Ποιος θα το περίμενε ότι ένα φρούτο που έχει γίνει σχεδόν must σε σαλάτες, σάντουιτς και Instagram posts θα μπορούσε να έχει τόσο σημαντική επίδραση στο σώμα μας; Ο λόγος φυσικά για το αβοκάντο, που σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του επικίνδυνου κοιλιακού λίπους.
Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην Journal of Nutrition, συμμετείχαν 105 υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες. Για δώδεκα εβδομάδες, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν ένα κύριο γεύμα την ημέρα, στο οποίο είχε ενσωματωθεί ένα ολόκληρο φρέσκο αβοκάντο.
Μείωση του σπλαχνικού λίπους
Όπως αποδείχθηκε, οι ενήλικες που έτρωγαν το συγκεκριμένο γεύμα παρουσίασαν μείωση του σπλαχνικού λίπους – δηλαδή του λίπους που περιβάλλει τα όργανα στην κοιλιά και θεωρείται το πιο επικίνδυνο για την υγεία.
"Σκοπός μας δεν ήταν να μελετήσουμε την απώλεια βάρους”, εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Naiman Khan από το Τμήμα Κινησιολογίας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Ιλινόις. "Θέλαμε να δούμε πώς επηρεάζεται η κατανομή του λίπους στο σώμα με τη συστηματική κατανάλωση αβοκάντο.”
Η σημασία αυτής της διαφοροποίησης είναι μεγάλη, καθώς το σπλαχνικό λίπος (σε αντίθεση με το υποδόριο, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα) σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακά προβλήματα και φλεγμονές.
Σημαντικά ευρήματα
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με τη βασική διαφορά στη διατροφή τους να είναι η παρουσία ή όχι αβοκάντο στο κύριο γεύμα τους. Πριν και μετά το τέλος των δώδεκα εβδομάδων, οι ερευνητές μέτρησαν τόσο τα επίπεδα κοιλιακού λίπους όσο και την ανοχή στη γλυκόζη — δείκτη σχετικό με τον διαβήτη.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ενήλικες της ομάδας με το αβοκάντο παρουσίασαν αισθητή μείωση στο σπλαχνικό λίπος και βελτίωση στην αναλογία σπλαχνικού προς υποδόριο λίπος.
Το επόμενο βήμα των επιστημόνων είναι να μελετήσουν πιο βαθιά γιατί το αβοκάντο έχει αυτή την επίδραση και τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα σε κυτταρικό επίπεδο. Μέχρι τότε, μάλλον δεν χάνουμε τίποτα να βάλουμε λίγο παραπάνω αβοκάντο στο πιάτο μας.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.