Τα φιστίκια είναι από τα πιο αγαπημένα σνακ στον κόσμο. Είναι νόστιμα, ταιριάζουν με τα πάντα και –το κυριότερο– είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά. Ναι, έχουν λιπαρά, αλλά είναι από τα "καλά" και κάνουν καλό στην καρδιά.
Όπως έδειξε μια μελέτη του 2014, η κατανάλωση φιστικιών ή φυστικοβούτυρου μπορεί να βελτιώσει την καρδιακή υγεία, ειδικά σε άτομα με διαβήτη.
Γιατί να βάλεις τα φιστίκια στη διατροφή σου
Τα φιστίκια έχουν εξαιρετικό διατροφικό προφίλ: είναι πλούσια σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, φυτικές ίνες, βιταμίνες και απαραίτητα μέταλλα. Παρότι έχουν πολλές θερμίδες, οι ειδικοί προτείνουν να τα καταναλώνουμε με μέτρο, καθώς τα οφέλη τους είναι σημαντικά.
Τα βασικά οφέλη των φιστικιών
1. Προστατεύουν την καρδιά
Σε αντίθεση με άλλα τρόφιμα που είναι γεμάτα κορεσμένα λιπαρά, τα φιστίκια περιέχουν κυρίως ακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι ωφέλιμα για την καρδιαγγειακή υγεία.
2. Ρυθμίζουν το σάκχαρο
Τα φιστίκια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που σημαίνει ότι δεν προκαλούν απότομες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό τα καθιστά ιδανικά για άτομα με διαβήτη ή όσους έχουν προδιάθεση.
3. Βοηθούν στον έλεγχο του βάρους
Σύμφωνα με έρευνα, η τακτική κατανάλωση φιστικιών και ξηρών καρπών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας σε βάθος πενταετίας. Παρότι θερμιδικά είναι πλούσια, η πρωτεΐνη και οι φυτικές τους ίνες βοηθούν στον κορεσμό, αποτρέποντας την υπερκατανάλωση τροφής.
Αν μέχρι τώρα έβλεπες τα φιστίκια ως ένα απλό σνακ, ήρθε η ώρα να τα δεις αλλιώς. Δεν είναι μόνο γευστικά, αλλά και μια πανίσχυρη διατροφική επιλογή για την υγεία σου.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.