Τα τελευταία χρόνια πολλές έρευνες έχουν αναδείξει τα οφέλη της ζεστής σοκολάτας για την υγεία – από την ανανέωση των κυττάρων έως την προστασία της καρδιάς (ειδικά στους άνδρες). Συχνά, βέβαια, τα μέσα ενημέρωσης τείνουν να υπερβάλλουν. Ωστόσο, η διατροφολόγος μακροζωίας Ruchi Bhuwania Lohia θεωρεί πως τα οφέλη της είναι υπαρκτά, αρκεί να γνωρίζουμε πώς να την καταναλώνουμε σωστά.

Γιατί η ζεστή σοκολάτα θεωρείται υγιεινή

Η ειδικός εξηγεί ότι το μυστικό βρίσκεται στο κακάο και στην ποιότητά του. Η ζεστή σοκολάτα με σκόνη κακάο υψηλής ποιότητας ή με μαύρη σοκολάτα που περιέχει πάνω από 80% κακάο είναι γεμάτη φλαβανόλες – φυτικές ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι φλαβανόλες συμβάλλουν σε καλύτερη λειτουργία του εντέρου, υγιή αγγεία, χαμηλότερη πίεση και καλύτερη μνήμη.

Επιπλέον, το κακάο περιέχει χρήσιμα μέταλλα όπως μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, ψευδάργυρο και άλλα που υποστηρίζουν την καρδιά, τον μεταβολισμό και το νευρικό σύστημα.

Τι είδους ζεστή σοκολάτα να επιλέγετε

Η πιο διαδεδομένη μορφή με σοκολάτα γάλακτος είναι φτωχή σε κακάο και πλούσια σε ζάχαρη, γι’ αυτό θεωρείται απλά μια λιχουδιά. Η πιο ωφέλιμη επιλογή είναι η ζεστή σοκολάτα με ακατέργαστο κακάο ή με σκόνη κακάο χωρίς πρόσθετη ζάχαρη. Έτσι κερδίζουμε όλα τα θρεπτικά στοιχεία χωρίς περιττές θερμίδες.

Διαβάστε Επίσης

Ακόμη και η χρήση μαύρης σοκολάτας με 80% και άνω περιεκτικότητα σε κακάο μπορεί να δώσει οφέλη, αν και περιλαμβάνει λίγη ζάχαρη και λίπος. Σε μελέτες φάνηκε πως το κακάο με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες μείωσε την κόπωση και προστάτεψε την καρδιά από στρες.

Αντίθετα, τα έτοιμα φακελάκια και τα πολύ επεξεργασμένα μείγματα είναι γεμάτα ζάχαρη και πρόσθετα, γι’ αυτό καλό είναι να τα αποφεύγουμε.

Ποιο γάλα ταιριάζει καλύτερα

Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση για το ποιο γάλα είναι ιδανικό. Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι το αγελαδινό γάλα ίσως μειώνει την απορρόφηση των φλαβανολών, ενώ πολλά φυτικά ροφήματα περιέχουν ζάχαρη και λιπαρά. Η πιο πρακτική συμβουλή είναι να επιλέγετε αυτό που σας αρέσει περισσότερο.

Πόση ζεστή σοκολάτα είναι αρκετή

Η μετριοπάθεια είναι βασική. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων προτείνει περίπου 200mg φλαβανολών την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού κακάο. Αν, όμως, το ρόφημα συνοδεύεται από πολλή ζάχαρη, marshmallows ή κρέμα, αυξάνεται ο κίνδυνος για παχυσαρκία και προβλήματα υγείας.

Ζεστή σοκολάτα ή μαύρη σοκολάτα;

Και οι δύο έχουν θρεπτικά στοιχεία, αλλά το ρόφημα μπορεί να απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό και με λιγότερες θερμίδες, εφόσον παρασκευαστεί χωρίς ζάχαρη. Ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας με πάνω από 80% κακάο καθημερινά παραμένει επίσης μια καλή επιλογή.

Τι πρέπει να προσέχετε

Μερικά προϊόντα κακάο περιέχουν βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδο ή κάδμιο. Έρευνες έχουν δείξει ότι αρκετά εμπορικά προϊόντα ξεπερνούν τα όρια. Αυτό δεν είναι πρόβλημα με περιστασιακή κατανάλωση, αλλά μπορεί να γίνει επικίνδυνο αν καταναλώνεται καθημερινά σε μεγάλες ποσότητες. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να επιλέγουμε προϊόντα που πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.