Αν και σε φήμη το ξεπερνούν η σοκολάτα και το παγωτό, το τυρί παραδόξως, είναι μία τροφή που στην πραγματικότητα έχει εξαιρετικό αντίκτυπο στην υγεία μας, από διάφορες απόψεις. Πολλές επιστημονικές μελέτες το προτείνουν εκ νέου για τα οφέλη του και κυρίως, γιατί μας κάνει χαρούμενους.
Ας δούμε όμως τα πρακτικά πλεονεκτήματά του, πέρα από το συναισθηματικό κομμάτι:
Βασικά θρεπτικά συστατικά
Το τυρί είναι γεμάτο με σημαντικά βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, πρωτεΐνες, βιταμίνες Α και Β12, φώσφορο και ψευδάργυρο. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για υγιή οστά και δόντια, ενώ η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών. Οι βιταμίνες Α και Β12 υποστηρίζουν την όραση, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος παίζουν βασικό ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό και τη λειτουργία των ενζύμων.
Υγεία των οστών
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο και βιταμίνη D, το τυρί μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και στην πρόληψη καταστάσεων όπως η οστεοπόρωση. Η τακτική κατανάλωση τυριού μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τα αναπτυσσόμενα παιδιά και τους εφήβους, τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και τους ηλικιωμένους ενήλικες, οι οποίοι χρειάζονται περισσότερο ασβέστιο για να διατηρήσουν ισχυρά, υγιή οστά.
Καρδιαγγειακή υγεία
Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το τυρί, όταν καταναλώνεται με μέτρο, μπορεί να έχει θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία. Περιέχει ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της LDL ("κακής") χοληστερόλης και στην αύξηση της HDL ("καλής") χοληστερόλης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επιλέγουμε ποικιλίες τυριού με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και μέτριες μερίδες για να αποφύγετε την περίσσεια.
Εντερική υγεία
Τυριά όπως το cottage και το γιαούρτι περιέχουν προβιοτικά, ωφέλιμα βακτήρια που βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας. Τα προβιοτικά μπορούν να βελτιώσουν την πέψη, να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να αποτρέψουν τις εντερικές λοιμώξεις. Η κατανάλωση τυριών με προβιοτικά μπορεί επομένως να συμβάλλει στην καλύτερη εντερική και γενική υγεία.
Γνωστικά οφέλη
Το τυρί περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Β12 και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία σχετίζονται με γνωστικά οφέλη. Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του εγκεφάλου και την παραγωγή μυελίνης, μιας ουσίας που προστατεύει τις νευρικές ίνες. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε ορισμένα τυριά, μπορούν να υποστηρίξουν τη μνήμη και τη συνολική γνωστική λειτουργία, μειώνοντας τον κίνδυνο γνωστικής παρακμής που σχετίζεται με την ηλικία.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.