Οι μεγάλες προσδοκίες του highball

Το cocktail για όσους θέλουν να κάνουν διάλειμμα από τα cocktails.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 23 Ιανουαρίου 2020

Ένα από τα πιο απλά κοκτέιλ ή, μάλλον για να το θέσουμε πιο σωστά, ένα από τα πιο απλά είδη κοκτέιλ που υπάρχουν εκεί έξω, είναι το highball. Ο πατριάρχης των long drinks αποτελείται συνήθως από δύο συστατικά –απόσταγμα και ανθρακούχο (σόδα, tonic κ.λπ.)– και σερβίρεται στο ομώνυμο ψηλό ποτήρι, ασφαλώς συνοδεία πάγου. Μάλιστα, η γνήσια εκδοχή του highball δεν απαιτεί ανακάτεμα, καθώς οι φυσαλίδες του αναψυκτικού θα κάνουν τη δουλειά τους. Σε περίπτωση που δεν κατάλαβες ακόμη γιατί μιλάμε, ακόμη και ένα τζιν με σόδα ή ένα ουίσκι με ginger beer είναι highball. Εν αντιθέσει με κοκτέιλ όπως το fizz ή το Collins, εδώ δεν υπάρχει κάποιος χυμός φρούτου.

Η γοητεία του highball βρίσκεται στην απλότητά του, που όμως δεν το ρίχνει στην παγίδα του basicness. Είναι το αντίδοτο στα πολυδιαφημισμένα κοκτέιλ των επτά και άνω υλικών, που πολλές φορές μοιάζουν μπερδεμένα μέσα στην προσπάθεια του δημιουργού τους να ξεχωρίσουν και κυρίως μια ευχάριστη και δροσιστική αναβολή για να ξεκινήσεις λίγο αργότερα τα martini.

Το πιο γνωστό highball που θα συναντήσεις εκεί έξω είναι το ουίσκι με σόδα, αλλά, όπως συμβαίνει σε οποιαδήποτε περίπτωση στον κόσμο του ποτού, το θέμα έχει εξελιχθεί και ίσως αυτό πρέπει να το πιστώσουμε σε κάποιους πολύ αφοσιωμένους bartenders στην Ιαπωνία, χώρα στην οποία το highball γνωρίζει μεγάλη δημοφιλία. Ο όρος highball φέρεται να εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 19ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1898: Οι bartenders της εποχής με βάση τη slang της εποχής αποκαλούσαν ball το ποτήρι, οπότε η ψηλή εκδοχή αυτού ονομάστηκε highball. Ο όρος έγινε σχεδόν συνώνυμο αρχικά οποιουδήποτε παντρέματος του ουίσκι με σόδα. Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά του όμως βρίσκεται στο Bartenders’ Manual του Harry Johnson το 1900.

Οι καλύτερες οινοπνευματικές εκπλήξεις του 2018

Οι μεγάλες προσδοκίες του highballΈνα παραδοσιακά χειροποίητο προϊόν, εμπνευσμένο από μια αρχαία συνταγή του Πεδεμόντιου. Το Del Professore είναι ένα αρωματικό λευκό κρασί, με καθαρή ζάχαρη και μια προσεγμένη επιλογή βοτάνων και μπαχαρικών, όπως μέντα από τις Άλπεις, αψέντι, γεντιανή και γαρίφαλο.

 

ΣΠΙΡΙΤΣΙρλανδικό ουίσκι μικρής παραγωγής, το οποίο παλαιώνει σε επιλεγμένα βαρέλια από ρούμι. Η επίδραση του βαρελιού στο Teeling Small Batch γίνεται περισσότερο αντιληπτή στο στόμα, με το υψηλό ποσοστό αλκοόλ να δημιουργεί ένα μοναδικό σύνολο, με γλυκές νότες, ξυλώδη αίσθηση και αψάδα που εντυπωσιάζει.

 

 

ΣΠΙΡΙΤΣΗ τεκίλα Cenote κατατάσσεται στην ultra premium κατηγορία. Παράγεται στα Lowlands του Χαλίσκο σε ένα μικρό ιδιόκτητο, αλλά πολύ σύγχρονο αποστακτήριο με 100% έλεγχο της διαδικασίας παραγωγής. Με 10 χρόνια εμπειρίας σε αποστάγματα κονιάκ, ο master distiller κατάφερε να παρασκευάσει μια τεκίλα με πολύ ισορροπημένο γευστικό προφίλ.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.