Το Λούβρο του κρασιού

Ο περιβόητος συλλέκτης κρασιών Michel-Jack Chasseuil ανοίγει οινικό μουσείο, με εισιτήριο €500.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 18 Ιανουαρίου 2021

Ο 79χρονος Michel-Jack Chasseuil από το La Chapelle-Bâton της δυτικής Γαλλίας θεωρείται -και είναι- ένας από τους κορυφαίους συλλέκτες κρασιών του πλανήτη, διαθέτοντας ένα σπάνιο κελάρι που από τους ειδικούς του κλάδου έχει χαρακτηριστεί ως "το πιο διάσημο του κόσμου".

Πλέον, τη σπάνια συλλογή του σε φιάλες και ετικέτες θα μπορεί να τη δει ο καθένας, αρκεί να είναι διατεθειμένος να πληρώσει εισιτήριο €500. Ο Chasseuil θα εγκαινιάσει σύντομα τον ειδικά διαμορφωμένο μουσειακό χώρο σε μία έκταση 350 τμ ακριβώς κάτω από το σπίτι του. Σε αυτόν, θα υπάρχουν περίπου 50.000 φιάλες από εξαιρετικά κρασιά, σαμπάνιες και άλλα spirits.

Ενα φιλόδοξο οινικό project

Η ιδέα να φτιάξει το Λούβρο του κρασιού, όπως ο ίδιος αποκαλεί το φιλόδοξο project του, υπήρχε στο μυαλό του εδώ και αρκετά χρόνια, ειδικά μετά τις πολλές προτάσεις που είχε από εκθεσιακούς χώρους ώστε να παρουσιάσει εκεί κάποιο ή κάποια από τα σπάνια κρασιά που βρίσκονται στην κατοχή του.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wine not ? (@_wine__not_)

Το όλο εγχείρημα θα κοστίσει στον Chasseuil €500.000, καθώς θα δημιουργηθούν επίσης στο χώρο lobby, café και το πεδίο των γευστικών δοκιμών. 

Ο Chasseuil ξεκίνησε να συλλέγει κρασιά από τα 60s, έχοντας τη δυνατότητα για τα πρώτα του grands crus στα 70s, προτού αρχίσει η μανία για 'οινικές αρπαγές' από τους μεγιστάνες σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Σήμερα, έχει δημιουργήσει ένα πραγματικά έξοχο κελάρι με ετικέτες κυρίως από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Χιλή. Πολλές από τις φιάλες του έχουν κατορθώσει με την πάροδο των ετών να δεκαπλασιάσουν την αξία τους, κοστίζοντας ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ.

Μία συλλογή εκατομμυρίων

Αξίζει να αναφερθεί πως στο κελάρι του έχουν κατά καιρούς φιλοξενηθεί προσωπικότητας όπως ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο πρώην σταρ του ΝΒΑ Tony Parker και αρκετοί Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι - πολλοί από τους τελευταίους μάλιστα φέρονται να του είχαν κάνει και προτάσεις εξαγοράς της συλλογής, με τις φήμες να αναφέρουν πως τα ποσά έφταναν συχνά μέχρι και τα 50 εκατ. Ευρώ.

Το 2014, ένοπλοι άντρες επιχείρησαν να ληστέψουν το κελάρι, απειλώντας μάλιστα τον Chasseuil, ο οποίος έμεινε όμηρος και βασανίστηκε. Συγκεκριμένα, του έσπασαν τρία δάχτυλα για να τους αποκαλύψει τους κωδικούς των προηγμένων συστημάτων ασφαλείας. Οι 5 επίδοξοι ληστές αργότερα συνελήφθησαν και μπήκαν στη φυλακή.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wine not ? (@_wine__not_)

Προφανέστατα και όλα αυτά τον ώθησαν προς μία πιο οργανωμένη, ασφαλέστερη και επικερδέστερη αξιοποίηση του χώρου και των κρασιών του. Όπως προαναφέρθηκε, η επίσκεψη σε έναν τέτοιο χώρο θα έχει εισιτήριο €500/άτομο και θα περιλαμβάνει εκτός από πλήρες tour και γευσιγνωσία σε κάποιες ετικέτες.

Ο ίδιος ο Michel-Jack Chasseuil ελπίζει ότι το κελάρι-μουσείο θα εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή και σε πόλο έλξης επισκεπτών από κάθε γωνιά της Γης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Το μπλε πάρτι της χρονιάς από τo BOMBAY SAPPHIRE και τη Βάσια Κωσταρά

Με θέμα Step Into The Blue, ως μέρος της νέας παγκόσμιας καμπάνιας του BOMBAY SAPPHIRE gin, το viral πάρτι που έγινε στον εμβληματικό Φάρο του Σταύρος Νιάρχος εγκαινίασε την εορταστική σεζόν με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο!

Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025

Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.

Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς

Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.

Το κορυφαίο μπαρ του κόσμου αποκτά μικρό αδερφό

To νόστιμο ιταλικό ταξίδι του Lorenzo Antinori στην Ασία συνεχίζεται στην Κίνα, με το Bar Leone Shanghai.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

St-Germain: Mixability à la française

Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;

Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις