Οι πλειομετρικές ασκήσεις που προτείνει το Harvard σε όσους δεν 'το έχουν' με τη γυμναστική

Τρεις ασκήσεις για να ενισχύσεις τη φυσική σου κατάσταση.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 08 Φεβρουαρίου 2024

Αν επισκέπτεσαι συχνά το γυμναστήριο, πιθανόν να έχεις παρατηρήσει πως κάποια άτομα ασχολούνται με πλειομετρικές ασκήσεις. Αυτές οι ασκήσεις, που συχνά επισκιάζονται από πιο παραδοσιακές προπονήσεις, μπορεί να φαίνονται περίεργες με την πρώτη ματιά. Ωστόσο, σύμφωνα με το Harvard, θα μπορούσαν να αποτελέσουν το τέλειο σημείο εκκίνησης για όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν τη γυμναστική ή να ενισχύσουν τις αθλητικές τους ικανότητες.

Τι είναι οι πλειομετρικές ασκήσεις;

Τι ακριβώς είναι οι πλειομετρικές ασκήσεις; Ουσιαστικά, περιλαμβάνουν σύντομες, έντονες "εκρήξεις" δραστηριότητας που επικεντρώνονται στην επεξεργασία των μυϊκών ινών ταχείας σύσπασης στο κάτω μέρος του σώματος. Αυτές οι ίνες είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία της εκρηκτικής δύναμης που απαιτείται σε δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο ή το άλμα.

Η πλειομετρική προπόνηση είναι αναπόσπαστο μέρος της ρουτίνας πολλών αθλητών που συμμετέχουν σε αθλήματα, τα οποία απαιτούν γρήγορες και ισχυρές κινήσεις, όπως το μπάσκετ, το βόλεϊ, το τένις και ο στίβος. Δεν βοηθά μόνο στον συντονισμό, την ευκινησία και την ευλυγισία, αλλά παρέχει επίσης έντονη άσκηση για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Οι πλειομετρικές ασκήσεις που προτείνει το Harvard σε όσους δεν 'το έχουν' με τη γυμναστικήiStock / Atstock Productions

Είναι κατάλληλες για αρχάριους;

Με λίγα λόγια, ναι. Ενώ κάποιοι μπορεί να είναι εξοικειωμένοι μόνο με το τυπικό box jump, που σχετίζεται με το CrossFit, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πλειομετρικών ασκήσεων κατάλληλων για διάφορα επίπεδα φυσικής κατάστασης. Οι προχωρημένες ασκήσεις θα πρέπει να επιχειρούνται μόνο όταν έχουν αναπτυχθεί ορισμένες δεξιότητες.

Οι αρχάριοι είναι σημαντικό να εκτελούν αυτές τις ασκήσεις σε μια ασφαλή -κατά προτίμηση μαλακή- επιφάνεια, είτε στο γυμναστήριο, είτε στο σπίτι, χρησιμοποιώντας ένα χοντρό χαλάκι ή επάνω στο γρασίδι. Αυτό βοηθά στην απορρόφηση των κρούσεων, μειώνοντας την καταπόνηση των αρθρώσεων. Ως εκ τούτου, το άλμα σε τσιμέντο ή σε πλακάκια δεν συνιστάται.

Στην αρχή, δεν χρειάζεται να εκτελείς υψηλά άλματα. Αρκεί αρχικά η απλή ανύψωση μερικών εκατοστών από το έδαφος. Το κλειδί είναι να προσγειωθείς μαλακά με λυγισμένα γόνατα, αποφεύγοντας να τα κλειδώσεις κατά την πρόσκρουση.

Ποιες πλειομετρικές ασκήσεις συνιστά, λοιπόν, το Harvard;

Πλευρικά άλματα

Για να ξεκινήσεις την πλειομετρική προπόνηση, στάσου με τα πόδια ενωμένα. Μετάφερε το βάρος σου στο δεξί πόδι και πήδηξε όσο το δυνατόν πιο μακριά προς τα αριστερά, καθώς προσγειώνεσαι πρώτα στο αριστερό πόδι και μετά στο δεξί. Επανάλαβε και από την άλλη πλευρά.

Μπορείς να τεντώσεις τα χέρια σου προς τα εμπρός ή να τα αφήσεις να κινηθούν φυσικά με το άλμα. Είναι ζωτικής σημασίας να μην καμπουριάζεις προς τα εμπρός ή να μη στρογγυλεύεις τους ώμους σου κατά τη διάρκεια του άλματος. Ξεκίνησε προσεκτικά με μικρότερα άλματα, παραμένοντας κοντά στο έδαφος. Στόχευσε σε 15 επαναλήψεις και 1 έως 3 σετ, καθώς ξεκουράζεσαι όπως πρέπει μεταξύ των σετ.

Σχοινάκι

Το άλμα με σχοινάκι είναι μια βασική άσκηση για διάφορους αθλητές, όπως πυγμάχους, λάτρεις του CrossFit και γυμναστές. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για γρήγορη κίνηση, ελάχιστη επαφή με το έδαφος και βελτίωση του συντονισμού, του ύψους άλματος και της ταχύτητας με την πάροδο του χρόνου.

ΣχοινάκιiStock / katleho Seisa

Ρύθμισε ένα χρονόμετρο για 2 λεπτά, τα οποία μπορούν να χωριστούν σε διαστήματα των 10 έως 30 δευτερολέπτων, αν η συνεχής άσκηση αποτελεί πρόκληση για εσένα. Αν μπερδευτείς στο σχοινάκι, μην αποθαρρύνεσαι. Κάνε μια σύντομη παύση, επίστρεψε στην αρχική θέση και συνέχισε την άσκηση.

Αν ο συντονισμός είναι ακόμη αναπτυσσόμενος, εξασκήσου στην ίδια κίνηση άλματος χωρίς το σχοινί, μετακινώντας μόνο τα χέρια ή χτυπώντας τα στους γοφούς σου.

Άλματα προς τα εμπρός

Στάσου με τα πόδια ενωμένα. Λύγισε τα γόνατα και πήδηξε με δύναμη προς τα εμπρός, φτάνοντας όσο το δυνατόν πιο μακριά. Γύρισε και πήδα πίσω στην αρχική θέση. Έτσι ολοκληρώνεται μία επανάληψη. Στόχευσε σε 5 έως 10 επαναλήψεις και 1 έως 3 σετ, καθώς ξεκουράζεσαι μεταξύ των σετ.

Άφησε τα χέρια σου να αιωρούνται φυσικά με το άλμα, χωρίς να ανησυχείς για συγκεκριμένες θέσεις των χεριών. Για να κάνεις την άσκηση πιο εύκολη, πήδηξε σε μικρότερη απόσταση με μικρότερο ύψος. Για να αυξήσεις τη δυσκολία, κάνε το αντίθετο.

Με αυτές τις τρεις πλειομετρικές ασκήσεις, μπορείς να ξεκινήσεις το ταξίδι της βελτίωσης της φυσικής σου κατάστασης από την άνεση του σπιτιού σου, καθορίζοντας τον δικό σου ρυθμό με βάση το δικό σου επίπεδο.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα