Δεν είμαστε λίγοι αυτοί που πιστεύουμε ότι για να αποκτήσουμε μυϊκή μάζα πρέπει να σηκώσουμε τα πιο βαριά διαθέσιμα βαράκια και ότι μόνο τότε το σώμα μας θα δουλεύει πλήρως. Τι θα έλεγες όμως αν δεν είναι τελικά έτσι; Αν δηλαδή μπορούσαμε να καταφέρουμε αντίστοιχα αποτελέσματα με λιγότερο βάρος; Σε αυτό ακριβώς αναφέρθηκε ο Arnold Schwarzenegger, σε πρόσφατες δηλώσεις του.

Τι ανέφερε ο Schwarzenegger

Συγκεκριμένα, ο ηθοποιός ξεκαθάρισε αρχικά ότι το πιο σημαντικό είναι ότι ο καθένας πρέπει να κάνει αυτό που τον ευχαριστεί και τον κάνει ευτυχισμένο. Αν αυτό είναι να σηκώσει περισσότερα κιλά, ας το κάνει. Αλλά αν κάποιος προτιμά να παραμείνει λιποβαρής, επίσης μπορεί να πετύχει σημαντικά αποτελέσματα μέσω της άθλησής του.  

Το κύριο κλειδί για την αύξηση της μυϊκής μάζας είναι να φτάσουμε σε "μυϊκή αποτυχία", ώστε να ωθήσουμε τον μυ στα όριά του. Γι' αυτόν το λόγο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζει όποιος θέλει να είναι φόρμα είναι το πού βρίσκεται το σημείο αποτυχίας του και να κάνει σωστά τις ασκήσεις για να το πετύχει. Αν το κάνει σωστά, μπορεί να μηνχρειάζεται 50 επαναλήψεις μιας άσκησης, αλλά λιγότερες, επειδή θα δουλεύει πραγματικά κάθε μυ.

Το δεύτερο πιο σημαντικό μέρος, σύμφωνα με τον ηθοποιό και πρώην Mr. Olympia, είναι η προπόνηση προοδευτικής υπερφόρτωσης. Καθώς γυμναζόμαστε, οι μύες μας θα χρειάζονται περισσότερη ώρα για να φτάσουν στην αποτυχία, οπότε είναι σημαντικό να αυξάνουμε σταδιακά την ένταση. Όμως, δεν είναι απαραίτητο να αυξάνουμε και τα κιλά. "Πρέπει να προσθέτεις όλο και περισσότερα, είτε πρόκειται για επαναλήψεις, είτε για σετ, είτε για κιλά", εξηγεί ο Schwarzenegger.

Henry Cavill, το απόλυτο role model

Τα αποτελέσματα αυτής της μεθόδου είναι ορατά στον Henry Cavill. Ο ηθοποιός το 2019 είχε εξηγήσει ότι για το The Witcher είχε τροποποιήσει την προπόνησή του και είχε διαπιστώσει ότι το να κάνει τις ασκήσεις του με μικρότερους αλτήρες αποδείχθηκε εξίσου αποτελεσματικό με την άρση περισσότερων κιλών. Αυτό που έκανε ήταν να δίνει πλήρη προσοχή στην άσκηση, από τη στάση του σώματος μέχρι την κάμψη των μυών του, και με αυτόν τον τρόπο διατηρούσε τον εαυτό του σε φόρμα για τη σειρά του Netflix.

Εντούτοις, ο Schwarzenegger διευκρίνισε ότι υπάρχουν ορισμένοι τύποι ασκήσεων κατά τις οποίες είναι προτιμότερο να αυξάνουμε το φορτίο και να μειώνουμε τις επαναλήψεις για να αποφύγουμε τραυματισμούς ή κακές επαναλήψεις που δε λειτουργούν. Σε αυτές συγκαταλέγονται τα καθίσματα, οι πιέσεις και οι άρσεις θανάτου.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.