Μόλις ανακαλύψαμε τι προκαλεί μισή μπύρα στο μυαλό μας

Έρευνα δύο αμερικανικών πανεπιστημίων μας βάζει σε δεύτερες σκέψεις όσον αφορά στις καλοκαιρινές μας μπύρες.

Από ότι φαίνεται ούτε το πλάνο "για μια μπύρα θα βγω και γυρίζω" είναι τελικά 100% υγιές, αφού μισή μπύρα την ημέρα είναι ικανή να μειώσει τον όγκο του εγκεφάλου μας και να καταπονήσει τις γνωστικές μας ικανότητες, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison και του Πανεπιστημίου της Pennsylvania. 

Τα καλά νέα για όλους τους λάτρεις της μπύρας όμως έχονται από πιο επίσημα χείλη και αυτό γιατί σύμφωνα με τη σύσταση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Υγείας δύο ποτά την ημέρα θεωρούνται ασφαλή για τους άνδρες. Ωστόσο, λέει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Remi Daviet, Ph.D., οι επιπτώσεις του αλκοόλ στον εγκέφαλο αυξάνονται εκθετικά με κάθε επιπλέον ποτό.

> Διάβασε ακόμη: Αλκοόλ χωρίς τύψεις, σύμφωνα με έναν ειδικό

Πώς διεξήχθη η μελέτη για τη μπύρα

"Δεν είναι γραμμικό", σύμφωνα με τον Daviet. "Χειροτερεύει όσο περισσότερο πίνεις". Για τη διεξαγωγή της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου για περισσότερα από 36.000 άτομα και τις συνέκριναν με έρευνες που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες σχετικά με τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο όγκος του εγκεφάλου συρρικνωνόταν με κάθε αυξανόμενο ποτό, σε σημείο που τέσσερα ποτά την ημέρα ισοδυναμούσαν με γήρανση του εγκεφάλου κατά 10 χρόνια.

> Διάβασε ακόμη: Πώς το ουίσκι κατάφερε να γίνει ο βασιλιάς των ποτών

Ανησυχείς, αλλά δεν είσαι έτοιμος να εγκαταλείψεις το βραδινό σου ποτό σύντομα; Αξίζει να σημειωθεί, λέει ο Daviet, ότι οι αλλαγές στον εγκέφαλο μετά από μόλις μία μονάδα αλκοόλ είναι μικρές - όταν αρχίζετε να πίνετε το ένα κοκτέιλ μετά το άλλο είναι που αρχίζει η πραγματική ζημιά. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης