Μοσχοφίλερο στα καλύτερά του και γενικά κορυφαία κρασιά; Checked. Όμορφα αμπέλια και ένα άκρως ειδυλλιακό σποτ εντός αυτών; Checked. Φιλόξενοι όσο και cool οικοδεσπότες; Checked. Εφόσον πληρούνται όλα τα προαναφερθέντα, δεν έχεις απολύτως κανέναν λόγο να θεωρείς εαυτόν wine afficionado -και πολύ περισσότερο- ερωτευμένο με τον ελληνικό αμπελώνα, να μην περάσεις μία βόλτα από τη Μαντινεία (ή Μαντίνεια αν προτιμάς) και το Κτήμα Τσέλεπου.

Long (wine) story short

Ήταν 1989 όταν ο Γιάννης και η Αμαλία Τσέλεπου έψαχναν την ιδανικότερη τοποθεσία ώστε να φυτέψουν τους αμπελώνες τους. Το spot τελικά βρέθηκε και έμελλε να είναι μία ειδυλλιακή τοποθεσία στις παρυφές του ιστορικού όρους Πάρνωνα στην Τεγέα και τους χωμάτινους λόφους που απλώνονται στο νοτιανατολικό άκρο του οροπεδίου της Μαντινείας και σε υψόμετρο 750 μέτρων.

Ήταν η εποχή που το Μοσχοφίλερο βρέθηκε στα κατάλληλα χέρια και μεταμορφώθηκε σε ετικέτες με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. 30 χρόνια μετά, το ελληνικό κρασί γενικότερα  ξεχωρίζει σε οικουμενικό επίπεδο και το Κτήμα Τσέλεπου μετρά ουκ ολίγες βραβεύσεις. 

> Διάβασε ακόμη: Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε σοβαρά για το κρασί της Κεφαλονιάς

Πλέον, στο οινικό παιχνίδι έχει μπει και η νέα γενιά της οικογένειας, οι Millennials Ανδριανή και Άρης, που συνεχίζουν με την ίδια αγάπη αλλά και φρέσκιες ιδέες την πορεία της προηγούμενης. 

Το στοίχημα του οινοτουρισμού

"Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να φτιάχνεις σπουδαία κρασιά αν δεν τα μοιράζεσαι με φίλους, στον τόπο που δημιουργούνται" υποστηρίζει μία παλιά οινική παροιμία που σκέφτηκε ο συντάκτης αυτού του άρθρου πριν λίγα λεπτά.

Πέρα από το χιουμοριστικό της αμέσως προηγούμενης πρότασης, τόσο η παλαιότερη όσο και η νέα γενιά του Κτήματος Τσέλεπου βλέπουν με εξαιρετικό αλτρουισμό την όλη υπόθεση, γι' αυτό και επενδύουν, συστηματικά και με στρατηγική, στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και στα ευρύτερα παρακλάδια της.

Ένα από τα σημαντικότερα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η ανανέωση του χώρου φιλοξενίας του οινοποιείου στης Ρίζες Τεγέας, με την ολοκαίνουρια υψηλής αισθητικής αίθουσα να βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς σημείο που υπήρχε το πρώτο κτίριο οινοποίησης, 30 χρόνια πριν. 

Περιλούζεται από φυσικό φως και έχει για κυρίαρχο στοιχείο το ξύλο, ώστε να αποτελεί ένα ιδανικό μέρος για οποιουδήποτε είδους οινική γευσιγνωσία. Στο χώρο μάλιστα που βρισκόταν κάποτε η πρώτη δεξαμενή του κτήματος., συναντάς πια το υπόγειο κελάρι με premium χρονιές και ετικέτες.

Σε αυτό, υπάρχουν οι εξής επιλογές:

  • Το indroductory tasting, που περιλαμβάνει δοκιμή 5 κρασιών από την κλασική σειρά.
  • Το premium tasting, με τη γευσιγνωσία κορυφαίων κρασιών του κτήματος δίπλα σε τοπικά τυριά.
  • Το old vintage tasting, με κρασιά από σημαντικές, για το κτήμα, εσοδείες, συνοδευόμενα από εκλεκτά τυριά και αλλαντικά.

Μία ολοκληρωμένη εμπειρία

Παράλληλα και συμπληρωματικά, έχει δημιουργηθεί για τον επισκέπτη μία σειρά από βιωματικές εμπειρίες γύρω από το οινοποιείο όπως η περιήγηση στον αμπελώνα και στο ξωκλήσι του (προστάτη των αμπελουργών) Αγίου Τρύφωνα, η βόλτα με mountain bikes μέσα στον αμπελώνα, το hiking με εξειδικευμένο οδηγό στο πανέμορφο μονοπάτι Ε4, η ιππασία, η αναζήτηση μανιταριών και το γεύμα στον αμπελώνα. 

Μία βόλτα στα γραφικά Δολιανά ή η ξενάγηση στο μουσείο της Τεγέας - και τα δύο βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το οινοποιείο- αλλά και η τοπική γαστρονομία είναι έξτρα κίνητρα για μία εκδρομή στην ευρύτερη περιοχή, συνδυαστικά πάντοτε με το Κτήμα Τσέλεπου. 

> Διάβασε ακόμη: Το Λούβρο του κρασιού

Tip: Σε περίπτωση που θέλεις να ψαχτείς γαστρονομικά στην Τρίπολη, πέρνα μία βόλτα από το εστιατόριο Villa Incognito. Εκεί, ο Σωτήρης, η Υακίνθη και η ομάδα τους παρουσιάζουν ένα έξυπνο και πεντανόστιμο blend της μεσογειακής κουζίνας με την τοπική γαστρονομική παράδοση, σε δημιουργικά πιάτα που πατούν στην εποχικότητα και πλαισιώνονται με σπουδαία κρασιά.

 


Info

14ο χλμ. Τρίπολης - Καστρίου, Ρίζες Αρκαδίας
Τηλ. 2710 544440-50
www.tselepos.gr
 Facebook: Ktima Tselepos-Κτήμα Τσέλεπου
 Instagram: ktima_tselepos