Οι κορυφαίες ελληνικές μπύρες του 2021

Οι νικητές των Greek Beer Awards.

Οι νικητές των Greek Beer Awards (ή πιο οι κορυφαίες ελληνικές μπύρες για το 2021) ανακοινώνονται για πρώτη φορά τέτοια εποχή, αφού μια διαφορετική διαδικασία ακολουθήθηκε, όσον αφορά την αξιολόγηση των μπυρών που συμμετείχαν στα Greek Beer Awards. Τα τελευταία πραγματοποιήθηκαν και φέτος, με τους κριτές να λαμβάνουν τα δείγματα συσκευασμένα και καλυμμένα στο χώρο τους, δίνοντας διαδικτυακό ραντεβού για να πραγματοποιήσουν την ταυτόχρονη γευστική δοκιμή.

Τα διαφορετικά φετινά βραβεία

Τη νέα συνήθεια, που υιοθέτησε ολόκληρος ο πλανήτης τον τελευταίο χρόνο
χρησιμοποίησε και η BeerBartender, για να ενώσει τους κριτές των Greek Beer Awards με την Ελλάδα και τις μπύρες της. Οι καταξιωμένοι κριτές δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το επίπεδο της ελληνικής ζυθοποιίας και προσαρμόστηκαν εύκολα και άμεσα στο νέο τρόπο αξιολόγησης και υποβολής σχολίων που πλέον θα γίνεται ηλεκτρονικά.

> Διάβασε ακόμη: Η επανάσταση της ελληνικής μικροζυθοποιίας

Την ομάδα δοκιμής συμπλήρωσαν κριτές από Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία και Γερμανία, με τον Tim Hampson να επανέρχεται στην θέση του επικεφαλής των κριτών.

Οι μπύρες που ξεχώρισαν

Στους μεγάλους νικητές της πέμπτης διοργάνωσης των Greek Beer Awards, βρέθηκε μια μπύρα με ανελλιπή παρουσία όλα αυτά τα χρόνια και μία νέα, που συμμετείχε για πρώτη φορά. Ο λόγος για τις Voreia Smoked από τη Μικροζυθοποιία Σερρών & Β. Ελλάδος και Chloe μια συνεργατική μπύρα των Μικροζυθοποιία Μεταμόρφωσης και Strange Brew, που ξεχώρισαν σαν Top Ale και Top Lager αντίστοιχα, καταλαμβάνοντας και την πρώτη θέση, άρα και το χρυσό μετάλλιο στις κατηγορίες που συμμετείχαν (Specialty Ale και Pale Lager).

Οι κορυφαίες ελληνικές μπύρες του 2021

Με χρυσό διακρίθηκαν επίσης οι Monday's της Μικροζυθοποιίας Septem που επανήλθε φέτος στο διαγωνισμό, Lola IPA από την Ζυθοποιία Πηνειού και Insomnia από την Noctua Μικροζυθοποιία Αθήνας. Η Sknipa Imperial Stout από την Πρότυπη Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης διακρίθηκε επίσης με χρυσό βραβείο, ανεβαίνοντας μια θέση σε σχέση με πέρσι που είχε αποσπάσει ασημένιο μετάλλιο.

Πρωτοεμφανιζόμενη στα Greek Beer Awards είναι και η Candia Lager από τις Κρητικές Ζυθοποιίες Ζηδιανάκη, που έλαβε το ασημένιο μετάλλιο στις Pale Lager. Ασημένια διάκριση έλαβε και η Canal Dive Pilsner της Κορινθιακής Ζυθοποιίας στις Pilsner όπου μοιράστηκε τη θέση με τη νομαδική Valtinger Chalkidiki. Εξαιρετική ήταν και η παρουσία των νομαδικών Eden IPL, Methia Pale Ale και Η ψυχή του πάρτι, αποσπώντας ασημένια μετάλλια στις
κατηγορίες τους, αποδεικνύοντας ότι το μεράκι των νομάδων σε συνδυασμό με την αρμονική συνεργασία με το ζυθοποιείο που επιλέγουν, χαρίζουν στην χώρα μας και τους επισκέπτες μοναδικές γευστικές εμπειρίες.

Εντύπωση προκάλεσαν στους κριτές οι Mikònu Barrel Aged Porter on Pomace Brandy, Ammousa IPA και Alea California Common, κερδίζοντας μεν χάλκινο μετάλλιο στις κατηγορίες Barrel Aged, IPA και Specialty Lager αντίστοιχα, αναφερόμενοι στις δυο πρώτες ως πολύ ιδιαίτερες μπύρες και για την τρίτη ότι είναι μια από τις καλύτερες California Common εκτός Η.Π.Α. Εγκωμιαστικά σχόλια έλαβαν και οι Salonikia Honey Pilsner και Voreia Smoked, από τους κριτές αναφερόμενοι ότι και οι δυο είναι εξαιρετικές μπύρες με δυνατότητες για "διεθνή καριέρα", ενώ όσο αφορά την καπνιστή από τις Σέρρες, πρόσθεσαν ότι δεν έχουν συναντήσει πιο αξιόλογη προσπάθεια καπνιστής μπύρας στην Ευρώπη, εκτός Μπαμπεργκ και ότι ουδέποτε θα είχαν στο μυαλό τους ότι αυτή θα προέρχεται από την Ελλάδα.

