Ενώ η σοκολάτα ήταν η απόλυτη χαρά μας όταν ήμασταν παιδιά, μεγαλώνοντας συνήθως περιορίζουμε την κατανάλωσή της. Οι αναφορές σχετικά με αυτό το τρόφιμο φαίνεται πως αντιφάσκουν. Είναι κακή για εσένα; Είναι καλή, μήπως; Ίσως ήρθε η ώρα να ρίξουμε λίγο φως, φέρνοντας κάποια επιστημονικά δεδομένα.

Είναι η σοκολάτα καλή για εσένα;

Πράγματι, η σοκολάτα -ή, πιο συγκεκριμένα, το κακάο, ο ακατέργαστος, ανεπεξέργαστος κόκκος- είναι ένα θαύμα. Περιέχει πολλές διαφορετικές δραστικές ενώσεις, ορισμένες από τις οποίες μπορούν να προκαλέσουν νευρολογικές επιδράσεις στον εγκέφαλο, που μπορούν να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, δηλαδή την προστατευτική ασπίδα, η οποία εμποδίζει τις βλαβερές ουσίες -όπως τις τοξίνες και τα βακτήρια- να εισέλθουν στον ευαίσθητο νευρικό ιστό.

Μία από αυτές μπορεί να είναι η ένωση θεοβρωμίνη, η οποία βρίσκεται επίσης στο τσάι και συμβάλλει στην πικρή γεύση. Γνωρίζουμε, λοιπόν, ότι ορισμένες ουσίες που περιλαμβάνονται στη σοκολάτα θα μπορούσαν να επηρεάσουν το νευρικό σύστημα και να συμβάλουν τόσο στον "εθισμό" σου στη σοκολάτα, όσο και σε μια "ευρεία επίδραση ευεξίας".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.