Η αποτυχία κι όλα όσα έχουν πει για αυτήν σημαντικοί άντρες

Το απαραίτητο σκαλοπάτι για να κάνεις το όνειρο πραγματικότητα.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 13 Ιουνίου 2019

Μία λεπτή κόκκινη γραμμή χωρίζει τη φαεινή, καινοτόμο ιδέα από το όνειρο θερινή νυχτός. Τις στιβαρές βάσεις για κάτι μεγάλο από τα σαθρά θεμέλια που θα γκρεμιστούν σαν χάρτινοι πύργοι. Ένας λάθος υπολογισμός κι η σίγουρη επιτυχία μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε ένα καταστροφικό φιάσκο. Όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτήν τη θέση. Είναι όμως, τελικά, η αποτυχία ένα μέγεθος που πρέπει να φοβόμαστε;

Αν κρίνουμε από τα αποφθέγματα που μας έχουν αφήσει σπουδαίες φυσιογνωμίες της ανθρώπινης ιστορίας, μάλλον όχι. Αντίθετα δείχνει σαν -με έναν περίεργο τρόπο- να αποτελεί το απαραίτητο σκαλοπάτι που χρειάζεται να σκαρφαλώσει κανείς έτσι ώστε, μαθαίνοντας από τα λάθη του, να κάνει το όνειρό πραγματικότητα. 

Σαν μια αρχή κι όχι ένα τέλος δηλαδή. Ακριβώς όπως μας δείχνουν τα παρακάτω σοφά λόγια μερικών σπουδαίων αντρών που δεν τους ήρθαν όλα δεξιά στη ζωή τους.

Η αποτυχία κι όλα όσα έχουν πει για αυτήν σημαντικοί άντρες

> Ernest Hemingway (1899-1961): Ο άντρας δεν γεννήθηκε για την ήττα. Μπορεί να καταστραφεί αλλά δεν μπορεί να ηττηθεί.

> Thomas A. Edison (1847-1931): Δεν απέτυχα ποτέ, απλά βρήκα 10 χιλιάδες τρόπους που δεν λειτουργούν.

> Elon Musk: Υπάρχει μια παιδαριώδης αντίληψη πώς η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή στη NASA. Κι όμως η αποτυχία είναι επιλογή ακόμα κι εδώ. Αν κάτι δεν αποτύχει αρχικά, σημαίνει πώς δεν είναι αρκετά καινοτόμο.

> Salvador Dali (1904-1989): Μην φοβάσαι την τελειότητα. Αφού ποτέ δε θα την κατακτήσεις.

Μπιλ Γκέιτς αποτυχία

> Bill Gates: Είναι σημαντικό να γιορτάζεις μια επιτυχία, είναι όμως ακόμη πιο σημαντικό να φροντίζεις να παίρνεις μαθήματα από την αποτυχία σου.

> Winston Churchill (1874-1965): Επιτυχία θα πει να περπατάς από αποτυχία σε αποτυχία χωρίς ποτέ να χάνεις τον ενθουσιασμό σου.

> Henry Ford (1863-1947): Το μόνο πραγματικό λάθος είναι εκείνο από το οποίο δεν μαθαίνουμε τίποτα τελικά.

> F. Scott Fitzgerald (1896-1940): Μην μπερδεύεις ποτέ μια ήττα με την τελειωτική ήττα.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Τεχνολογία