Μαθήματα ηγεσίας από 3 προέδρους των ΗΠΑ

Τι έκανε τον Abraham Lincoln, τον Franklin D. Roosevelt και τον Barack Obama χαρισματικούς ηγέτες.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί πρόεδροι ήταν ωραίοι τύποι. Απλώς το έχουμε ξεχάσει επειδή μεσολάβησε ο Donald Trump. Στην πραγματικότητα, ήταν γεννημένοι ηγέτες που ενέπνεαν τους ψηφοφόρους τους. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς άφησαν τόσο καλή εντύπωση με την ηγεσία τους που δεν σταματάμε να τους μνημονεύουμε ακόμα και σήμερα, δεκαετίες μετά από τον θάνατό τους.

Ο Abraham Lincoln, ο Franklin D. Roosevelt και ο Barack Obama βοήθησαν την Αμερική να τα βγάλει πέρα σε κάποιες από τις σκληρότερες στιγμές της ιστορίας της. Τη μέρα που ο Lincoln ορκίστηκε πρόεδρος, η Αμερική χωρίστηκε στα δύο και ξεκίνησε ο Εμφύλιος Πόλεμος. Όταν ήρθε η σειρά του Roosevelt, η χώρα ήταν κατεστραμμένη από μία οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου: Τη Μεγάλη Κατάθλιψη. Και την επαύριο της 9ης Σεπτεμβρίου, ο Obama έπρεπε να απονείμει δικαιοσύνη.

Οι τρεις τους, δεν έγραψαν απλώς ξανά την ιστορία της Αμερικής, αλλά όλου του κόσμου και με τον τρόπο του ο καθένας, έχει να μας δώσει και από ένα μάθημα πάνω στην έννοια της ηγεσίας.

Abraham Lincoln

Μαθήματα ηγεσίας από 3 προέδρους των ΗΠΑBettmann / Getty Images

Ο Abraham Lincoln ήταν ένας αληθινά αυτοδημιούργητος άνθρωπος, που μεγάλωσε σε μία αγροτική περιοχή στο Κεντάκι. Παρότι ο πατέρας του ήταν ξυλοκόπος και δεν μπορούσε να τον στείλει στο σχολείο, ο ίδιος τα κατάφερε μόνος του, ενώ πριν γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εργάστηκε ως δικηγόρος. Αυτό που τον έκανε αγαπητό στους ψηφοφόρους του ήταν η εντιμότητά του, πράγμα περίεργο για πολιτικό.

Ο Lincoln κράτησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ενωμένες κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου γιατί στα μάτια των κατοίκων τους εκπροσωπούσε κάποιον στον οποίο μπορούσαν να βασίζονται. Κι όμως, ήταν ένας θλιμμένος, χαροκαμένος άνθρωπος που έκανε συχνά σκέψεις αυτοκτονίας. Στην ουσία, ο πόνος που ένιωθε για τον πρόωρο θάνατο αγαπημένων του προσώπων, τον έκανε να μπορεί να συναισθάνεται τους άλλους καλύτερα.

Franklin D. Roosevelt

FRANKLIN DELANO ROOSEVELTFPG / Getty Images

Ο μόνος πρόεδρος που εκλέχθηκε στο συγκεκριμένο αξίωμα τέσσερις φορές και αν δεν είχε πεθάνει θα συνέχιζε να εκλέγεται πολλές ακόμα. Ήταν ένας άνθρωπος της δράσης, με επιμονή ως προς τους στόχους του, που είχε τα χαρίσματα της επιβολής και του να ελίσσεται.

Έκανε παρελθόν τη Μεγάλη Κατάθλιψη που κληρονόμησε από τον Herbert Hoover με το New Deal, μία σειρά σοσιαλιστικών προγραμμάτων. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πάλι, νίκησε τόσο τη Γερμανία όσο και την Ιαπωνία, ενώ κατάφερε να κρατάει τον Josef Stalin ως φίλο του. Αν ο συνεχιστής του, Harry Truman, ήταν εξίσου καπάτσος, ίσως να μην είχε ξεκινήσει ποτέ ο Ψυχρός Πόλεμος.

Barack Obama

BARACK OBAMANurphoto / Getty Images

Η αμάθεια του Donald Trump βοήθησε στο να μπει πολύ γρήγορα η περίοδος της προεδρίας του προκατόχου του, Barack Obama, σε υψηλό βάθρο. Κι αυτό είναι μάλλον ευτυχές γεγονός γιατί ο Obama είχε όλα όσα θέλουμε να έχουν οι σύγχρονοι πρόεδροι. Ήταν ευφυής αλλά όχι αλαζόνας. Κομψός, σχεδόν στιλάτος. Ένας φίνος τύπος που τα πήγαινε εξίσου καλά τόσο με τους μεγαλύτερους σε ηλικία όσο και με τους νεότερους.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, κατάφερε να γεφυρώσει δύο κόσμους. Αυτόν των μη-εχόντων έγχρωμων με εκείνο των λευκών με τους οποίους έπρεπε να δουλέψει στην Ουάσινγκτον. Τα κατάφερε επειδή είναι ένας χαρισματικός τύπος που μπορεί να βλέπει το καλό σε όλους.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, έπαιζε μπάσκετ με τους ψηφοφόρους του και τους νικούσε πάντα με έναν πόντο διαφορά. Με τον ίδιο τρόπο κέρδισε και τον σεβασμό των αντιπάλων του. Χωρίς να τους ταπεινώνει. Δεν ύψωσε ποτέ τον τόνο της φωνής του. Αρνήθηκε ακόμα και να προσβάλει τη μνήμη του νεκρού Osama Bin-Laden δημοσιεύοντας φωτογραφίες του άψυχου σώματός του.

> Διάβασε ακόμα: Ο Barack Obama έκανε το ντεμπούτο του στο TikTok

Ακόμα και όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά, παρέμενε cool. Το μυστικό του; Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα οφείλονται στο ότι μεγάλωσε στη Χαβάη, με το θερμό κλίμα, τον γαλάζιο ουρανό και τη θέα της θάλασσας. Μία εικόνα την οποία έφερνε στο μυαλό του όταν στον Λευκό Οίκο επικρατούσε χάος.

Από: Esquire NL

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.