, το ποιος πραγματικά είναι. Από τότε, θεωρεί ότι η ψυχική υγεία αποτελεί το κλειδί στην επιτυχία.

Το τρικ του Michael Phelps για καλύτερη ψυχική υγεία Getty Images

Επόμενο, λοιπόν, το ότι αφιερώθηκε και στο να καταρρίψει το στίγμα που αποτρέπει τους ανθρώπους που υποφέρουν ψυχικά από το να αναζητήσουν τη βοήθεια που χρειάζονται, κάτι που έχει μεγάλη σημασία ειδικά για τους άντρες, που έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να αυτοκτονήσουν.

Η 'υπεύθυνη δήλωση'

Πλέον, στα 37 του και ήδη συνταξιοδοτημένος από τον πρωταθλητισμό, το 'τρικ' που τον βοηθάει να παραμένει σε ψυχική ισορροπία -ένα 'τρικ' που το προωθεί και μέσα από την πλατφόρμα ψυχολογικής υποστήριξης Talkspace- είναι η ιδέα μιας 'υπεύθυνης δήλωσης', σαν αυτής που υπογράφουν οι γονείς για τα παιδιά τους, για να τους επιτρέψουν π.χ. το να πάνε σε μια εκδρομή που διοργανώνει το σχολείο τους.

Σε αυτή, μπορείς να συμπληρώσεις το τι θα επιτρέψεις στον εαυτό σου να κάνει, υπό την προϋπόθεση ότι θα βάλεις στο πρόγραμμά σου την ψυχική σου υγεία.

Η πρώτη λέξη που σημείωσε ο ίδιος στη δική του 'υπεύθυνη δήλωση' ήταν η συγχώρεση. Κι αυτό γιατί έχει αποδεχθεί το ότι -μετά από είκοσι χρόνια που είχε υπερεστιάσει στην τελειοποίηση των επιδόσεών του στην κολύμβηση- του είναι ακόμη ελκυστικό το να αυτομαστιγώνεται. 'Μπορεί να προτρέξω και να σταματήσω να ζω τη στιγμή', λέει. Η υπεύθυνη δήλωση που έχει υπογράψει, όμως, λειτουργεί ως μία υπενθύμιση του ότι του επιτρέπεται το να χαλαρώνει.

> Διάβασε ακόμα: Τι να κάνεις αν μισείς τη δουλειά σου, σύμφωνα με το Harvard

Πέρα από αυτό το 'τρικ', κομμάτι της καθημερινής ζωής του Michael Phelps αποτελούν οι συνεδρίες ψυχοθεραπείας, όπως επίσης το διάβασμα αλλά και το να κρατάει ημερολόγιο. 'Πιστεύω πολύ στη δύναμη του να κάθεσαι κάτω και να γράφεις κάποια πράγματα', εξομολογείται. Το να ακουμπάει το στυλό στο χαρτί τον βοηθάει να επεξεργάζεται τα συναισθήματά του και να αποφεύγει τα συναισθηματικά ολισθήματα.

> Διάβασε ακόμα: Τα κατοικίδια ωφελούν σοβαρά την υγεία

Συνεχίζει, βέβαια, να γυμνάζεται και να κολυμπάει, αλλά όχι όπως κάποτε κι αυτό γιατί εκείνο που θέλει να αισθάνεται είναι η σύνδεση με το σώμα του. Το να βρίσκεται μέσα στο νερό τού δίνει ένα διάλειμμα από την τρέλα της καθημερινότητας, έναν χώρο για να αναπνεύσει και να ανασυνταχθεί.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης