
Το ακριβότερο (και πιο σπάνιο) τυρί του κόσμου
Δεν είναι ιταλικό, δεν είναι γαλλικό. Έρχεται από τη Σερβία και φτιάχνεται από γάλα γαϊδούρας.
Όταν η κουβέντα πηγαίνει σε ποιοτικά τυριά, μοιραία θα ανατρέξει κάποιος σε κουζίνες όπως η ιταλική ή η γαλλική. Λίγα πράγματα άλλωστε μπορούν να συγκριθούν με ένα κομμάτι Brie συνοδεία τραγανής μπαγκέτας ή μία καλοφτιαγμένη caprese με ολόφρεσκη μοτσαρέλα Bufala. Αλλά όχι, ούτε τα προαναφερθέντα, ούτε κάποια από τα πολλά καλά τυριά που γνωρίζεις είναι το ακριβότερο τυρί του κόσμου. Ο συγκεκριμένος τίτλος ανήκει στο σέρβικο Pule, που κοστολογείται γύρω στα €975/κιλό.
Ονομασίας προέλευσης: Zasavica
Το Pule φτιάχνεται σε μία και μόνο φάρμα, στην περιοχή Zasavica της βορειοδυτικής Σερβίας από γάλα (του προστατευόμενου πλέον είδους) γαϊδούρας. Ο Slobodan Simic, ιδιοκτήτης της φάρμας, είναι ουσιαστικά και ο μοναδικός παραγωγός του πλανήτη και δραστηριοποιείται σε εγκαταστάσεις που έχει φτιάξει ο ίδιος και η οικογένειά του σε μία αγροτική περιοχή περίπου 80 χλμ δυτικά του Βελιγραδίου.
O Simic ξεκίνησε με μόλις 12 γαϊδουράκια και πλέον έχει στην κατοχή του περισσότερα από 300 ζώα, τα οποία αρμέγονται τρεις φορές τη μέρα.



Για κάθε ένα κιλό του τυριού απαιτούνται 25 κιλά γάλακτος, κάτι που εν μέρει δικαιολογεί την τιμή του, όπως επίσης και η δυσκολία για να φτιαχτεί. Το γάλα γαϊδούρας δεν έχει αρκετή καζεΐνη προκειμένου να πήξει, με τον Simic να καταφεύγει σε μία δική του μέθοδο, η οποία ασφαλώς παραμένει μυστική.
Η γεύση του θυμίζει αυτή του ισπανικού manchego (που κοστίζει μόλις €16/κιλό) αλλά είναι εξαιρετικά πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες - συγκεκριμένα το γάλα γαϊδούρας περιέχει 60 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το αγελαδινό και πρωτεΐνη σε ποσοστό που αγγίζει το 80%, έχει τρομερά χαμηλό επίπεδο λιπαρών και ποσότητα λακτόζης σχεδόν παρόμοια με εκείνη του ανθρώπινου γάλακτος.
> Διάβασε ακόμη: Πού θα φας τα πιο επικά σάντουιτς στην Αθήνα
Το Pule έχει ασφαλώς αρκετά περιορισμένη παραγωγή: Σκέψου μόνο ότι για να παραχθεί ένα κιλό πρέπει να αρμεχτούν αρκετές δεκάδες ζώα.

Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν πως μιλάμε για ένα πολύτιμο και ως εκ τούτου σημαντικά ακριβό συστατικό. Ο μύθος άλλωστε υποστηρίζει ότι η τελευταία βασίλισσα της αρχαίας Αιγύπτου, Κλεοπάτρα, συνήθιζε να λούζεται με αυτό σε ένα ιδιαίτερο τελετουργικό ομορφιάς. Στη Zasavica μάλιστα, φτιάχνονται πολλά σαπούνια και απορρυπαντικά που το περιέχουν.
Διάβασε ακόμη για το τέλειο pairing κρασιού και τυριού, το βιετναμέζικο σάντουιτς που κατακτά τον πλανήτη και τη σημασία της λίστας ελαιολάδου στα ελληνικά εστιατόρια.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα