Κοιμάσαι αλλά δεν ξεκουράζεσαι. Ξυπνάς κουρασμένος, κάποιες φορές με πονοκέφαλο ή ταχυκαρδία. Η υπνική άπνοια είναι εδώ και καιρό μια υποτιμημένη απειλή για την υγεία – αλλά τώρα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, μπαίνει στην ατζέντα της κλιματικής κρίσης.
Η έρευνα προέρχεται από το Πανεπιστήμιο Flinders στην Αυστραλία και δημοσιεύθηκε στο Nature Communications. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 116.000 άτομα σε όλο τον κόσμο, τα οποία είχαν κοιμηθεί με αισθητήρες κάτω από το στρώμα τους για περίπου 500 νύχτες. Τα δεδομένα αυτά συγκρίθηκαν με μετεωρολογικά μοντέλα που κατέγραφαν τις θερμοκρασίες ανά περιοχή.
Τα αποτελέσματα της έρευνας
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες συσχετίστηκαν με 45% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης επεισοδίων υπνικής άπνοιας μέσα σε μια νύχτα.
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Bastien Lechat, από το FHMRI Sleep Health του Πανεπιστημίου Flinders: "Εκπλαγήκαμε από το μέγεθος της συσχέτισης μεταξύ της θερμοκρασίας περιβάλλοντος και της σοβαρότητας της υπνικής άπνοιας".
Πέρα όμως από τις προσωπικές δυσκολίες, υπάρχει και ένα σοβαρό κοινωνικοοικονομικό κόστος. Το 2023, μόνο σε 29 χώρες που εξετάστηκαν, χάθηκαν περίπου 800.000 "υγιή" ανθρώπινα έτη ζωής, ενώ το οικονομικό κόστος ξεπέρασε τα 98 δισεκατομμύρια δολάρια – ποσό που περιλαμβάνει απώλεια ευεξίας αλλά και παραγωγικότητας στην εργασία.
Η νόσος δεν κάνει διακρίσεις, αλλά φαίνεται πως επηρεάζει περισσότερο τις ευρωπαϊκές χώρες, πιθανώς λόγω της μικρότερης χρήσης κλιματιστικών. Παρόλα αυτά, ακόμα και σε περιοχές με καλή πρόσβαση σε άνετες συνθήκες ύπνου, οι συνέπειες είναι αισθητές. Όπως σημειώνει ο καθηγητής Danny Eckert, ανώτερος ερευνητής στη μελέτη: "Η έρευνά μας επικεντρώθηκε σε πληθυσμούς με σχετικά καλές συνθήκες διαβίωσης – κάτι που σημαίνει ότι το πραγματικό κόστος μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο".
Επηρεάζει ήδη περίπου 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως
Η υπνική άπνοια επηρεάζει ήδη περίπου 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως και συνδέεται με προβλήματα όπως υπέρταση, άνοια, καρδιοπάθειες και αυξημένο κίνδυνο τροχαίων. Αν δεν γίνει κάποια πολιτική παρέμβαση για την αναχαίτιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι επιστήμονες προβλέπουν διπλασιασμό του βάρους της νόσου έως το 2100.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.