Πίσω στις αρχές του 20ού αιώνα και πιο συγκεκριμένα περίπου στο 1930, ο νεαρός χημικός Masataka Taketsuru επέστρεφε στην Ιαπωνία από τη Γλασκόβη. Έχοντας μάθει την τεχνική της απόσταξης από τους 'ειδικούς' Σκωτσέζους, αποφάσισε να ιδρύσει το αποστακτήριο Yamazaki (στις μέρες μας βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία της εταιρείας Suntory και φημίζεται για τα περίφημα ουίσκι του). Στο φιλόδοξο project είχε και τη βοήθεια του Shinjiro Torii - ο τελευταίος έμελλε να εξελιχθεί στον πατριάρχη του ιαπωνικού gin.

Η ιστορία ενός (ιαπωνικού) gin

Ήδη από τα 20 του χρόνια, ο Torii είχε ένα φιλόδοξο όσο και ελκυστικό όραμα: Να δημιουργήσει αυθεντικά ιαπωνικά spirits ανώτερης ποιότητας, που θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε, σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη να απολαύσει.

> Διάβασε ακόμη: To Stray Dog είναι ένα κορυφαίο gin με φιλοζωικές ανησυχίες

Ταξίδεψε πολύ, διάβασε περισσότερο και πειραματίστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό (μεταξύ άλλων με ουίσκι, μπράντι και κρασί) προτού καταλήξει να δημιουργήσει το πρώτο του gin, πίσω στο 1936. 

Μαζί με τους συνεργάτες του δε σταμάτησαν ποτέ τη σκληρή δουλειά και τη διαρκή αναζήτηση ώστε το προϊόν τους να βελτιώνεται και να αναβαθμίζεται διαρκώς.

Γιατί κάνει τη διαφορά

Το Roku gin λοιπόν είναι ένα ευγενές απόσταγμα της κατηγορίας του, που ξεχωρίζει αρχικά για τη σχολαστική ισορροπία των αρωμάτων και των γεύσεων. 

Στη μύτη είναι το άνθος κερασιού και το πράσινο τσάι τα στοιχεία που κυριαρχούν, παρέχοντας ένα γλυκό, σχεδόν ανθικό άρωμα. Το στόμα του είναι πολυεπίπεδο και σύνθετο, με αρμονική γεύση που είναι αποτέλεσμα του blending διαφόρων βοτανικών.

> Διάβασε ακόμη: Οι 100 σημαντικότεροι άνθρωποι από τον κόσμο των μπαρ για το 2021

Δεν παύει στιγμή να είναι ένα παραδοσιακό gin, με προσαρμοσμένες ιαπωνικές βοτανικές νότες, από τις οποίες υπερέχει το yuzu. Η υφή του παραμένει πάντοτε λεία και μεταξένια. 

Στο φινίρισμα διακρίνει κανείς μία τραγανότητα με το sansho να βρίσκεται στο επίκεντρο, δίνοντας μία λίγο πιο πιπεράτη και πικάντικη αίσθηση.