Όλα όσα δεν ήξερες για το Old Fashioned και πρέπει να μάθεις

Ακόμη και τα κλασικότερα των cocktails έχουν τα μυστικά τους.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 18 Ιουνίου 2018

Είσαι σχεδόν σίγουρος πως γνωρίζεις τα πάντα για ένα από τα κλασικότερα cocktails, το Old Fashioned. Ε λοιπόν, δεν τα ξέρεις. Το old school ποτό έχει κάποια μυστικά. Διάβασε μερικά εξ αυτών παρακάτω.

Δεν χρειάζεται να φτιαχτεί μόνο με ουίσκι

Ο πρώτος καταγεγραμμένος ορισμός του όρου "cocktail" αναφέρεται σε μια περιοδική έκδοση του 1806, όπου γίνεται λόγος για ένα ποτό με οποιαδήποτε αλκοολική βάση, ζάχαρη, νερό και bitters. Δηλαδή ένα Old Fashioned με αλκοόλ της επιλογής σου. Έτσι πριν σου φανεί περίεργο αν το δεις κάπου με βάση το gin, σκέψου πως ίσως είναι μια ιστορική παραβολή.

Πού το σερβίρουν με μπράντι;

Σε κάποιες Πολιτείες της Αμερικής (συγκεκριμένα στο γεωγραφικό διαμέρισμα που είναι γνωστό ως Midwest και περιλαμβάνει Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Michigan, Minnesota, Missouri, Nebraska, North Dakota, Ohio, South Dakota και Wisconsin) το Old Fashioned σερβίρεται με το αμερικάνικο μπράντι Korbel. Αλλά όχι μόνο με αυτό καθώς περιέχει και το λεγόμενο "bug juice", έναν "χυμό" από ζάχαρη, νερό και Angostura και μια σταγόνα γκαζόζας.

Επίσημο ρόφημα

Ναι, υπάρχει μέρος (φυσικά στις ΗΠΑ) όπου το Old Fashioned αποτελεί επίσημο cocktail και αυτό είναι το Louisville του Kentucky. Mάλιστα, διοργανώνεται και ένα μονοήμερο φεστιβάλ κάθε Ιούνιο, το Old Fashioned Fortnight, προκειμένου να τιμηθεί το αγαπημένο ποτό της περιοχής.

Μια DIY εμπειρία

Το μακρινό 1936, κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης, ένας φίλος του αλκοόλ είχε στείλει επιστολή σε συντάκτη των New York Times. Σε αυτή ανέφερε πως σε έναν εγκαταλελειμμένο σταθμό τρένου λειτουργούσε ένα speakeasy. Eκεί παρατήρησε μια ασυνήθιστη διαδικασία, καθώς ο τύπος που είχε αναλάβει τον ρόλο του bartender πήρε ένα χαμηλό ποτήρι στο οποίο έβαλε ένα μεγάλο κομμάτι πάγου, μαζί με Angostura bitters και ζάχαρη και εν συνεχεία το έδωσε σε έναν "πελάτη" μαζί με ένα ολόκληρο μπουκάλι που περιείχε καλό bourbon. Έδωσε δηλαδή στον θαμώνα το δικαίωμα να φτιάξει ο ίδιος το ποτό του, έναντι του ποσού των 15 cents. Αυτό στην πραγματικότητα ήταν μια συνηθισμένη διαδικασία για τα "μεγάλα κεφάλια" της μαφίας. Έφτιαχναν οι ίδιοι το ποτό τους, όταν με ελάχιστο κόστος προμηθεύονταν τα απαραίτητα υλικά για το Old Fashioned.

Είναι το πιο δημοφιλές ποτό στην Αμερική

Σε μια δημοσκόπηση μεταξύ των 100 κορυφαίων bar των ΗΠΑ το 2016 και το 2017, το Old Fashioned υπερίσχυσε έναντι κάθε άλλου, όσoν αφορά στο πιο δημοφιλές cocktail σε παραγγελίες. Negroni, Manhattan και Caipirinha είδαν την πλάτη του. Ή μάλλον τον πάγο στο ποτήρι.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Cocktails

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς θα φτιάξεις τα πιο εναλλακτικά Martini που υπάρχουν

Νόστιμες παραλλαγές που τρέχουν πολύ πιο πέρα από τα dry, wet, dirty, with a twist.

Αυτά είναι τα best sellers cocktails του 2018

Τα 10 cocktails που κάνουν θραύση στις πωλήσεις για τη χρονιά που διανύουμε.