Αεροβική ή βάρη: Πώς να ξεκινήσεις την προπόνησή σου

Υπάρχει άραγε σωστή σειρά; Εντός διαβάζεις μύθους και αλήθειες.

"Αεροβική ή βάρη;". Και αυτό κυρίες και κύριοι μοιάζει να είναι ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα αναφορικά με το πώς πρέπει να ξεκινά μία προπόνηση. Στον κόσμο του fitness, το "αεροβική ή βάρη" μοιάζει να είναι πραγματικά ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα. Υπάρχει σωστή σειρά; Τα ερωτήματα γύρω από αυτό είναι πολλά, υπάρχουν όμως απαντήσεις και εμείς τις έχουμε συγκεντρωμένες. 

Για αρχή, η απάντηση για το πώς πρέπει να ξεκινήσεις την προπόνησή σου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το ιστορικό προπόνησης, η εμπειρία, η ηλικία, η αντοχή στην άσκηση, οι στόχοι και οι προσωπικές προτιμήσεις παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Με λίγα λόγια, αν έχεις ως στόχο να "χτίσεις" δύναμη αυξάνοντας τη μυική σου μάζα τότε είναι προτιμότερο να ξεκινήσεις την προπόνησή σου με βάρη. Αντιθέτως, αν επιθυμείς να αυξήσεις απλώς τις αντοχές σου και κάνεις γενικά λίγα βάρη, τότε μπορείς να ξεκινήσεις με αερόβια άσκηση. 

Τι γίνεται όταν αποφασίζεις να κάνεις αεροβική πριν από τα βάρη; 

Το να κάνεις αεροβική πριν από τα βάρη δεν είναι λάθος. Πρέπει όμως να γνωρίζεις τις συνέπειες. Αν λοιπόν θέλεις να αποκτήσεις δύναμη, η αεροβική δε βοηθάει πριν τα βάρη γιατί θα κουράσεις τους μύες ενώ μπορεί και να τραυματιστείς. Μια μελέτη μάλιστα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Strength and Conditioning Research διαπίστωσε ότι το να κάνεις αεροβική άσκηση πριν από την προπόνηση με βάρη μπορεί να διακυβεύσει σημαντικά την απόδοση της αντοχής σου.

Πόση ώρα αεροβική πρέπει να κάνεις μετά τα βάρη;  

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση σχετίζεται άμεσα με τους στόχους που έχει ο καθένας. Αν για παράδειγμα θέλεις να βελτιώσεις την καρδιοαγγειακή σου υγεία, τότε αρκούν 150 λεπτά αεροβικής άσκησης μέσα στην εβδομάδα τα οποία μπορείς να χωρίσεις σε προπονήσεις των 25 λεπτών, αν γυμνάζεσαι έξι φορές την εβδομάδα. Σημαντικό είναι να θυμάσαι ότι η αερόβια άσκηση θα πρέπει να αυξάνει τον καρδιακό σου ρυθμό με σταθερό τρόπο μέσα από την επανάληψη ρυθμικών κινήσεων. 

Αεροβική και βάρη μαζί 

Το να συνδυάσεις σε μία μέρα αεροβική και βάρη φαίνεται πως είναι μία καλή επιλογή αφού θα σου επιτρέψει να φτάσεις γρήγορα το επιθυμητό αποτέλεσμα και στους δύο τομείς της φυσικής σου κατάστασης. 

Αεροβική μετά από τα βάρη, η επίδραση στην ανάπτυξη των μυών 

Η άποψη ότι η αεροβική μετά τα βάρη εξουδετερώνει κόπους και "κέρδος" από την προπόνηση δεν ισχύει, τουλάχιστον όχι αν ακολουθήσεις μία έξυπνη στρατηγική. Συγκεκριμένα, για να διατηρήσεις και να αυξήσεις τη μυική σου μάζα, τα παρακάτω βήματα είναι αυτά που θα κάνουν τη διαφορά: 

> Κατανάλωσε πολλές θερμίδες 

> Φάε τη σωστή ποσότητα πρωτεΐνης ούτως ώστε να ανακάμψουν οι μύες σου 

> Βεβαιώσου ότι καταναλώνεις αρκετούς υδατάνθρακες 

> Συνέχισε να κάνεις βάρη αυξάνοντας μάλιστα με τον καιρό τα κιλά 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το Πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας