Πικρό και ξηρό ποτό, ελαφρύτερο από το κλασικό Negroni. Αυτό ακριβώς είναι το Cardinale, το οποίο -όπως και πολλές ακόμη παραλλαγές του δημοφιλέστερου αυτή τη στιγμή cocktail στον μάταιο τούτο κόσμο- περιμένει να ξεχυθεί από τα mixing glasses στα old fashioned ποτήρια των καταναλωτών, εκμεταλλευόμενο το ρεύμα της εποχής.
Η ιστορία
Το ιταλικό combo gin, Campari και ξηρού βερμούτ δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1950 από τον Giovanni Raimondo στο Excelsior Hotel της Via Veneto, στη Ρώμη. Πήρε το όνομά του από έναν Γερμανό καρδινάλιο που είχε επισκεφτεί τότε τον Πάπα και διέμενε στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο της Αιώνιας Πόλης.
Η πρωτότυπη εκδοχή του ήταν ελαφρώς πιο ήπια, σε ένα aperitivo-style drink με μία μεζούρα gin, μισή μεζούρα αφρώδους κρασιού και 1/3 μεζούρας Campari - το τελευταίο προστέθηκε για να ταιριάζει με το κόκκινο χρώμα της ενδυμασίας του καρδιναλίου. Το γαρνίρισμα ήταν μία μακριά φλούδα πορτοκαλιού.
Αμέσως μετά την εμφάνισή του στο μενού του Excelsior, το Cardinale γνώρισε ένα δυναμικό κύμα δημοφιλίας, κάτι στο οποίο βοήθησε και η γειτνίαση με την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρώμη.
Οι Αμερικανοί το λάτρεψαν και φρόντιζαν να το διαφημίζουν με κάθε τρόπο σε γνωστούς και φίλους, φέρνοντας διεθνή πελατεία μπροστά από την μπάρα του Raimondo.
> Διάβασε ακόμη: Ελληνικό κρασί, 2022 μ.Χ.
Επίσης, η εισροή ηθοποιών, σκηνοθετών και παραγωγών λόγω της Cinecittà βοήθησε από την πλευρά της στην περαιτέρω εξάπλωση της συνταγής.
Οι πρωταγωνιστές των Roman Holiday, The Barefoot Contessa και Ben-Hur το λάτρεψαν, όπως και -αρκετά χρόνια μετά, το 2004- ο Bill Murray, ο οποίος έμεινε στο Excelsior κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του The Life Aquatic with Steve Zissou του Wes Anderson.
Η συνταγή
Υλικά
- 1 μεζούρα gin
- 1 μεζούρα Campari
- 1 μεζούρα ξηρό βερμούτ
Εκτέλεση
- Όλα τα υλικά μπαίνουν σε mixing glass με πάγο και αναδεύονται.
- Σουρώνεις σε old fashioned ποτήρι.
- Γαρνίρεις με μία μεγάλη φλούδα πορτοκαλιού.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.