Το Λούβρο του κρασιού

Ο περιβόητος συλλέκτης κρασιών Michel-Jack Chasseuil ανοίγει οινικό μουσείο, με εισιτήριο €500.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 18 Ιανουαρίου 2021

Ο 79χρονος Michel-Jack Chasseuil από το La Chapelle-Bâton της δυτικής Γαλλίας θεωρείται -και είναι- ένας από τους κορυφαίους συλλέκτες κρασιών του πλανήτη, διαθέτοντας ένα σπάνιο κελάρι που από τους ειδικούς του κλάδου έχει χαρακτηριστεί ως "το πιο διάσημο του κόσμου".

Πλέον, τη σπάνια συλλογή του σε φιάλες και ετικέτες θα μπορεί να τη δει ο καθένας, αρκεί να είναι διατεθειμένος να πληρώσει εισιτήριο €500. Ο Chasseuil θα εγκαινιάσει σύντομα τον ειδικά διαμορφωμένο μουσειακό χώρο σε μία έκταση 350 τμ ακριβώς κάτω από το σπίτι του. Σε αυτόν, θα υπάρχουν περίπου 50.000 φιάλες από εξαιρετικά κρασιά, σαμπάνιες και άλλα spirits.

Ενα φιλόδοξο οινικό project

Η ιδέα να φτιάξει το Λούβρο του κρασιού, όπως ο ίδιος αποκαλεί το φιλόδοξο project του, υπήρχε στο μυαλό του εδώ και αρκετά χρόνια, ειδικά μετά τις πολλές προτάσεις που είχε από εκθεσιακούς χώρους ώστε να παρουσιάσει εκεί κάποιο ή κάποια από τα σπάνια κρασιά που βρίσκονται στην κατοχή του.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wine not ? (@_wine__not_)

Το όλο εγχείρημα θα κοστίσει στον Chasseuil €500.000, καθώς θα δημιουργηθούν επίσης στο χώρο lobby, café και το πεδίο των γευστικών δοκιμών. 

Ο Chasseuil ξεκίνησε να συλλέγει κρασιά από τα 60s, έχοντας τη δυνατότητα για τα πρώτα του grands crus στα 70s, προτού αρχίσει η μανία για 'οινικές αρπαγές' από τους μεγιστάνες σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Σήμερα, έχει δημιουργήσει ένα πραγματικά έξοχο κελάρι με ετικέτες κυρίως από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Χιλή. Πολλές από τις φιάλες του έχουν κατορθώσει με την πάροδο των ετών να δεκαπλασιάσουν την αξία τους, κοστίζοντας ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ.

Μία συλλογή εκατομμυρίων

Αξίζει να αναφερθεί πως στο κελάρι του έχουν κατά καιρούς φιλοξενηθεί προσωπικότητας όπως ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο πρώην σταρ του ΝΒΑ Tony Parker και αρκετοί Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι - πολλοί από τους τελευταίους μάλιστα φέρονται να του είχαν κάνει και προτάσεις εξαγοράς της συλλογής, με τις φήμες να αναφέρουν πως τα ποσά έφταναν συχνά μέχρι και τα 50 εκατ. Ευρώ.

Το 2014, ένοπλοι άντρες επιχείρησαν να ληστέψουν το κελάρι, απειλώντας μάλιστα τον Chasseuil, ο οποίος έμεινε όμηρος και βασανίστηκε. Συγκεκριμένα, του έσπασαν τρία δάχτυλα για να τους αποκαλύψει τους κωδικούς των προηγμένων συστημάτων ασφαλείας. Οι 5 επίδοξοι ληστές αργότερα συνελήφθησαν και μπήκαν στη φυλακή.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wine not ? (@_wine__not_)

Προφανέστατα και όλα αυτά τον ώθησαν προς μία πιο οργανωμένη, ασφαλέστερη και επικερδέστερη αξιοποίηση του χώρου και των κρασιών του. Όπως προαναφέρθηκε, η επίσκεψη σε έναν τέτοιο χώρο θα έχει εισιτήριο €500/άτομο και θα περιλαμβάνει εκτός από πλήρες tour και γευσιγνωσία σε κάποιες ετικέτες.

Ο ίδιος ο Michel-Jack Chasseuil ελπίζει ότι το κελάρι-μουσείο θα εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή και σε πόλο έλξης επισκεπτών από κάθε γωνιά της Γης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Τι πραγματικά κάνει το αλκοόλ στην πρόοδό σου από το γυμναστήριο

Το αλκοόλ δεν επηρεάζει μόνο το hangover. Δες πώς επηρεάζει μυϊκή ανάπτυξη, ορμόνες, ύπνο και αποκατάσταση στο γυμναστήριο.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Πού είναι η καλύτερη μπύρα στον κόσμο, σύμφωνα με τον Anthony Bourdain

Ο Anthony Bourdain μιλούσε για τη μπύρα όπως για το φαγητό: χωρίς ανάλυση, με έμφαση στη στιγμή και στους ανθρώπους.

Τι μας αφήνει πίσω το 2025 σε μπαρ, εστιατόρια, φαγητό και ποτό

Πρόσωπα, εστιατόρια και μπαρ, υλικά και τάσεις, flops και αστέρια. Όλα όσα θα μνημονεύουμε από το ευ τρώγειν και ευ πίνειν σύμπαν για τη χρονιά που σύντομα μας αποχαιρετά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το A Night on Earth, The First Light της The Macallan είναι το ξεκίνημα που χρειάζεσαι για το 2026

Διαθέσιμο παγκοσμίως από τον Νοέμβριο 2025, αυτό το limited edition single malt ουίσκι σε προσκαλεί να ανοίξεις την "πόρτα" του 2026 με τον πιο φωτεινό τρόπο.

Disaronno: Μια ατελείωτη γιορτή της Dolce Vita

Το Disaronno είναι το αγαπηµένο ιταλικό λικέρ στον κόσµο, που διανέµεται σε πάνω από 160 χώρες.

Αγιονέρι-The Last Barrel Series 2025: Το τελευταίο βαρέλι ως τελετουργία

Για έκτη χρονιά, το Αγιονέρι – The Last Barrel Series 2025 αποτυπώνει τη στιγμή της ολοκλήρωσης: τσίπουρο μικρής παραγωγής, 636 αριθμημένες φιάλες και συλλεκτικό λεύκωμα.