Οι μεγάλες προσδοκίες του highball

Το cocktail για όσους θέλουν να κάνουν διάλειμμα από τα cocktails.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 23 Ιανουαρίου 2020

Ένα από τα πιο απλά κοκτέιλ ή, μάλλον για να το θέσουμε πιο σωστά, ένα από τα πιο απλά είδη κοκτέιλ που υπάρχουν εκεί έξω, είναι το highball. Ο πατριάρχης των long drinks αποτελείται συνήθως από δύο συστατικά –απόσταγμα και ανθρακούχο (σόδα, tonic κ.λπ.)– και σερβίρεται στο ομώνυμο ψηλό ποτήρι, ασφαλώς συνοδεία πάγου. Μάλιστα, η γνήσια εκδοχή του highball δεν απαιτεί ανακάτεμα, καθώς οι φυσαλίδες του αναψυκτικού θα κάνουν τη δουλειά τους. Σε περίπτωση που δεν κατάλαβες ακόμη γιατί μιλάμε, ακόμη και ένα τζιν με σόδα ή ένα ουίσκι με ginger beer είναι highball. Εν αντιθέσει με κοκτέιλ όπως το fizz ή το Collins, εδώ δεν υπάρχει κάποιος χυμός φρούτου.

Η γοητεία του highball βρίσκεται στην απλότητά του, που όμως δεν το ρίχνει στην παγίδα του basicness. Είναι το αντίδοτο στα πολυδιαφημισμένα κοκτέιλ των επτά και άνω υλικών, που πολλές φορές μοιάζουν μπερδεμένα μέσα στην προσπάθεια του δημιουργού τους να ξεχωρίσουν και κυρίως μια ευχάριστη και δροσιστική αναβολή για να ξεκινήσεις λίγο αργότερα τα martini.

Το πιο γνωστό highball που θα συναντήσεις εκεί έξω είναι το ουίσκι με σόδα, αλλά, όπως συμβαίνει σε οποιαδήποτε περίπτωση στον κόσμο του ποτού, το θέμα έχει εξελιχθεί και ίσως αυτό πρέπει να το πιστώσουμε σε κάποιους πολύ αφοσιωμένους bartenders στην Ιαπωνία, χώρα στην οποία το highball γνωρίζει μεγάλη δημοφιλία. Ο όρος highball φέρεται να εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 19ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1898: Οι bartenders της εποχής με βάση τη slang της εποχής αποκαλούσαν ball το ποτήρι, οπότε η ψηλή εκδοχή αυτού ονομάστηκε highball. Ο όρος έγινε σχεδόν συνώνυμο αρχικά οποιουδήποτε παντρέματος του ουίσκι με σόδα. Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά του όμως βρίσκεται στο Bartenders’ Manual του Harry Johnson το 1900.

Οι καλύτερες οινοπνευματικές εκπλήξεις του 2018

Οι μεγάλες προσδοκίες του highballΈνα παραδοσιακά χειροποίητο προϊόν, εμπνευσμένο από μια αρχαία συνταγή του Πεδεμόντιου. Το Del Professore είναι ένα αρωματικό λευκό κρασί, με καθαρή ζάχαρη και μια προσεγμένη επιλογή βοτάνων και μπαχαρικών, όπως μέντα από τις Άλπεις, αψέντι, γεντιανή και γαρίφαλο.

 

ΣΠΙΡΙΤΣΙρλανδικό ουίσκι μικρής παραγωγής, το οποίο παλαιώνει σε επιλεγμένα βαρέλια από ρούμι. Η επίδραση του βαρελιού στο Teeling Small Batch γίνεται περισσότερο αντιληπτή στο στόμα, με το υψηλό ποσοστό αλκοόλ να δημιουργεί ένα μοναδικό σύνολο, με γλυκές νότες, ξυλώδη αίσθηση και αψάδα που εντυπωσιάζει.

 

 

ΣΠΙΡΙΤΣΗ τεκίλα Cenote κατατάσσεται στην ultra premium κατηγορία. Παράγεται στα Lowlands του Χαλίσκο σε ένα μικρό ιδιόκτητο, αλλά πολύ σύγχρονο αποστακτήριο με 100% έλεγχο της διαδικασίας παραγωγής. Με 10 χρόνια εμπειρίας σε αποστάγματα κονιάκ, ο master distiller κατάφερε να παρασκευάσει μια τεκίλα με πολύ ισορροπημένο γευστικό προφίλ.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025

Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.

Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς

Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.

St-Germain: Mixability à la française

Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;

Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις

Anther Herrera, από μέλος συμμορίας στη Βενεζουέλα, ambassador για το ρούμι Santa Teresa 1796

Το 2003, συμμορίτες εισέβαλαν στη χασιέντα Santa Teresa και έστησαν ενέδρα. Τους δόθηκαν δύο επιλογές: Είτε να γίνουν ενεργά μέλη της είτε να αντιμετωπίσουν τον νόμο. Έτσι δημιουργήθηκε το Project Alcatraz, για το οποίο μας μίλησε ο σημερινός ambassador του Santa Teresa 1796.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Hennything Is Possible: Η νέα εποχή του Hennessy στο Athens Bar Show 2025

Με ανανεωμένο πνεύμα και vibrant ενέργεια το Hennessy επανασυστήθηκε δυναμικά στο Athens Bar Show 2025, αναδεικνύοντας τις απεριόριστες δυνατότητές του για mixability.