Σου έχουν πει ποτέ ότι για να χτίσεις μύες μετρά μόνο η ποσότητα της πρωτεΐνης που καταναλώνεις; Οι περισσότεροι μιλούν για macros και πρωτεϊνικούς στόχους, όμως νέα έρευνα δείχνει πως το θέμα είναι πιο σύνθετο από το να τρως απλώς όσο περισσότερη πρωτεΐνη γίνεται.
Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι, που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, υποστηρίζει ότι το είδος του κρέατος και η περιεκτικότητά του σε λίπος παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πόσο αποτελεσματικά αναρρώνουν και αναπτύσσονται οι μύες μετά την προπόνηση.
Ποιο είναι το καλύτερο κρέας για να φας μετά το γυμναστήριο
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άπαχο χοιρινό ενισχύει περισσότερο τη μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση —τη διαδικασία επιδιόρθωσης και ενίσχυσης του μυϊκού ιστού— σε σύγκριση με πιο λιπαρά κομμάτια του ίδιου κρέατος. Στην έρευνα συμμετείχαν νεαροί ενήλικες που έκαναν προπόνηση δύναμης και στη συνέχεια κατανάλωσαν είτε άπαχο είτε λιπαρό χοιρινό. Όσοι έφαγαν το άπαχο κρέας εμφάνισαν σαφώς υψηλότερα ποσοστά μυϊκής αναδόμησης τις ώρες μετά την άσκηση.
Ο Nicholas Burd, καθηγητής κινησιολογίας και επικεφαλής της έρευνας, εξήγησε ότι "οι ζωικές πρωτεΐνες δεν έχουν όλες την ίδια ικανότητα να ενισχύουν την ανάπτυξη των μυών· ακόμη και μικρές διαφορές στο λίπος μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αξιοποιεί την πρωτεΐνη μετά την άσκηση".
Η μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση είναι η διαδικασία με την οποία η διατροφή μεταφράζεται σε πραγματική μυϊκή ανάπτυξη. Όταν ασκείσαι, προκαλείς μικροσχίσεις στις μυϊκές ίνες και η πρωτεΐνη παρέχει τα αμινοξέα που χρειάζονται για την αποκατάστασή τους.
Η μελέτη δείχνει ότι τα άπαχα κρέατα διευκολύνουν την απορρόφηση και αξιοποίηση των αμινοξέων, ενώ τα πιο λιπαρά φαίνεται να επιβραδύνουν τη διαδικασία, μειώνοντας την αποδοτικότητα της αποκατάστασης. Έτσι, δύο πηγές πρωτεΐνης με ίδια περιεκτικότητα μπορεί να δώσουν διαφορετικά αποτελέσματα, ανάλογα με το λίπος τους.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκλειστούν τα πιο λιπαρά κομμάτια — απλώς φαίνεται πως οι πιο άπαχες επιλογές δίνουν ένα μικρό πλεονέκτημα, ειδικά μετά από προπόνηση δύναμης.
Αν θέλεις να βελτιώσεις την ανάρρωσή σου, προτίμησε φιλέτο χοιρινού, στήθος κοτόπουλου ή άπαχο μοσχάρι στα μεταπροπονητικά γεύματα. Συνδύασέ τα με σύνθετους υδατάνθρακες για αποκατάσταση γλυκογόνου και λίγο καλό λίπος για ισορροπία ορμονών.
Όπως λέει ο Burd, "το ζητούμενο είναι να κατανοήσουμε πώς η σύσταση των τροφών επηρεάζει την ανταπόκριση του σώματος, ώστε να μπορούμε να διαμορφώνουμε τη διατροφή μας ανάλογα με τους στόχους της προπόνησης".
Η έρευνα υπενθυμίζει ότι η επιλογή του κρέατος, η αναλογία μακροθρεπτικών και ο σωστός χρονισμός των γευμάτων μπορούν να καθορίσουν την ποιότητα της αποκατάστασης. Οπότε την επόμενη φορά, άσε το λιπαρό χοιρινό και επίλεξε κάτι πιο άπαχο.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.