Πώς το Sips έγινε το καλύτερο μπαρ του κόσμου

Οι λόγοι που οδήγησαν το δημοφιλές μπαρ της Βαρκελώνης στην κορυφή των The World’s 50 Best Bars.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 07 Ιανουαρίου 2024

Το απόγευμα της 17ης ημέρας του Οκτωβρίου, όλα τα βλέμματα της παγκόσμιας bar σκηνής ήταν στραμμένα στη Σιγκαπούρη και στο Pasir Panjang Power Station - ένα εκπληκτικό industrial σημείο στις αποβάθρες της πόλης-κράτους στη νοτιοανατολική Ασία. Βλέπεις, γινόταν γνωστό ποια είναι τα κορυφαία μπαρ του κόσμου για το 2023, με τη φετινή λίστα του σημαντικού θεσμού The World’s 50 Best Bars. Το Sips είναι το νο.1 μπαρ του κόσμου για τη χρονιά που σε λίγες ώρες μας αποχαιρετά. 

Πώς το Sips έγινε το καλύτερο μπαρ του κόσμου© Augusta Sagnelli

Στην κορυφή των The World’s 50 Best Bars λοιπόν συναντάμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έναν εκπρόσωπο της Βαρκελώνης, μετά το Paradiso, που ήταν ο περσινός νικητής.

Γιατί το Sips

Όταν δύο από τα πιο δημιουργικά μυαλά του industry συναντώνται κοντά σε μία μπάρα, τότε μόνο κάτι εντυπωσιακό μπορεί να περιμένει κανείς. Και αυτό ακριβώς συνέβη με τους Simone Caporale και Marc Álvarez, που άνοιξαν το Sips, το 2021.

Η μπάρα του Sips© Augusta Sagnelli
Η ομάδα του Sips© Augusta Sagnelli

Δύο χρόνια μετά, κοιτούν από την υψηλότερη θέση το σύμπαν των δημιουργικών cocktails και εκείνων ακριβώς των σποτ που ανοίγουν έναν άλλο, τελείως διαφορετικό και σαφώς πιο χαλαρό, κόσμο στην καθημερινότητα όλων, παντού.

Τοποθετημένο στην καρδιά της L'Antiga Esquerra de l'Eixample (σε μια γειτονιά που συναντά κανείς κι άλλα θρυλικά σποτ της καταλανικής πρωτεύουσας όπως τα Dry Martini, Tandem, Galileo και Solange) και με ένα πρασινο-παστέλ εσωτερικό που το καθιστά προσιτό και φιλόξενο ανά πάσα στιγμή, αλλά και μυστηριακά θελκτικό όταν τα φώτα χαμηλώνουν, το 'Sips' και η ομάδα του επενδύουν σε πρωτοποριακές τεχνικές που καταλήγουν σε νόστιμα ποτά. 

Ποτά του Sips© Augusta Sagnelli
Ο εσωτερικός χώρος του Sips© Augusta Sagnelli

Σε μόλις 33 διαθέσιμες κάθε φορά θέσεις, οι καλεσμένοι παρακολοθούν -και δοκιμάζουν- το πώς η χρήση premium spirits και τοπικών υλικών καταλήγει σε αυτό που ο Álvarez αποκαλεί "haute couture cocktails". Το 'Sips' είναι ένα μπαρ που γνωρίζει ότι τα ποτά πρέπει να είναι σοβαρά, αλλά ο τρόπος με τον οποίο παραδίδονται στον επισκέπτη, δε χρειάζεται να είναι καθόλου. Για παράδειγμα, Το Primordial -ένα μείγμα σκωτσέζικου ουίσκι 12 ετών, Ruby Port και pera nashi- σερβίρεται σε ένα μεταλλικό γύψο με δύο χέρια. 

Ο Μαρκ Άλβαρεζ και ο Σιμόνε Καποράλε του Sips© Augusta Sagnelli

"Όταν ανοίξαμε το Sips, το 2021, είπα στον εαυτό μου πως μια μέρα θα συμβεί, θα βρεθούμε στο νο.1 των The World's 50 Best Bars. Το ήθελα και το ήλπιζα. Απλά δεν περίμενα πως θα συμβεί τόσο γρήγορα. Γνώριζα ότι αυτό που κάνουμε είναι διαφορετικό, ουσιαστικά διαφορετικό. Και το κατάλαβε ο κόσμος, το εκτίμησε. Αυτό που κάνει το Sips ξεχωριστό είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Οκ, τα ποτά μας είναι καλά αλλά η ανθρώπινη αξία που δίνουμε σε αυτό που κάνουμε, νομίζω πως μας διαφοροποιεί".

"Ο Marc κι εγώ είμαστε διαρκώς εκεί, θέλουμε να μη χαθεί στιγμή η αίσθηση του αυθεντικού μπαρ. Το κοινό πληρώνει για να απολαύσει μία εμπειρία. Και εμείς θέλουμε να την κάνουμε διαρκώς καλύτερη. Είναι μία διαδικασία που δεν τελειώνει ποτέ, ένα στοίχημα" μου έλεγε πρόσφατα ο Simone Caporale. Και μάλλον αυτό αρκεί για να αντιληφθεί κανείς τον τρόπο με τον οποίο το δημιουργημά του ξεχωρίζει. Τόσο, ώστε να φτάσει στην κορυφή των The World’s 50 Best Bars.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025

Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.

Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς

Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.

St-Germain: Mixability à la française

Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;

Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις

Anther Herrera, από μέλος συμμορίας στη Βενεζουέλα, ambassador για το ρούμι Santa Teresa 1796

Το 2003, συμμορίτες εισέβαλαν στη χασιέντα Santa Teresa και έστησαν ενέδρα. Τους δόθηκαν δύο επιλογές: Είτε να γίνουν ενεργά μέλη της είτε να αντιμετωπίσουν τον νόμο. Έτσι δημιουργήθηκε το Project Alcatraz, για το οποίο μας μίλησε ο σημερινός ambassador του Santa Teresa 1796.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Hennything Is Possible: Η νέα εποχή του Hennessy στο Athens Bar Show 2025

Με ανανεωμένο πνεύμα και vibrant ενέργεια το Hennessy επανασυστήθηκε δυναμικά στο Athens Bar Show 2025, αναδεικνύοντας τις απεριόριστες δυνατότητές του για mixability.