Αναλυτικά οι μπύρες που βραβεύτηκαν ανά κατηγορία

  • Pale Lager: Chloe (Alea Brewing Co. & Strange Brew/ Χρυσό) και Candia (Cretan Breweries Zidianakis S.A./ Αργυρό)
  • Pils: Monday’s (Septem Microbrewery/ Χρυσό),  Valtinger Chalkidiki (Standard Microbrewery of Thessaloniki & Valtinger Nomad Brewing/ Αργυρό) και  Canal Dive Pilsner (Corinthian Microbrewery/ Αργυρό)
  • Specialty Lager: Salonikia Honey Pilsner (Standard Microbrewery of Thessaloniki/ Αργυρό), Eden IPL (Standard Microbrewery of Thessaloniki & Utopia Craft Beer/ Αργυρό) και California Common (Alea Brewing Co.)
  • Pale Ale: Friday’s (Septem Microbrewery/ Αργυρό) και Methia Pale Ale (Standard Microbrewery of Thessaloniki & Valtinger Nomad Brewing/ Αργυρό)
  • Red & Amber Ale:  Sknipa Strong (Standard Microbrewery of Thessaloniki/ Χάλκινο) και Queen of Hearts (Midnight Circus Gypsy Brewing/ Χάλκινο)
  • India Pale Ale: Insomnia (Noctua Athens Microbrewery/ Χρυσό), Lola IPA (Pineios Brewery/ Χρυσό), Happy Brewers East Coast IPA (Siris Microbrewery/ Αργυρό), I Psychi tou party - The party-soul ( Midnight Circus Gypsy Brewing/ Αργυρό), Ammousa IPA (Ammousa Beer/ Χάλκινο) και Quaranta Giorni (Septem Microbrewery/ Χάλκινο)
  • Stout & Porter: Sknipa Imperial Stout (Standard Microbrewery of Thessaloniki/ Χρυσό), Voreia Stout (Siris Microbrewery/ Αργυρό) και Voreia Imperial Porter (Siris Microbrewery/ Χάλκινο)
  • Saison: Mikònu Blonde Saison (Mykonos Brewing Company/ Αργυρό) και Sknipa Lady (Standard Microbrewery of Thessaloniki/ Χάλκινο)
  • Barrel Aged: Kleos (Septem Microbrewery/ Αργυρό) και Mikònu Barrel Aged Porter on Pomace Brandy (Mykonos Brewing Company/ Χάλκινο) 
  • Specialty Ale: Voreia Smoked Amber Ale (Siris Microbrewery/ Χρυσό) και Valtinger Golden Honey (Standard Microbrewery of Thessaloniki & Valtinger Nomad Brewing/ Αργυρό)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Voreia Beer (@voreiabeer)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Noctua Beer (@noctuabeer)

 

 

 

 


Διάβασε ακόμη για την ανατολή των (πραγματικά καλών) No- και Low-Alcohol Drinks, την απενοχοποίηση του day drinking και την επανάσταση των κρασιών της Κεφαλονιάς.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στο Hitchcocktales, για τα νέα ποτά του Steve Ajulo

Μερικές καινούριες ιδέες από έναν ταλαντούχο bartender, στο μυσταγωγικά θελκτικό μπαρ κάτω από την Ακρόπολη.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το θρυλικό Cutty Shark γιορτάζει 100 χρόνια με μια συλλεκτική ετικέτα

Με φόντο την Αθηναϊκή Ριβιέρα, το Cutty Shark γιόρτασε, στην Ελλάδα 100 χρόνια "περιπέτειας" και παρουσίασε τη Limited Edition ετικέτα του.

Ήξερες ότι το ουίσκι μπορεί να κάνει καλό στην υγεία σου;

5 λόγοι που κατά το Harvard το ουίσκι μπορεί να βοηθήσει σε μια σειρά από θέματα υγείας - υπό προϋποθέσεις φυσικά.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος και η ζωή ανάμεσα από ποτά, φυτά και sex toys

Ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος μιλά για το success story που ακούει στο όνομα Polyamorous, αλλά όχι μόνο γι’ αυτό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Απολαμβάνοντας τη ζωή με την Casamigos, την τεκίλα των φίλων

Από τη μαγευτική Ιταλική Ριβιέρα μέχρι τις κοσμοπολίτικες Κυκλάδες, η Casamigos έχει τον δικό της τρόπο να ενισχύει στιγμές, εμπειρίες και σχέσεις.

Η 1800 Tequila είναι μία τεκίλα με ιστορία

Η 1800 Tequila παράγεται από 100% μπλε αγαύη.